Maruntisuri

Nimic nu e imposibil. Urmează Legea Tuberculozei!

Să vă spun pe scurt povestea unei acțiuni care nu părea că va avea loc. Vorbesc despre organizarea Zilei de Luptă Împotriva Tuberculozei.  Idei aveam, le-am discutat de mai multe ori cu oameni la fel de împlicați în conștientizarea riscurilor tuberculozei: Cristina de la Romanian Angel Appeal , Claudia, Dragos; numai că ne împotmoleam în același loc comun “n-avem bani”.  Oamenii ăștia lucrează în ONG-uri care au adus milioane de euro în România din fonduri înternaționale pentru tratarea pacienților cu tuberculoză mutantă, formele acelea pentru al căror tratament se ajunge a costuri de 10-14 mii de euro pe lună pentru un pacient, vreme de 2-3 ani de zile.

Cu alte cuvinte, ca să înțelegeți, banii care vin pentru tratamente se duc spre tratamente; cei care vin pentru bonuri valorice care să sprijine pacienții fără venituri se duc către ei, fiindcă fiecare cent are o destinație exactă, nu pot fi cheltuiți pe altceva.

Într-una din acele zile mă sună Ștefan  de la Asociația Pacienților cu Tubeculoză Multidrog-Rezistentă și îmi spune: hai să scriem ideeile alea că poate reușesc să obțin o susținere financiară. Long story short, i-a obținut. Doar că eram cu două săptămâni înaintea zilei de 24 martie când ar fi trebui să aibă loc evenimentul: cine face fotografiile? Cine ilumineaza o cladire în culoarea roșie? Dar ce cladire să iluminăm? Oare primim autorizație? Avem destui oameni pentru poze? Dar timp suficient ca să le imprimăm?

Și dacă sunteți înclinați să ziceți “e destul timp”, vă spun ca pozele au fost făcute în marea lor majoritate înainte cu o săptămână, sămbătă. Cătalin Oprițescu, www.lightaholic.com, a stat noaptea cu noi ca până luni pozele să fie prelucrate, gata de print, cu tot ce era nevoie: scris, passpartout, etc.

A venit apoi aventura autorizației, că totuși am depus-o în târziu. Numai că fiind o acțiune de conștientizarea a riscurilor tuberculozei pentru oamenii sănătoși și, în egală măsură, de combatere a stigmatului public pentru foștii pacienți, toată lumea ne-a sprijinit: de la primarul Gabriela Firea până la ultimul funcționar din primărie care a venit în ziua evenimentului să ne ajute cu cele necesare.

Iluminatul. Am vorbit cu niște oameni care știu să facă asta, www.mobile-event.ro,  așa că într-o seară, pe la 8, măsuram împreună cu George Știrbei la pas fațada primăriei cu întrebarea: se poate sau nu se poate? Zice că se poate.

În fine, vine ziua de 24 martie. Pe la prânz, după conferința de presă a Programului Național de Tuberculoză, care de altfel ne-a fost partener în această acțiune, trec pe la primarie să vedem ce se întâmplă cu iluminatul. Era totul sub control, fac și niște poze, apoi plec. Revin pe la ora 17,  cu tot cu emoțiile pe care le aveam. Mă uit la reflectoarele montate pe trotuar cu oareșce temeri și îl întreb pe George: 

– Reflectoarele astea o să aibă o intensitate mai mare, nu-i așa? Îmi parea că sunt într-un fel de stand-by.
– Nu, asta e intensitatea lor! Imi răspude calm și zâmbitor.
– Aha! Zic eu, mimând calmul.
Cred ca totuși panica din mine a ieșit la suprafață că numai ce îl aud:
– Stai liniștită, știi că nu există lumină mai puternică decât soarele. Va fi bine după ce apune, acum încă e zi.

Nu are niciu rost să mai continui, pozele vorbesc singure. La finalul zilei, pe – 6 grade afară, în fața cladirii scăldate  în culoarea roșie, culoarea de luptă împotriva tuberculozei, cu expoziția “Fețele Tuberculozei” așezată le gardul Cișmigiului, eram vreo 200 de oameni și ceva presă. O să spuneți că nu eram mulți. Așa e! Dar, e primul pas spre acceptarea publică a unei maladii care stigmatizeaza în egală măsură și pacientul si medicul. Erau acolo pe trotuar, foști pacienți, voluntari, medici pneumologi, copii, Organizația Mondială a Sănătății, coordonatorii Programului Național de Tuberculoză, oameni care luptă zilnic împotriva unei maladii ce ucide zilnic 3 români. E prima manifestare. Vă mulțumesc tuturor! Mulțumim, Jansen, pentru sprijin!

Nimic nu e imposibil, urmează Legea Tuberculozei!

Vă las aici petiția pentru Legea Tuberculozei, poate mă ajutați să o dăm mai departe celor care încă nu au semnat-o! Mulțumesc!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *