Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

10 lucuri pe care trebuie să le știm despre imunoterapia în cancer

 

Aproape un milion de români sunt diagnosticați cu o formă de cancer. O boală care ucide ușor. După ce ani de zile chirurgia, chimioterapia si citostaticele au fost soluțiile care aduceau speranța dar semanau și groaza în rândul pacienților, de puțin timp o serie de inovații medicale au adus speranța în rândul celor care luptă cu această teribilă maladie: imunoterapia oncologică.

I-a mers repede vestea mai ales datorită faptului ca efectele adverse ale chimioterapiei sunt istorie atunci când e vorba de imunoterapie. Dar vorbim de un tratament minune, e glonțul de argint impotriva cancerului? Am stat de vorba cu doctorul Valentin Moinescu, de la una dintre companiile care fac cercetare în acest domeniu și l-am întrebat tot ce mi-a trecut prin cap în legătura cu imunoterapia oncologică.

1. Ce este imunoterapia oncologica? Ea are la bază un principiu simplu, să îmbunătățească răspunsul natural, imunitar al pacientului în lupta cu cancerul. Răspunsul sistemului imunitar e ajutat de imunoterapie în mai multe feluri, sunt mai multe tipuri de imunoterapie. Cea mai studiată imunoterapie în prezent este cea care urmărește inhibarea “punctelor de control”. Adică acele proteine care maschează sistemului imunitar celula tumorală. Ca urmare sistemul imun nu o recunoaște drept celulă „straină” și nu o atacă, în loc să fie anihilată e lăsată să se dezvolte. Acest tip de imunoterapie dezvăluie sistemului imunitar celula tumorală, astfel incat acesta să poată lupta împotriva ei. Imunoterapia se bazează pe răspunsul natural de apărare al fiecărui organism, e un mod de a întări imunitatea fiecărui pacient, de a ajuta sistemul imunitar să poată lupta cu boala.

2. Cărui tipuri de cancer se adresează acest tratament? S-a început cu tumorile care prezintă cele mai multe mutații, fiindcă s-a constatat că imunoterapia funcționează cu atat mai bine cu cât tumora are mai multe mutații. Cu cat celula tumorala e mai “străină ” organsimului în care crește,  cu atât cresc șansele de a fi identificată de sistemul imunitar. S-a început cu cancerul de piele (melanomul), de plămâni și de vezică. Pe de altă parte se testează acum pentru cancerul gastric, cancerele hematologice, cancerul de cap și gât, etc.

3. Un pacient diagnosticat cu cancer poate renunța la chimioterapie-citostatice pentru imunoterapie? În cancerul pulmonar în care s-a folosit imunoterapia fără chimioterapie s-a văzut că pacienții au răspunsuri foarte bune. Acum se încearcă un alt principiu: folosirea imunoterapiei împreună cu chimioterapia, care la bază ucide toate celulele, și normale și anormale. Însă cu cât chimioterapia omoară mai multe celule tumorale, în sânge sunt eliberate antigene (n.r. resturi ale tumorii) pe care sistemul imunitar le recunoaște. Din aceasta cauza se încearcă acum asocierea imunoterapiei cu chimioterapia. Practic nu se exclud reciproc, iar rezultatele preliminare sunt incurajatoare.  Medicul trebuie să decidă, în funcție de diagnosticul pacientului, ce e mai bine pentru fiecare bolnav în parte.

4. Cu cât prelungește viața unui pacient imunoterapia? Dacă ne referim la cancerul pulmonar, acum numai 4% dintre pacienții cu metastaze supraviețiesc 5 ani;  imunoterapia a crescut această supravietuire de patru ori mai mult.

5. Exista efecte adverse ale imunoterapiei? Imunoterapia are efecte adverse incomparabil mai mici fata de chimioterapia clasica, însă ele există. Când se „supraîncarcă” sistemul imunitar acesta are tendința de a ataca și celule sănătoase și pot aparea tulburări, inflamații ale plămânilor, intestinelor ori ale tiroidei. Sunt efecte secundare specifice, pe care medicii le cunosc, dar care trebuie cunoscute și de catre pacienți, pentru a informa medicul curant. Dacă efectele adverse apar, atunci există trei opțiuni: se oprește imunoterapia, se diminuează doza si/sau se administrează cortizon. Medicii români au din ce în ce mai multă experiență, iar aceste cazuri pot fi rezolvate cu arsenalul terapeutic pe care îl avem. Sub 5% dintre pacienți au in general efecte adverse grave.

6. Ce înseamnă imunoterapie personalizată? Se fac și acum analize genetice specifice fiecărui pacient, inclusiv pentru imunoterapie. Cred că in viitor terapia va fi personalizata pe specificul molecular al pacientului și va tine cont mai puțin de localizarea tumorală: plâmăn, sân, vezică urinară, etc. Se poate face și acum în România profilul molecular tumoral al pacientului, de anul trecut e disponibil si în România. Intr-un singur test se identifica peste 300 de posibile mutatii tumorale întâlnite în cancer. S-a constatat că la unii pacienți tumora e mai bine “ascunsă” sistemului imunitar decât la alții, e așa numitul “deșert imunitar”. Adică pur și simplu organismul nu luptă deloc impotriva unor tumori pentru că nu le identifică și asta se vede la analize (asa numitul infiltrat celular tumoral de tip zero). Inclusiv pentru aceste cazuri există soluții terapeutice demonstrate în studiile clinice, de stimulare a imunității pentru a putea lupta împotriva cancerului.

7. Imunoterapia poate fi aplicată și cancerelor la copii? În acest moment există două indicații pentru uz pediatric: pentru neuroblastom (o formă gravă de cancer cerebral), celaltă este pentru leucemie acută limfocitară, rezistentă la chimioterapie.

8. Orice pacient diagnosticat cu cancer poate urma imunoterapia? Există studii care vizează aproape toate tipurile de cancer. In clipa de față sunt în derulare cca 3000 de studii clinice la nivel mondial, pentru diverse tipuri de boli oncologice.

9. In România există vreun studiu clinic în care sunt cuprinși pacienți români? Pe site-ul ANMDM sunt postate toate studiile clinice aflate în derulare în România. Știu că există studii pentru cel putin 3 localizări: pentru cancerul pulmonar fără celule mici, pentru cancerul de vezică și cancerul de sân triplu negativ derulate acum de Roche. In cancerul de vezică urinara metastatic, supraviețuirea pacientului mai mult de 5 ani de la momentul diagnosticului, este sub 5 la sută, iar cancerul de sân triplu negativ, în care Roche studiază un anumit tip de imunoterapie, e unul dintre cele mai agresive forme de cancer de san.

10. Care sunt costurile unui asemenea tratament? Cât suportă statul și cât pacientul?
Nu e o terapie ieftină, dar are o valoare foarte mare pentru că aduce prelungirea semnificativă a speranței de viață, pentru un număr important de pacienti. În programul național de oncologie sunt cuprinse deja câteva din medicamentele de tip imunoterapie și există discuții pentru ca alte medicamente noi să între in programul national, decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

 


Material realizat cu sprijinul Roche

This article has 3 comments

  1. Stamatopol

    Super! Dar nu știm cum putem contacta medicii care ne pot ajuta.
    Bronsiiectazii sunt o forma de cancer,,?

    • Dani B

      Bronsiectaziile sunt reprezentate de cai respiratorii mici dilatate, in care se acumuleaza secretii, si care se suprainfecteaza. Nici vorba de cancer. Doar ca sunt situatii cand trebuie operate, portiunea respectiva din plaman fiind excizata pentru ca mentine infectia.
      Vorbeste cu un pneumolog. In caz de nevoie vei fi directionat spre medicul de specialitatea care e nevoie.

  2. Elena Nuta

    Cum se poate beneficia de imunoterapie in carcinom mamar T3N3 stage 3 atunci cand administrarea medicamentului Docetaksel due este toxica pentru organism si produce neuropenie febrila.Varsta pacientei 68 ani. Unde trebuie sa ne adresam?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner