Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Ce să faci când ești diagnosticat cu tuberculoză?

Răspund la întrebarea asta cam o dată pe săptămână unor oameni pe care nu îi cunosc, care stau și așteaptă diagnosticul sau tocmai au fost diagnosticați, dar le înțeleg perfect fricile.

  1. Nu vă speriați atunci când sunteți diagnosticat cu tuberculoză, se vindecă. Iar viața după tuberculoză e o viață absolut normală.
  2. Luați-vă medicamentele exact așa cum v-au fost prescrise de medic. Sunt niște scheme de tratament standard, dar pot să arate  diferit totuși, în funcție de cum tolerați tratamentul. Nu e obligatoriu să fie la fel cu cel al colegului de salon.
  3. Nu tăceți dacă vă simțiți rău, spuneți-i medicului, în caz contrar ați putea să vă alegeți cu probleme la ficat sau alte probleme de sănătate.
  4. Nu vă descurajați în zilele în care vă simțiți rău. Spre deosebire de alte boli care nu sunt tratabile, în cazul tuberculozei, tratamentul făcut cu seriozitate aduce vindecarea.
  5. Dacă aveți posibilitatea, susțineți-vă tratamentul cu sucuri de fructe si legume proaspăt stoarse, sunt vitamine de care aveți nevoie. Oricum ar fi, tratamentul tuberculozei durează 6 luni, tot prindeți un anotimp în care e destul de ieftin să faci un suc de mere, cu morcov, țelina, sfeclă. Și hraniți-vă.
  6. Nu renunțati sub niciun chip la tratament. Puteți face formele grave rezistente sau super-rezistente la antibiotic: MDR sau XDR. În acesta cazuri tratamentul poate dura până la doi ani și jumătate, trei.
  7. Inclusiv formele grave de tuberculoză se tratează integral chiar dacă tratamentul e mult mai dur (efecte adverse extrem de agresive) și durează până la trei ani. Condiția e aceeași, respectarea tratamentului.
  8. Dacă sunteți angajat TREBUIE  să știți că aveți dreptul la concediu medical până la un an de zile,  care se plătește cu o indemnizație de 100% din salariul încasat. Nu vă lăsați convins de angajator dacă vrea să vă desfacă contractul de muncă, nu el vă plătește concediul ci statul. Dacă totuși se întâmplă asta, mergeți cu documentele la Inspectoratul Teritorial de Muncă – vă poate ajuta în raport cu angajatorul.
  9.  Revenirea la muncă se poate face după ce nu mai sunteți contagioși, dar numai după ce medicul care vă tratează consideră că aveți puterea necesară ca sa vă îndepliniți sarcinile și tratamentul e ușor de efectuat (spre finalul tratamentului e posibil să luați pasitile doar în trei din șapte zile). Tratamentul de tuberculoză se compară cu chimioterapia, este extrem de obositor pentru organism.
  10. Nu considerați tuberculoza o rușine, e o boală ca oricare alta, dar care, spre deosebire de alte boli ucigașe, se tratatează total.
  11. Nu îi stigmatizați pe cei care au avut tuberculoză, se poate întămpla oricui. Tuberculoza se ia din aer, din avion, de la cinema, din gară, de pe stradă, din piață, dintr-un spital, de la școală, de la fabrică, de la birou , de la gradiniță, etc.
  12. Tuberculoză ucide în România trei oameni zilnic.

Legea Tuberculozei care se află în Parlamentul României e scrisă în așa fel încât să ajute pacientul să ducă tratamentul la capăt cu ajutor unei indemnizații de hrană pe toată perioada tratamentului condiționată de înghițirea tratamentului; sprijin pentru pacienții cu MDR și XDR să poată avea concediu medical pe toată perioada tratamentului; sprijin psihologic pentru pacienții cu tuberculoză; etc.

Vă las aici petiția pentru Legea Tuberculozei, poate mă ajutați să o dăm mai departe celor care încă nu au semnat-o! Mulțumesc!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner