
Ce se întâmplă în Amsterdam, rămâne în Amsterdam
Amsterdam are ceva peste 700 de mii de locuitori, dar un milion de biciclete. Canalele orașului, spun localnicii, au un metru de apă, un metru de mâl și un metru de biciclete. Spun datele oficiale că 25 de mii de biciclete ajung în fiecare an pe fundul canalelor. Pieton fiind e mare lucru să scapi necălcat de vehiculul cu două roți, Amsterdam e raiul bicicliștilor. Mă mir că am scăpat, sincer!
- 1281 de poduri si 100 de km de canale au făcut ca Amsterdam să fie supranumit Veneţia Nordului. Nu pe degeaba, oraşul olandez are cu şapte canale mai mult decât Veneţia.
- Houseboat, vreo 2500 de asemenea locuinţe se înşiruiesc pe canale, unele dintre ele sunt adevărate apartamente de lux ce nu depaşesc 40 de metri pătraţi. Povestea lor începe în anii sărăciei de după război, când cei mai amărâţi au ales să locuiască pe apă din lipsa unei case pe maluri. Săracia de atunci nu are nimic în comun cu luxul de azi.
- Clădirile din Amsterdam, marea lor majoritate, înalte şi înguste au aproximativ 3 metri laţime, impozitul piperat se plăteşte în funcţie de lăţimea faţadei.
- Cârligele care atârnă ca un gurgui la fiecare acoperiş au un scop precis, casa scarilor e atât de îngustă încât mobila, electrocasnicele sunt ridicate la etaj cu scripeţi şi vârâte în casă pe geam.
- XXX – găsiţi la tot pasul simbolul astă. Staţi, nu vă inflamaţi. Cele trei cruci ( că asta sunt de fapt, nu vin de la activitatea din Cartierul Felinarelor Roşii) sunt simbol al oraşului Amsterdam şi reprezintă cele trei plăgi cu care s-au luptat localnicii: incendiile, inundaţiile şi ciuma. O să găsiti simbolul peste tot.
- În Amsterdam te poţi droga dar nu poţi fuma. Nici măcar în celebrele coffeeshop-uri, locurile unde se vând drogurile permise de lege.
- Amsterdam e oraşul cu cele mai multe muzee din lume. Rijksmuseum adăposteşte comorile marilor pictori olandezi: Rembrandt, Breugel cel Tânăr şi cel Bâtrân, Vermeer, daaar…. atracţia erei digitatele e I Amsterdam – jocul de cuvinte care a făcut înconjurul planetei cu ajutorul fotografiilor. Am fost şi la muzeu, dar pozele le-am făcut afară. E un must! Mai ales că un artist ambulant le-a vrăjit pe ale mele Ana şi Nadina cu miile de baloane de săpun, le-a azvârlit în caruselul copilariei. Am dovada! Bine, şi pe mine!
- Să ridice mâna cine cunoaşte legătura dintre New York si Amsterdam… Oraşul care nu doarme niciodată s-a chemat pană la 1664 New Amsterdam, a fost ridicat de olandezi (de aici şi steagul NY: albastru, alb, oranj). Abia când l-au cucerit englezii a devenit din New Amsterdam, New York.
PS. Ce se petrece în Amsterdam, rămâne în Amsterdam!
Foarte frumos orasul! Merita vizitat! Nu stiam ca New York-ului i se mai zicea si New Amsterdam!