Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Călătorii

Nu se mai teme mai nimeni de pandemie – concluzia după vacanță

E doar o concluzie după vacanța din Italia.

Am revenit din Ischia de câteva zile. E o insulă frumoasă în marea Meditareană undeva între Napoli și Capri. Ne-a luat doi ani ca să ajungem din nou pe insulă ( e a doua oră când o vizităm) fiindcă ne-a lovit pandemia, ca pe toți, și nu am mai putut pleca în vara lui 2020 cum ne propusesem initial.

Ministerul Sănătății din Italia are cerințe clare pentru turiști care sunt impărțiți pe liste  separate. România face parte din lista C, aferentă țărilor Uninii Europene plus încă vreo câteva gen Suedia, Israel, etc,  iar aceste cerințe se actualizează lunar.

Ca să putem pleca a fost nevoie de certificatul de vaccinare care confirmă schema completă de vaccinare  și formularul digital de localizare. Dacă nu sunteti vaccinați e nevoie de certificatul de trecere prin boală  sau un test antigen negativ realizat în ultimele 48 de ore.  Certificatul de localizare se completează online și poate fi găsit pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din România. Uitați linkul aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3711

Fară aceste documente nu se poate face îmbarcarea la aeroport. Practic compania aeriană refuză legal să îmbarce pasagerul. Avantajul e că poate fi completat de pe telefon chiar în aeroport după ce vă trece criza de nervi că nu vă este permis accesul.

Acestea fiind spuse am aterizat în Italia, la Napoli de unde am luat feribotul până la Ischia. Am purtat mască doar în taxi, deoarece regula italiană impune purtarea măștii doar la interior.

Insula plină de turiști, mai aglomerată decât o știam și decât ne așteptam. Multă lume peste tot.

La hotel au fost cei mai riguroși în privința purtării măștii, asemenea și la asigurarea serviciilor la micul dejun unde nu puteai să te servești singur din bufetul pregătit, ci eram serviți de un număr de angajați care furniza orice solicitai cu condiția să nu pui mâna.

Insă pe insulă, la terase, în cofetării, gelaterii, magazine masca părea mai degrabă opțională. Unii vânzători mai atenți solicitau masca imediat cum vedeau că cineva intră fără ea și chiar indicau dezinfectantul pus la dispozitie, ca să nu pui mâna pe lucrurile aflate la vânzare nedezinfectat. În alte locuri se mulțumeau cu hârtia pusă pe ușă “la mascherina e obbligatoria all’interno”, nu te mai deranja nimeni dacă nu aveai mască.

În ceea ce privește accesul în diverse spații organizate aici lucrurile stau diferit. Parcurile termale din Ischia sunt o mare atracție turistică, dar numărul persoanelor a fost limitat sub  condiția asigurării distanțării fizice. La accesul în parc e solicitată completarea unei declarații din care să reiasă cum te numești, unde ești cazat/locuiești dar fără să fie solicitat vreun alt document din care să reiasă că ești imunizat în vreun fel.

Lume multă în parcul termal, dar cu excepția piscinelor mai mici cu apă caldă în care erau relativ mulți oameni, in rest nu am avut sentimentul  de inghesuială fiindcă nu il permit proprietarii acestor locații. Amenda pentru neasigurarea distanțării, a procentului de ocupabilitate – 50% sau pt nepurtarea măștii la interior este între 400 și 1000 de euro.

Pe stradă, inafara polițiștilor nu am văzut pe nimeni purtând mască. Aglomerațiile din zonele pietonale sunt ca in Italia 😊 , lume multă care se scurge în șiruri în sus și in jos.

Terasele, la ora cinei în special, sunt ticsite de oameni care stau aproape umăr la umăr.  Nu cere nimeni nimic, nici certificat de vaccinare, nici documente de localizare, măști nici atât.

 Și incă ceva, nu am văzut de când vizitez Italia atât de multe bărci turistice, din acelea de 6-8-10 persoane  care se inchiriază cu ziua, care să tragă în porturi la apus, din care coboară turiștii ca să cineze pe mal iar apoi revin pe barcă pentru somn.

Dacă nu ar fi impusă purtarea măștii în condiții clare, am uita cu totul că încă este pandemie. Oamenii pur și simplu vor reîntoarcerea la viața lor așa cum o știau. Știrile despre virus nu există în discuții.  Un domn la 73 de ani, proprietar al unui restaurant renumit în Ischia ne-a spus că “până și la război oamenii se satură să stea în tranșee” si apoi ne-a adus platourile cu pește, paste, flori de zucca umplute cu parmigiano și vinul aferent.

La întoarcere am avut de așteptam câteva ore bune în aerorport deoarece ne-a lovit greva spontană a controlorilor de trafic din Italia. Deși eram în interior, cu o aglomerație crescândă din cauza numărului mare de zboruri anulate spontan și ele, masca era purtată de unu din trei pasageri. Abia în zona de îmbarcare purta toată lumea mască. Sigur, e un discomfort cu masca pe căldură, dar să nu ne ascundem după explicații mai mult sau mai puțin savante, oamenii iși asumă riscuri conștient sau inconștient, de la caz la caz.

Ischia e o zona turistică vândută mai ales ]n vestul și nordul Europei; cu zborul nostru de Napoli doar 7 romani cu tot cu noi au ajuns pe insula. Fac precizarea ca nu cumva să vad vreo intrepretare despre cât de răi suntem noi, românii.

Oricâte valuri vor mai veni, omenirea cred că va prefera “curajul” confruntării cu virusul decât noi măsuri de precauție/restricție, dacă mortalitatea rămâne la parametrii deja cunoscuți.

Scriu în calitatea de persoană vaccinată care așteaptă un nou rapel, a treia injecție practic și care e gata să intre în regula de vaccinarea anuală contra COVID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner