Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Comunicat de presa

Am putea reduce numărul românilor care mor de cancer dacă aplicăm planul european de combatere a cancerului

Planul European de Combatere a Cancerului este un proiect al Parlamentului și al Comisiei Europene care beneficiază de o finanțare de 4 miliarde de euro și se bazează pe 4 piloni: prevenție, depistare timpurie, diagnosticare și tratament, precum și îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer.

Dr. Alexandru Dudilă, medic specialist și consilier europarlamentar spune că acest plan este un angajament ambițios atât al Parlamentului cât și al Comisiei Europene pentru a învinge această maladie. Cele două instituții și-au propus să facă acest lucru urmând cei patru piloni de bază:

1. Prevenire
Cancerul poate fi prevenit în proporție de 40%, astfel că planul european se concentrează pe reducerea tuturor factorilor de risc în declanșarea cancerului cum ar fi: consumul de tutun, alcoolul, o dietă sănătoasă, poluarea și substanțele periculoase din mediu. Un alt mecanism de prevenție este vaccinarea HPV, papiloma virusul fiind cauzator de multe tipuri de cancere.

2. Depistarea timpurie
Al doilea pilon este depistarea timpurie și comisia se angajează ca până în 2025, 90% din populația UE să se califice pentru screeninguri de cancer la sân, col uterin sau colorectal. „În momentul de față există mari decalaje între țările din UE în materie de participare la programe de screening. România e destul de codașă, doar 10% dintre pacienții care s-ar înscrie pentru screening-ul de cancer mamar participă la aceste programe, în vreme ce în alte țări avem o participare de 90%.

3. Diagnosticarea și tratramentul
Până în 2030, 90% dintre toți pacienții eligibili trebuie să aibă acces la centre oncologice integrate național. Comisia Europeană își propune să construim aceste centre la nivel național și pacienții să aibă acces la centre specializate care vor trata cancerul într-un mod comprehensiv.

4. Îmbunătățirea calității vieții
Îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer, cât și pentru îngrijitorii acestora, precum și reabilitatea și reintegrarea acestora cât mai rapid în viață. Cancerul e tratabil, foarte mulți pacienți se vindecă, dar din păcate cicatricile care le rămân sunt foarte greu de trecut și acești pacienți suferă de o reintegrare în societete și de multe ori sunt discriminați de două ori: o dată trec prin boală și a doua oară sunt discriminați în fața instituțiilor financiare când vor să încerce să obțină un credit sau să-și ia un angajament pe termen lung.


Pe lângă cei patru piloni pe care se bazează Planul European, comisia mai propune:

  • înființarea unui centru de cunoștințe privind cancerul care va contribui la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE,
  • instituirea unei inițiative europarlamentare privind imagistica în domeniul cancerului, care să folosească inteligența artificială pentru a depista forme incipiente de cancer sau forme rare, se acordă atenție cancerelor pediatrice,
  • să creeze un registru privind inegalitățile în domeniul cancerului.

„E important pentru România care investește în sănătate cei mai puțini bani să fim solidari pentru că s-a demonstrat că doar prin solidaritate, colaborare și împărtășirea experiențelor putem să progresăm”, spune Dorica Dan președinta Asociația Română pentru Cancere Rare.

Statistici boli rare și cancere rare în Europa

Sunt peste 6000 de boli rare distincte și peste 200 de cancere rare. Vorbim de maximum 5 persoane afectate la 10.000 de locuitori, aceasta fiind prevalența pentru Uniunea Europeană.

În Europa se estimează că sunt 30 de milioane de persoane cuboli rare și 5,1 milioane de persoane cu cancere rare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner