Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Comunicat de presa

Informații noi pentru pacienții cu infarct

S-a modificat modul de intervenție și suport pentru o parte din pacienții care au suferit sau suferă un infarct miocardic. Pentru că riscul unui nou infarct rămâne posibil iar colesterolul rău, LDL colesterol, se face vinovat de asta medicii cardiologi de la Fundaţia Română a Inimii, membri ai Societăţii Române de Cardiologie au creat un instrument în sprijinul acestor pacienți.

Vă las informațiile din comunicatul de presă trimis de Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii, dr. Rodica Tănăsescu, fost Președinte al Societății Nationale de Medicina Familiei și Prof. Dr. Dan Gaiță, membru în Comitetul Director al European Heart Network:

Pe lângă tratamentul intensiv al fiecărui factor de risc cardiovascular, scăderea cât mai rapidă a LDL-colesterolului, cu atingerea țintelor în cel mult 12 săptămâni, la pacienții ce au suferit un infarct de miocard, REDUCE RATA DE COMPLICAȚII CARDIOVASCULARE ȘI CREȘTE SUPRAVIEȚUIREA! Acesta este mesajul transmis de către Fundația Română a Inimii pacienților care au suferit un infarct miocardic!

Pacienții cu infarct miocardic sunt trimisi, la externarea din centrele de tratament invaziv al evenimentului acut coronarian, către medicii din teritoriu. Controlul rapid și optim al factorilor de risc, în primul rând al nivelului de LDL-colesterol, are un rol vital. Este decisivă, așadar, comunicarea și colaborarea eficientă între cardiolog – pacient – medic
de familie și orice optimizare a acestui proces are un rol prioritar!

În aceste condiții, Fundația Română a Inimii implementează un model optimizat de Scrisoare Medicală, în cadrul unui proiect dedicat centrelor ce fac parte din Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut derulat de Ministerul Sănătății. În primă etapă sunt incluse 5 unitati sanitare: Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta din București, Centrul de Cardiologie din Craiova, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș și Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

În România, doar 9% dintre pacienții cu factori de risc cardiovascular
ating ținta pentru LDL-colesterol scăzut, conform rezultatelor unui studiu
comunicat recent la Congresul European de Ateroscleroza.
Registrul suedez al pacienților cardiaci ne arată că 80% dintre pacienții cu infarctmiocardic acut au nevoie de cel puțin 2 medicamente pentru atingerea țintelor scăzute de LDL-colesterol, jumătate dintre ei au nevoie de 3 medicamente!

• La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct miocardic – iar infarctul miocardic este o complicație prevenibilă și tratabilă a aterosclerozei!
  • Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din țara noastră, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate;
  • România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la decesele de cauze prevenibile și tratabile, conform Stării Sănătății în Uniunea Europeană în 2023.