Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Coronavirus

7 paturi de ATI și 25 de paturi de secție la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – spitalele din liniie întâi și a a doua încă așteaptă banii de la Minister pentru dotările COVID,

Sunt aproape trei luni de când Ministerul Sănătății nu reușește alocarea banilor pentru echipamentele si materiale necesare solicitate de spitalele din subordine. Vorbesc aici despre spitalele din linia întâi  (toate spitalele din capitală și din țară) și spitalele din  linia a doua de luptă împotriva epidemiei COVID-19.

Sunt zeci de cereri depuse pentru paturi de terapie intesivă, injectomate, ventilatoare, infuzoare. Ministerul Sănătății are lista cererilor pe masă, dar până acum banii nu au fost alocați, comenzile nu au fost făcute, doar a plecat un ministru și a venit altul.

Ministerul Sănătății are în vedere achiziționarea a 400 de paturi de ATI, 400 de ventilatoare, 400 de perfuzoare din Uniunea Europeană, mai exact din Germania, dar furnizarea lor este blocată, este declarația sursei mele din Ministerul Sănătății. Reprezentanții ministerului au scris ambasadei României la Berlin în speranța deblocării, dar materialele întârzie să apară. Ar putea să nici nu apară deloc.

Între timp România a întrat în planul 4, avem peste 2000 de bolnavi diagnosticați cu COVID -19 iar spitalele nu au nici nici aparatura, nici banii deblocați ca să poată achiziționa pe cont propriu cele necesare.

Scriu în calitate de pacient tratat în Institutul de Pneuomoftiziologie Marius Nasta, pacient trecut prin terapie intensivă, e insuficientă pregătirea materială a celui mai mare spital de plămâni din România în fața infecției cu coronavirus! E peste puterea mea de imaginație de ce statul e blocat. Am sunat la UNIFARM; am vorbit cu directorul Adrian Ionel, care mi-a confirmat ca prin intermediul acestei insituții nu s-a comandat nici măcar un singur pat de terapie intensivă, deși sunt cei care până acum s-au mișcat cel mai repede la aducerea echipamentelor de protecție din Turcia, Coreea de Sud, China, de unde au găsit.

Lipsesc 7 paturi de terapie intensivă dotate cu toată tehnica necesară , iar numărul paturilor din secțiile clinice e mai mic cu 25 față de nevoile pe care le are Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

De la sfârșitul săptămânii trecute am sunat  în fiecare zi la minister întrebând de ce nu se deblochează banii, filele de buget pentru ca spitale să poată achiziționa tehnica necesară, atenție vorbesc în special de paturile de terapie intensivă. Mi-au spus că se deblochează “azi sau mâine”. In fiecare zi. Și azi e “azi sau mâine”.

E cea mai mare necesitate pentru pacienții în stare gravă. Nu pot fi tratați pe holuri, nici în paturi de hotel, sunt pacienți intubați, cu nevoie speciale și pe care e nevoie ca personalul medical să îi poată manevra cu scopul de a le reduce cât mai mult din suferință. Sunt paturi care costă câteva zeci de mii de euro, cât o mașină dintr-o categorie scumpă.

Pânâ când vor veni acești bani, cine credeți ca ar putea ajuta  Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta donând un pat de terapie intensivă, sau două, sau trei..câte se poate. Ori paturile de salon, e nevoie de 25 asemenea paturi…. Sigur, medicii de acolo, rezindenții, personalul medical, asistente, infirmiere, studenții mediciniști voluntari n-au de ales, vor lucra cu ce se găsesște, dar mai avem puțin timp ca să preîntâmpinăm drame umane pe care nu vrem să le trăim.

Vă rog frumos ajutați-mă să ajungem la producătorii români, daca ei există. La furnizorii de paturi de terapie intesivă dacă nu avem producători. In ritmul în care crește numărul bolnavilor infectați cu coronavirul e doar o chestiune de timp până când spitalele vor fi pline. Nu vreau să ajungem să vedem imaginile cu pacienții întinși pe holuri, pe unde se poate. E nevoie de mai mult decât de promisiunile ministerului care nu se mai transformă în realitate.

Cât de mare e nevoia de paturi de ATI demonstrează inclusiv campania de strângere de fonduri din donații a celor de la Societatea de Terapie Intensivă împreună cu Eropa FM, România are nevoie de Terapie Intensivă – găsiți toate detaliile in linkul activ.

Scriu asta în calitate de fost pacient al Institutului aflat acum în grupul de risc al celor care au rămas cu sechele mari dupa tuberculoză, persoană un un singur plămân întreg.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner