COVID-19 sau tuberculoză? Microbii cu care se luptă România
Pacienți, medici, familii, presă, acum un an eram la Arcul de Triumf, după ce Ateneul Român tocmai fusese luminat în roșu- culoarea de luptă împotriva tuberculozei; acum doi ani eram în parcul Cișmigiu luminând cladirea Primăriei Capitalei, anul ăsta infecția cu cornavirus ne-a făcut să ne retragem la casele noastre. Doi microbi care afectează grav plămâni, dar o compețiție în care tuberculoza e balena ucigașă. Azi au murit 4 mii de oameni în lume din cauza tuberculozei, patru dintre oamei în România. Dacă nu ne-a intimidat tuberculoza, nu o să abadonăm lupta din cauza COVID-19.
“Atunci când am început să ne pregătim pentru Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, undeva la începutul anului, nu ne-am fi imaginat că 24 Martie ne va pune în fața uneia dintre cele mai dramatice experiențe pentru umanitate: competiția între doi microbi care afectează grav plămânii, coronavirus și bacilul tuberculozei, și care au potențial letal.
În România mor în fiecare zi 3 oameni uciși de tuberculoză. În prima zi în care România a înregistrat primele decese cauzate de COVID-19, probabil că trei români și-au pierdut viața din cauza tuberculozei. Un tablou pe care medicii care tratează această boală, pacienții, organizațiile non-guvernamentale precum Romanian Angel Appeal (www.raa.ro) și membrii Parteneriatului Stop TB România (http://stop-tb.ro/) îl cunosc de ani de zile iar acum are o altă reprezentare în fața tuturor.
Tuberculoza este boală infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni la nivel mondial; în jur de 4.000 de persoane mor zlinic, iar bilanțul anual se ridică la 1,5 milioane de decese. România e țara cea mai lovită din Uniunea Europeană când vine vorba de tuberculoză. Din fericire, cifrele sunt în scădere, dar departe de a fi în parametrii celorlaltor țări din UE.
România a înregistrat 9.070 de cazuri noi de tuberculoză numai în primele nouă luni ale anului 2019. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul îmbolnăvirilor, chiar dacă numărul bolnavilor e cu 500 mai mic decăt anul precendent în aceeași perioadă. 391 dintre aceste cazuri sunt copii, iar mortalitatea pe care o înregistrăm din cauza tuberculozei e una mare, 4.1 la suta de mii de locuitori.
Organizația Mondială a Sănătății trage un mare semnal de alarmă în contextul noii pandemii SARS-CoV-2: printre cele mai expuse categorii în fața infecției cu coronavirus sunt persoanele infectate cu tuberculoză și care au deja o suferință pulmonară. Mai mult, recomandările OMS vizează asigurarea stocurilor de antibiotice de primă linie, dar mai ales a stocurilor de medicamente pentru formele grave de tuberculoză cu rezistențe mari și foarte mari la antibiotice, tuberculoza multidrog-rezistentă (MDR) și tuberculoza extensiv rezistentă (XDR).
În acest context, ziua de 24 Martie – Ziua Modială de Luptă împotriva Tuberculozei este prilejul cu care tragem și noi un semnal de alarmă către responsabilii statului român, la nivel central și local: e nevoie de achiziționarea acestor tratamente cât mai repede posibil, cu atât mai mult cu cât spitalele de pneumologie sunt în linia a doua de luptă împotriva pandemiei COVID-19. Solicităm managerilor de spitale să se asigure că au toate medicamentele necesare tratării pacienților cu tuberculoză, în special tuberculoză rezistentă. Nu este momentul să faceți economii la tratament!
În ultima perioadă, până la COVID -19, în paralel cu monitorizarea situației medicamentelor anti-TB (http://bit.ly/Raport-Monitorizare-Medicamente-TBC_2020), Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică , Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și experții Romanian Angel Appeal, cu sprijinul OMS și al Fondului Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, au efectuat o analiza critică a situației și au colaborat la identificarea celor mai bune soluții pentru ca toți pacienții cu tuberculoză să aibă acces la toate schemele de tratament recomandate de OMS.
Pandemia COVID-19, deși ne-a încetinit eforturile, ne-a demonstrat că, în situații de criză declanșate de epidemii cu risc major, sistemele de sănătate pot și trebuie să implementeze mecanisme flexibile și realiste de achiziții pentru medicamentele salvatoare de vieți. Această lecție trebuie, desigur, transferată și în domeniul achizițiilor medicamentelor anti-TB. Dacă nu vom face asta, nu vom fi învățat nimic!
Tratamentele integrale pentru un pacient cu tuberculoză MDR sau XDR costă în jur de 15.000 de euro/pacient iar România număra 242 de astfel de cazuri în primele 9 luni ale lui 2019. Un număr mic de pacienți, dar, fără tratamentul potrivit, cu risc de infecție gravă pentru alți oameni.
Poate mai mult ca niciodată, în contextul noii pandemii, e evident cât de importantă este limitarea extinderii infecției cu orice microb care pune viața oamenilor în pericol, așa cum este și tuberculoza.
V-am obișnuit din anii precedenți să facem câte un eveniment care să marcheze lupta noastră împotriva tuberculozei care să nu treacă neobservat. Am iluminat în roșu, culoarea de luptă împotriva acestei boli, clădiri importante din capitala României, care, astfel, s-a aliniat campaniei mondiale împotriva tuberculozei: iluminarea în roșu a clădirilor emblematice din lumea întreagă.
Anul acesta, pentru prima oară, campania Parteneriatului Stop TB România a reușit să treacă de granițele capitalei și să adune laolaltă (virtual) ONG-uri, autorități locale și instituții din încă 5 județe (Arad, Bacău, Constanța, Dolj și Iași), semn că lupta împotriva TB este și trebuie să rămână un efort al întregii comunități. Lista completă a tuturor partenerilor aici: https://www.raa.ro/wp-content/uploads/2020/03/parteneri-ZMTB-2020.pdf.
Chiar dacă suntem într-o situație aparte, totuși marcăm și anul acesta Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, îndemnându-vă însă să rămâneți acasă.
Cu ajutorul Primăriei Generale a Capitalei vom ilumina Arcul de Triumf la apusul zilei de 24 Martie. Lupta noastră continuă! Avem nevoie de susținerea voastră. “