Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Coronavirus

Industria producătoare de cancere a “cumpărat” Crucea Roșie Română cu 1 milion de dolari

Crucea Roșie Română, mă adresez direct domniilor voastre, cum e posibil să vă lăsați târâți prin presă ca un trofeu de vânătoare de către Philip Morris care sub masca unei donații, v-a luat drept “partner in crime”? Aveți statulul de observator independent în Convenția Cadru pentru controlul tuntunului a Organizației Mondiale a Sănătății, când ați abdicat la principiile etice?

Crucea Roșie Română, nu poți să lupți pentru sănătate cu banii luați de la cei care distrug sănătatea și să-ți facă publicitate cu ajutorul nemijlocit al vostru. Îi creditati cu imaginea voastră.

Crucea Roșie Română, v-ați încălcat propria misiune înainte de orice. In 2005 ați semnat împreună cu Red Crescent ( cea mai mare uniune de organizații bazate pe voluntariat și acțiuni umanitare)  un angajament de noncolaborare și neaccepatare a donațiilor făcute de industria tutunului – identificată de Organizația Mondială a Sănătății drept principala cauză a celor mai grave afecțiuni pulmonare.

Vă suține OMV Petrom, Mega Image, Domestos, Romgaz, Nuclearelectrica, dar lista companiilor care donează la Crucea Roșie Română e mult, mult mai lungă…. de ce e nevoie să luați banii de la cei mai mari “asasini” ai sănătății publice? Personal, mi-e greu să înțeleg cum ați ajuns să abdicați de propriile voastre principii scrise și declarate de ani buni de zile.

Deschideți oricare dintre articolele cu donația făcută de Philip Morris și veți vedea că nu există mai mult de două propoziții în care apare menționată Crucea Roșie Română. Doar două în fiecare articol, iar restul este depre vânzătorul de cancere ambulate în pachetul de țigări. O să vedeți fraze identice în toate publicațiile, “vedeta” e compania de tutun, nicidecum Crucea Roșie România. Nu e o concidență.

Numărul morților la nivel mondial provocate de industria tutunului îl depășeste pe cel cauzat de accidente, dezastre naturale și arme

Săptămâna trecută am scris despre  aceeași companie vânzătoare de suferintă care a încercat, și acum spun că a și reușit, să folosească renumele și munca uneia dintre cele mai cunoscute organizații nonguvernamentale lipidu-și brandul lor pe un filmuleț care invita la donații. Nu, nu au donat banii acestor doamne, le-au “donat” un filmuleț în care apare brandul aparținător companiei de tutun și cer donațiile voastre. La ce notorietate bună are această organizație, ar fi putut să iasă în piața publică, să dea o strigare și donațiile ar fi venit, așa cum se întâmplă mereu la acțiunile lor. Philip Morris le-a folosit, nu a donat un cent în campania lor, ele au rămas cu filmulețul cu brandul Qreator. Acum presa e plină de “donația record” făcută pe frontul luptei cu COVID -19 de cineva care are “grijă” de plămânii noștri. De fapt record de ipocrizie, Ce campanii despre astm, cancere, boli pulmonare obstructive va face de acum înainte Crucea Roșie România și cu ce credibilitate?

Dar nu trebuie să mă credeți pe mine, cine sunt eu? Vă las aici rândurile scrise de medicul pneumolog Magda Ciobanu, de la Insitututul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, coordonatorul programului de  consiliere al celor care vor să renunțe la fumat. O femeie mărunțică și finuță pe care big tobacco ar vrea-o dispărută pentru că de ani de zile le demască propaganda necinstită.

dr. Magda Ciobanu, medic pneumolog

“Consumul de țigări este în scădere în toata Europa si în SUA, inclusiv în România.
Atât de semnificativă a fost această tendință, încât și acțiunile, și profitul tuturor producătorilor de țigări au scazut constant în ultimii 10 ani. Aspectul cel mai grav pentru ei a fost însă categoria celor care nu mai fumează: mai ales oamenii cu studii superioare și cu venituri medii și peste medie; cei saraci, cu educatie precară formează „grosul” fumătorilor în multe țări europene, iar acestia fumează țigări ieftine sau de contrabandă.
Răspunsul lor a fost introducerea pe piață a unor produse noi: țigara electronică și tigara „încalzită” .

Dar aceste produse trebuiau promovate – că erau, chipurile, noi! – și nu pentru toată lumea, ci pentru persoanele care au posibilități materiale, și deschiderea pentru „noutatea” pe care o aduce produsul. „Mai puțin toxice”, „mai putin daunatoare”, chiar „mai sanatoase”…

Dintre aceste persoane-țintă, cea mai utilă (din perspectiva lor) este categoria tinerilor 20-30 de ani, școliți, cu loc de muncă bun, iubitori de tehnologie, informați prin online, și un pic rebeli , doar un pic! De ce? Pentru că ei apreciază „stilul de viață sănătos” și sunt la vârsta la care își stabilesc obiceiurile de viață, își fundamentează „credințele” – și acum e momentul să îi faci dependenți, pentru ca apoi îi vei avea de clienți pentru muuuult timp, cel putin pentru durata de activitate a actualilor acționari. Asa că le dai nicotina „îmbracată” într-o noua formă, „tehnologizată”, cu putine dezavantaje imediat sesizabile, miros mai putin decât țigările obișnuite și fac mai putin fum, mai asezonezi cu niste „studii” zis științifice și…gata!

Întrebarea este: cum îi faci să consume produsul?!

Țintesc vectorii de opinie la care grupul-țintă răspunde cel mai bine, de care ascultă, ale caror recomandări le urmează sau măcar își propun să le încerce.

Cum îi atrag: au ales un spațiu foarte bine poziționat, în Piața Victoriei, lângă Guvern, l-au amenajat pe gustul țintelor, l-au compartimentat în spații care să ofere posibilitatea organizării de evenimente de toate mărimile și felurile – acesta este Qreator. O vilă pusă la dispoziție GRATUIT tuturor celor care vor să organizeze cursuri, târguri, expoziții, orice este adresat tinerilor și acceptă să promoveze brandul Qreator, eventual, dar nu e obligatoriu, și brandul dispozitivului care încălzește țigara – Iqos. Dar niciodată nu se promovează marca țigării – Marlboro.

Și… au început asaltul asupra vectorilor de opinie. Aceștia trebuie sa fie nu numai persoane acceptate si apreciate de grupul țintă, dar sunt preferați nefumatorii; dacă sunt și foști activisti anti-fumat, sunt ideali!


-> Dragoș Bucurenci – fost fervent anti-fumat și susținător al politicilor „green”, actual seful de PR si comunicare pentru Philip Morris.
– > Marius Manole, actor implicat activ și foarte vocal anti-fumat, actual promotor al Qreator; nu fumează.
– > Andi Moisescu, nefumator, producator al unei emisiuni la Protv sponsorizate de Philip Morris, pentru Qreator.
– > Amalia Enache, nefumatoare și ferventă apărătoare a drepturilor copiilor, inclusiv a dreptului lor de a respira un aer curat, este implicată în numeroase proiecte care au loc la Qreator.

Și exemple de astfel de persoane publice care au acceptat banii PM sunt numeroase, din nefericire. Iar exemple de „influenceri” non-persoane publice sunt si mai multe…. Profitul a explodat.”

In plină criză cauzată de pandemia de coronavirus industria tutunului promovează țigara încălzită drept protecție la coronavirus. E fals, e odios, e atentat la viața oamenilor, Crucea Roșie Română, cu oamenii ăștia v-ați asociat! A fost nevoie ca Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică să iasă public ca să oprească felul în care big tobacco a răspândit acest fake-news. Sper că dormiți bine fiindcă plămânii celor care cred propaganda big tobacco sunt deja în pericol de moarte, Crucea Roșie Română.

Farmacie: fumatul e interzis, “just glo” e permis

Ce va face compania producătoare de tutun cu această campanie de promovare în care s-au folosit de Crucea Roșie? Sunt deja luni bune de când forțează în Parlament “îmblânzirea” legii anti-tutun, evitarea taxării înstrumentelor de tutun încălzit, oprirea reglementării în spații publice din narghileaua electronică. Desigur, cu susținearea unor politicieni din PNL și PSD, vorbesc despre ei, fiindcă îi știu unul și unul. Între timp au început să finațeze “congrese de sănătate” pe care le sponsorizează prin firme de organizare de evenimente, ca să-și promoveze țigările. Ultima găselniță,a industriei tutunului, reclama la țigări în farmacii (foto)

Nu e nicio “faptă bună” la mijloc prin donația aceasta. Răul public, bolile cu care ajung oamenii în spitale din cauza tutunului este generat de campaniile de publicitate mascată care chiar acum se desfășoară în România și pe care companiile vanzătoare de tutun plătesc lunar milioane de dolari. Nu mai punem la socoteală că de fumat, se fumează individual, dar un bolnav de cancer de plămâni e susținut și de asigurarea mea de sănătate, fiindcă nu îi ajung banii din propria asigurare. Plătim toți moartea adusă de big tobacco.

Profiturile companiei Philip Morris România erau în 2015, 27 Milioane RON. In 2018 au explodat, au ajuns la aproape 170 Milioane RON, iar profitul net al companiei interanțional a fost de 8 Miliare de dolari! 8 Miliarde de dolari. Țigările lor ucid mai mult decât o va face vreodată COVID 19.

Vă rog frumos, aveți curajul să renunțați la asocierea asta, Crucea Roșie România! Vă rog în numele tuturor celor care suferă din cauza tutunului! Va rog în numele meu, de pacient cu un singur plămân întreg, renunțați la această “afacere” de imagine a celor de la PMI, există atâtea companii onorabile în România care donează în aceste vremuri grele pentru România.

——————————————————————————————————————–

Sunt o seamă de cititori care o să-mi explice cum e treaba cu proverbul românesc “fă-te frate cu dracu’ până treci puntea”  fiindcă traversăm vremuri grele cauzate de pandemia de coronavirus. Legal vorbind, orice publicitate, inclusiv cea legată de donații este interzisă industriei tutunului, practic ceea ce vedeți în ziare e o ilegalitate. Apoi, asta cu proverbul românesc, dacă îl considerați atât de bun, țin să vă amintesc de o altă vorbă de duh românească “a furat, dar a făcut și pentru noi”.  Știu, asta unora dintre voi nu vă place, că militați în timpul liber pentru respectarea legilor, totul până la tutun, acolo nu vă mai place respectarea legii. Așa că am să traduc altfel asta cu donația de la tutun “ne-a omorât, dar uite ce înmormântare frumoasă ne-au plătit, ce dacă își fac reclamă frumoasă cu asta”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner