Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Coronavirus

Infecția cu coronavirus. Ce fac pacienții care au tuberculoză ori infecția HIV?

În mod normal, în perioada asta eram în pregătirile pentru Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Nu eu, că nu vorbesc doar depre mine, toți pacienții vindecați care au continuat lupta asta și după ce nu au mai luat medicamente, personal medical, organizațiile nonguvernamentale care de ani de zile luptă pentru viața, sănătatea și drepturile persoanelor afectate de TBC, sub umbrela Parteneriatului Stop TB România. Ne-am fi dorit să iluminăm în roșu câteva clădiri-emblemă din țară pe 24 martie și să facem evenimente cu public, dar acum cel mai important e să rămânem sănătoși. Să îi ferim și pe ceilalți să se îmbolnăvească, să nu ajungem să avem nevoie de ajutorul medicilor care, în clipa asta, sunt singurii soldați adevărați în lupta inegală cu coronavirusul.

Epidemie, pandemie

Cuvintele astea le auzim de zeci de ori pe zi de mai bine de o săptămână . E pandemie de coronavirus.
De zeci de ani e epidemie de tuberculoză, e epidemie de HIV/SIDA. Știu, la ultimele nu ați fost atenți fiindcă poate nu cunoașteți pe nimeni în situația de a fi diagnosticat. Și totuși mă citiți pe mine, om cu un plâmân și un ciot din cauza epidemiei de tuberculoză decretată de Organizația Mondială a
Sănătății. România are cei mai mulți pacienți care au trecut prin tuberculoză în ultimii 50 de ani!
România are în fiecare cei mai mulți bolnavi noi de tuberculoză din Uniunea Europeană. În România azi au murit trei bolnavi de tuberculoză.

De ce sunt pacienții cu tuberculoză grup la risc?

Am întrebat-o pe dr Beatrice Mahler, pneumolog și manager la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, cine sunt mai expuși, actualii pacienți sau cei care au avut cândva tuberculoză?

Toți pacienții care au trecut prin infecția cu tuberculoză chiar dacă sunt vindecați de ani de zile, sunt grup de populație aflată la risc în raport cu COVID 19. Modificările pulmonare suferite din cauza tuberculozei expun inclusiv pacienții care sunt vindecați de ani de zile.”
Pacienții cu funcția respiratorie diminuată pânâ la 50%, în caz de infectare cu SARS-COV-19 vor avea nevoie de ventilare pentru că această boală nouă, COVID 19 produce inflamări masive ale țesutului pulmonar și fibroze vo avea nevoie de asistența medicală specială.
Dacă funcția respiratorie e diminuată sub 30% sunt puține șanse de recuperare dacă are loc infectarea cu COVID 19. În situația asta sunt pacienți puțini, care au tuberculoză cronică, nu își urmează tratamentul și probabil sunt contagioși.
Pacienții care urmează acum tratamentul împotriva tuberculozei sunt vulnerabili în fața infecției cu coronavirus având în vedere ca deja plămânii lor sunt afectați de o altă infecție gravă care produce suferințe serioase ale plămânului în cazul celor care au caverne.

După ce am trecut prin tuberculoză, care m-a lăsat la final cu o capacitate pulmonară de cca 60%, nu aș vrea să aflu cât de agresivă e infecția cu coronavirus asupra noastră. Stau acasă de o săptămână din două motive:, mă protejez pe mine și îi protejez pe cei puțini cu care sunt în contact direct. Nu îmi doresc să fiu nici măcar cărăuș de COVID 19, d-apoi să aflu cum se manifestă boala.

Ce se întâmplă cu pacienții diagnosticați cu HIV?

Am mai întrebat despre o altă categorie vulnerabilă în România, pacienții diagnosticați cu HIV. Profesorul Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” mi-a răspuns:

Pacienții cu HIV care își continuă tratamentul antiretroviral, iar nivelul celulelor protectoare este peste 200, sunt la fel de expuși ca orice persoană cu un sistem imunitar viabil.
Dacă vorbim însă despre pacienții decompensați imunitar, infecția cu coronavirus e un pericol pentru ei fiindcă sistemul lor de protecție e deja afectat, iar în funcție de vârstă și de alte boli pe care le mai au pot fi foarte expuși acestei infecții pulmonare.

Așadar, nu fiți viteji, nu vă expuneți inutil, infecția cu coronavirus ne pune în pericol, dar protecția e în mâinile noastre.
Dacă vă știți în oricare dintre categoriile de mai sus, luați o pauză, ieșiți din casă numai cât vă cere strictul necesar, respectați igiena proprie, igiena de acasă și acolo unde e cazul, igiena de la locul de muncă.
Să rămânem sănătoși!

This article has 1 comment

  1. Otilia

    Multumim pentru articol. Exista si o lege in acest sens? Ceva ce sa convinga angajatorul sa raman acasa pana se termina epidemia? Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner