Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Coronavirus

Șeful anesteziștilor din Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta: Stați acasă! Țara asta a trecut prin momente mult mai grele de Paște!

Doctorul Radu Stoica este medic primar anestezie și terapie intensivă, șeful secției ATI de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București. Vorbim despre unul dintre spitalele care tratează pacienți COVID-19 iar mesajul medicului care a văzut și a tratat multe de-a lungul vieții e fără echivoc. Am cerut permisiunea să preiau mesajul de pe pagina de fb a medicului.

dr. Radu Stoica, medic primar anestezie și terapie intensivă

” Un aprilie extrem de friguros. Căldura a fost sistată de mult si gaze nu au mai fost la aragaz din decembrie. Apa caldă nu există la bloc. Cei cu nou-născuți au scutecele care atârnă prin toată casa jilave si gri.Circulația autovehiculelor e interzisă. De fapt încă din decembrie, de la prima zăpadă.

Trenurile, ratele și mijloacele de transport in comun, vechi si murdare cu uși defecte sunt adesea tixite, mai ales dimineața când trebuie mers la muncă. Curentul electric se întrerupe 4 ore ore dimineața și 4 seara. Sau mai mult, la Brăila de exemplu! Tocmai cînd e program la TV România între 20-22. Ghinion.

Noaptea e o bâjbâială pe străzile din România fiindcă iluminatul public nu există. Zahărul, uleiul și făina sunt pe cartelă. In București. La Brăila de exemplu cartela e lungă de jumătate de metru… în plus 4 ouă, 100g unt pe sătămână, ½ L lapte (diabeticii!), cartofi, pâine… Evident cartela nu asigură și cumpărarea lor. Când “se bagă!” Carnea și spatele de pui, picioarele de porc și tacîmuri vineții le găsești rar și cozile sunt de cu noaptea. La …. alimentara este o ofertă bogată și generoasă de spanac conservat, creveti uscati vietnamezi și cicoare în loc de cafea.

In spitale nu e căldură… de nu mai știi de când. In sala de operații de la Spitalul Colentina pacientul emană aburi cînd se deschide abdomenul. Chirurgii cu halatul de molton sub cel de pânză, rupt pe alocuri. Mănușile refolosite și sterilizate până se rup. Sunt trei sonde Foley pe secție care fierb intr-o casoletă electrică…. Acele sunt sterilizate si refolosite până se tocesc (la propriu), iar injecția intramusculară e o experiență unică pentru pacient!

Singurele antibiotice de pe piață sunt Penicilina si (cu pile la farmacie) ampicilina.

Nu e Pandemie.
E o descriere sumară a Săptămânii Mari a anului 1989!
Stați acasă! Țara asta a trecut prin momente mult mai grele de Paște!”

In fotografia de debut e doctorul Radu Stoica la începuturile activității în Institutul Marius Nasta.

AdorComentează

Distribuie

This article has 2 comments

  1. Hahaha

    Idioata asta ne spune in urma cu ceva timp ca totul e o isterie, ca asta e un rahat de raceala… ca nu stiu ce…. Etc
    Paula Rusu…. Jurnalista, expert epidemiolog, virusolog
    Cunosc si eu 5 experti pe strada mea, toti experti epidemiologi, pana acum o luna erau cu totii zidari, acum la fel ca Paula rusu sunt experti, mancatori de bors, bullshit si nonsense. Pareriologi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner