Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Coronavirus

Testarea PCR e de fapt testul “pile, cunoștințe și relații” – mărturia unui medic

Ca să te tratezi, în România e important să știi pe cine poți suna

“Se întâmplă într-un oraș din nordul României: Gura Humorului, județul Suceava.

Județul Suceava are un singur medic epidemiolog și doi asistenți. Un alt medic specialist de la Iași trebuia să fie de detașat pentru a degreva situația. Gura Humorului are 36 persoane care se ocupă de buna funcționare a stației de ambulanță: 4 dispeceri și 32 de ambulanțieri (16 medici + 16 asistenți). Jumătate dintre ei sunt acum depistați CoViD pozitiv, deci scade numărul de echipaje disponibile în caz de urgențe. Nu au avut suficient echipament sau nu a ajuns la timp.

În jurul datei de 16 martie, asistenții de la serviciul ambulanță din Gura Humorului au fost detașați la Spitalul din Suceava deoarece majoritatea asistenților din spital erau depistați ca fiind CoViD pozitivi. Acolo, probabil s-au infectat pentru că nu erau protejați iar personalul spitalului nu a fost testat la timp. Fluxurile și protocoalele de testare erau (și sunt încă) ambigue. În acel spital modern și lăudat din Suceava, secția de boli infecțioase nu are stație de oxigen, ci doar butelii. Mai mult, nu au posibilitatea de a face analize la timp, ceea ce este extrem de frustrant pentru colegii mei, specialiști care știu foarte bine ce au de făcut, laboratorul fiind externalizat. După ce a venit armata în spital, au definit circuite clare și fluxurile au fost puse la punct imediat: durează cateva minute și se pot tria cazurile la UPU.

Medicii de familie din Suceava și-au făcut măști cu filtre de la aspiratoare

Medicii de familie din Suceava, rămași să se ocupe de tot ce nu e CoViD, s-au pus pe studiat on-line și-au învățat cum să se echipeze, dezechipeze, cum să-și facă măști din plastic cu filtre hepa de la aspiratoare. S-au descurcat cum au putut, și-au făcut singuri protocoale pentru consultații telefonice cu ajutorul asociației profesionale și a patronatului. O mână de oameni dăruiți!

A existat și un primar care a declarat la începutul lunii aprilie că orașul Gura Humorului este CoViD negativ (?!?!) și astfel populația a priceput ca e în siguranță, deci lumea a circulat cum a vrut.

Ambulanțele s-au plimbat cu câte un pacient, 40 de km până la Suceava, DOAR pentru testare, în loc ca testarea să fie făcută pe loc, la Gura Humorului, urmând ca doar recipientele cu teste sa fie trimise la Suceava – mai ales că, așa cum spuneam, doar jumătate din stația care deservește Gura Humorului și satele din jur mai este literalmente în picioare.

A existat în paralel și un plan de izolare totală a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani care a fost prost înțeles. Cert este că bătrânii sunt mai vulnerabili iar tinerii transmit ușor boala, fiind majoritar asimptomatici. E un adevăr: părinții și bunicii noștri trebuie protejați și da, dacă este posibil, nu-i cazul să-i vizităm. Le trimitem totul la ușă, și-i ținem în casă.

Au fost făcute și primite donații la Gura Humorului. La una dintre biserici, o donație mare de măști, mănuși, combinezoane pentru medici. Împreuna cu acestea, a fost donat și adus inclusiv un echipament PCR pentru testare moleculară automată, însă primăria orașului Gura Humorului a refuzat (!?). Justificarea? “Nu avem nevoie, fiindcă suntem într-un oraș CoViD negativ la care se adăugă faptul ca nu avem circuite, medici și specialiști care să opereze echipamentul respectiv.” Asta în condițiile în care spitalul e acreditat de către ANMCS.

Testarea moleculară se poate face deci doar la Suceava sau la Iași. Pacienții sunt transportați cu ambulanțele pentru testare. De ce? Tusea cuiva poate sa fie de la orice, o viroză banală, o pneumonie de altă etiologie, o boala de reflux, inclusiv o simplă alergie la polen. Asistenții din stația de ambulanță pot recolta teste, au echipamente, doar ca NU sunt tampoane, swab-uri pe care sa le poată folosi. Adică, în doar câteva minute, să poată preleva o probă, inclusiv de acasă. 10 probe transportate rapid cu o ambulanță/autoturism într-un recipient la rece? Nu, mai simplu este sa transportam 10 de pacienți 40 de km până la Suceava și să li se preleveze acolo tamponul pentru testarea moleculară.

În tot județul Suceava doar doi medici, pot decide cine e testat COVID

Fluxul testării e evident ilogic, lent și deloc economic. Teoretic, doar medicii epidemiologi, atunci când există, pot decide cine face testul PCR. Dar în Suceava sunt maxim doi epidemiologi care pot decide, așa că medicii de familie și cei de la serviciul ambulanță fac și ei cum pot mai bine. Mă îndoiesc însă că poliția s-a deplasat spre testare la Suceava, asimptomatici fiind.

În schimb, medicii de familie din Suceava au rămas netestati. De ce? Tocmai ei, soldații din tranșeele războiului cu covidul, ei care au preluat tot ce făcea ambulatoriul de specialitate, toate cazurile, mai ales în zonele grav afectate precum Suceava?

“La DSP Suceava a fost detașată ca director de o lună de zile dr. Manuela Trifan. Am văzut-o la Antena 3 și am întrebat la DSP Iasi. A găsit acolo vraiște tot când a ajuns. Din Iași sunt 21 cadre medicale voluntare. M-a sunat o pacientă de-a mea, asistentă medicală pe ATI la IRO Iași, că azi se împlinesc 14 zile de când muncește acolo voluntar și că azi revine în Iași și va sta izolată 7 zile și apoi se va duce în familie și că eu să îi dau concediu ulterior. Am întrebat-o cum este, răspunsul, ca în război și că stau 8 ore în acele haine de protecție și că nu au voie să se ducă nici la toaleta (nu beau apă).”

“Vorbești de Suceava? Aici nu există testare decât dacă ești aproape mort. Inclusiv personalul medical, altul decât din spital, nu este testat decât dacă are simptomatologie!”

Când am sunat la 112 pentru o pacientă cu COVID am fost întrebată dacă mă cred în Star-Trek

“Pai eu când vă spuneam acum ceva vreme că aici e “iadul pe pamant” voi credeați că glumesc?! Eu când am sunat la ambulanță pentru un pacient cu suspiciune de CoViD, care-a și murit între timp, mai pe la ordonanța militară #2, la domiciliu fiind, femeia de la 112 m-a întrebat dacă mă cred în Star Trek! Mă gândeam că există o forma de testare mai facilă, mai ales că pe la Arad auzisem că venea cineva dotat și școlit și făcea chestia asta în mod organizat la domiciliu. În orice caz, după experimentul ăsta, DSP Suceava, cu tot rehab-ul lui cu tot, e varză, incompetent și depășit de atribuțiile care îi sunt în ROI și ROF (n.r. “Regulament de Ordine Interioară” și “Regulamentul de Organizare și Funcționare”). Încă nu s-a terminat aici, când ne-om liniști putem să povestim!!! Viața a bătut filmul aici la noi, la vreme de pandemie!!!! Și vă rog să mă credeți, noi ăștia 273 de mefei (n.r. medici de familie), am ținut tot ce nu a fost CoViD în perioada asta, când spitalele erau închise și covide rand pe rand, iar ambulatoriile încă sunt închise. Și i-am avut și avem inclusiv pe covizii asimptomatici sau cu forme ușoare carantinați la domiciliu! Viața de mefeu adevărat!”

Acestea sunt doar câteva replici venite de la colegii mei, greu încercați în această perioadă. Daruiți profesiei, compentenți și… exasperați!

“Pentru mama am sunat până la Dumnezeu și o ușă”

Caz concret. Am internat-o pe mama zilele trecute după o schemă simplă: DSP Suceava, 112, din nou DSP, vara mea asistentă. Am vorbit cu o vecină pentru că mama nu putea să se ridice, să mănânce și nici măcar sa bea apă. Din nou 112, UPU Suceava, colegiu Suceava.

Totul la telefon, evident.

La stația UPU de la Suceava sunt toți colegii mei de liceu, eu fiind de origine din Gura Humorului. Așa am putut afla cum e mama. D-dimeri pozitiv, CRP +, limfopenie, trimbocitopenie CT sugestiv covid forma medie. Alcaloza asortată. Saturație satisfăcătoare pe oxigen.

Bref, am sunat până la Dumnezeu și-o ușa. Câte teste au fost făcute până acum, câți pacienți au fost testați? Nimeni nu știe. Testarea PCR e mai degrabă acronimul de la pile, cunoștințe și relații. Dacă eu nu am reușit cu centrala asta telefonică, să o testez pe mama, ce se întâmpla cu satele din jur? Ce șansă ar avea un amărât de pacient?

Ca o ultimă remarcă, anecdotică: polițiștii din Gura Humorului s-au îmbolnăvit la o petrecere de pensionare. Cineva s-a pensionat, normal, așa că au dat un mic chef. De ce nu, doar era oraș CoViD negativ.”

dr. Adriana Mihălaș, medic primar medicină de familie

Dr. Adriana Mihălaş este medic primar, medicină de familie; secretar general la colegiul medicilor de familie din București, născută în Bucovina, Gura Humorului, județul Suceava.

Abrevieri în text:

CoViD – Coronavirus Disease (boala dată de infectarea cu virusul SARS-CoV-2)
DSP – Direcția de Sanatate Publică
UPU – Unitatea de Primire a Urgenţelor
CT – Computer tomografie
D-dimeri – produși de degradare specifica a fibrinei
CRP – C-reactive protein, unul din indicatorii analizați și urmăriți în în diagnosticarea și evoluția bolii
ROI – Regulament de Ordine Interioară
ROF – Regulamentul de Organizare și Funcționare
PCR – polymerase chain reaction, metoda de testare moleculară
ANMCS – Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner