Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Device de sănătate

Aparatul care înlocuiește transplantul cardiac implantat la Brașov, premieră est-europeană

Încep o nouă rubrică de azi: device-uri de sănătate. Tehnologia avansează atât de repede încât ceea ce părea o soluție novatoare anul trecut, e posibil să fie depășită de tehnologii noi apărute de atunci încoace.

Ce scriu acum se adresează oricui are în familie o persoană ce suferă de insuficiență cardiacă,  o boală tăcută care face ca inima să pompeze tot mai puțin sânge care nu mai ajunge la organe, la mușchi, o boală de care se moare subit dacă nu e diagnosticată la timp. Poate încă nu aveți pe nimeni diagnosticat, dar soțul, care încă nu are 40 de ani împliniți, se plânge că respiră greu, că are o tuse seacă ce nu îi mai trece,  că obosește mult prea repede, că nu poate face efort cum făcea altă dată, ca i se umflă picioarele, ori mâinile, ori fața. Toate astea sunt posibile simptome de insuficiență cardiacă.  Și nu e doar la bărbați, se întâmplă la fel și femeilor.  O boală perfidă care depistată prea târziu aduce repede moartea. Sunt cazuri în care medicamentele nu mai au niciun efect, stimulatorul cardiac implantat nu mai poate ajuta, iar ca soluție ultimă medicul vobește de transplant cardiac, o operație la care ajung numai cei care supraviețuiesc în condițiile bolii extrem de grave și la care se califică numai cei care sunt compatibili ori dacă nu au alte boli care să le pună viața în pericol.

dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog Clinicco Brasov

Un aparat care practic ajută pacientul să nu ajungă la transplantul cardiac  a fost implantat în premieră în Europa de est, la spitalul de cardiologie Clincco din Brașov.

Nu e stimulator cardiac, nu e nici defibrilator, e modulator cardiac, un aparat cam de aceeași dimensiune cu primele enumerate, care se introduce sub claviculă și care îi dă putere inimii să pompeze normal. E un device, așa cum v-am zis. Deși e montat în corpul pacientului, trebuie încărcat săptămânal, iar asta se face așa cum se încarcă un telefon fără încărcător cu fir, prin inducție, ca o periuță de dinți electrică.

L-am cunoscut pe primul doctor din România, doctorul primar cardiolog Sorin Micu de la spitalul Clincco din Brașov, care a implantat acest modulator cardiac și vă las aici ce mi-a explicat despre el.

Aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă, dar nouă din 10 români nu ştiu că au această afecţiune, conform unui studiu realizat de Societatea Română de Cardiologie.

Insuficienţa cardiacă este o boală tratabilă al cărei impact asupra calităţii vieţii pacienţilor poate fi diminuat dacă afecţiunea este diagnosticată în stadii timpurii. Însă, în România, foarte puţini dintre pacienţi ştiu care sunt semnele şi simptomele bolii, care sunt factorii de risc care pot duce la apariţia acesteia şi se prezintă la medic atunci când boala este deja instalată, iar calitatea vieţii pacientului a scăzut considerabil. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner