Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Lifestyle

Alimente în “pielea goală”. Da sau ba?

V-am spus că nu am acasă punga cu pungi de sub chiuvetă, nici sertarul cu pungi, de fapt nu am pungi fiindcă de vreo 2-3 ani nu mai iau niciun fel de pungi de la magazin. Am mereu la îndemână sacoșele mele de panză, sunt vreo 4, de toate mărimile, iar dacă am uitat să mi-o iau de acasă, ghiciți ce? Iau câte o cutie de carton din cele care sunt adunate pentru aruncat în magazin, Lidl e cel mai ofertant la capitolul ăsta, găsesc orice cutie: mare, mică, mai trainică, mai subțirică. E de carton, se reciclează, dacă nu ajunge la reciclare, se descopune, pe scurt, nu poluează, nu mor nici plante, nici animale din cauza cutiilor de carton.  Știu deja că mai sunt și alții care fac ca mine.

Ce m-a impresionat însă zilele acestea e o știre venită din Noua Zeelandă, titlul: “food in the nude”. O rețea de supermarketuri a decis să nu mai vândă legume ambalate în plastic. Știți, castraveți înfoliați, roșii la caserolă, ciuperci în cutii de plastic, brocoli în folie. Nimic, nada, legume în pielea  goală, așa cum le-a făcut natura. Nici măcar fasolea boabe vrac nu se mai vinde în pungi de plastic, ci în ambalaje de hârtie reciclată.

Povestesc cei din rețeaua de supermarketuri că le-a fost frică de schimbarea asta. Normal, oamenii sunt învățați deja de zeci de ani, chiar și în România, d-apoi în Noua Zeelandă, să ia lamâile la plasă, afinele în cutii de plastic, ardeii în pungi sigilate etc.  Dar s-au trezit că la unele legume vânzările au crescut și cu 300%. Ok, e vorba de ceapă verde ori de ridichi, la noi nu le-am văzut decât cel mult legate cu un elastic de cauciuc sintetic, dar chiar și așa, pare că oamenilor li s-a ridicat o barieră…. de plastic.

De la 1 iulie 2019 în Noua Zeelandă se înterzic total pungile de plastic, întră în vigoare o nouă legilație.

Din cele 300 de milioane de tone de plastic utilizate în fiecare an în lume, jumătate sunt folosite o singură dată și aruncate, în timp ce doar nouă procente sunt reciclate. Restul ajung în pâmânt sau, mai rău, în ape. Se vede din spațiu o “mare barieră de gunoi” ce putește în derivă în ocean.

Vă las și manifestul de mai jos împotriva ambalajelor din plastic într-un magazin din Olanda, dar nu închei înainte să văs spun că vreau să fac un experiment în curând, vreau să văd dacă putem trăi o săptămână fără să producem deșeuri de plastic. Mă tem că va fi foooarte greu.

Deci, alimente în “pielea goală”, da sau ba? Voi ce părere aveți?

This article has 1 comment

  1. Didi

    De unde atata bucurie la noi? Viata fara pungi “e pustiu”!!! Sa nu pui bananuta de la magazin si pana in parculet in punguta? Pai se pun microbi pe coaja!!! Pai si alea 5 bombonele de cumperi sa nu le pui intr-o punguta ca doar se pierd in geanta…sau cum sa nu mai avem sertarasul din bucatarie ticsit cu pungi? Nu vreau sa fiu negativista … dar la noi nu o sa se intample prea curand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner