Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Maruntisuri

Da’ cu piețele agro-alimentare ce-ați avut?

Este cel puțin revoltătoare decizia de a închide piețele-agroalimentare ca măsura împotriva răspândirii COVID-19. Sunt spații deschise sau semideschise, unde prețurile sunt pe măsura buzunarului cumpăratorului, iar cei care trăiesc din vânzarea în piețe a produselor din grădini nu sunt condamnați doar la suspendarea totală a veniturilor vreme de o lună, cel puțin, dar vor fi nevoiți să-și arunce marfa la gunoi.

La București, în piață la Domenii, la bogați, kilogramul de cartofi e 4 lei; la târgul săptâmânal de la Brezoaiele cartofii costă 2 lei, la numai 10 km distanță de București. La Lungulețu, 20 de km distanță de capitală, comună care trăiește din producția de cartofi, kilogramul e 0.40 bani. Da zero lei și 40 de bani!

Pe ăștia îi inchide guvernul liberal de la București pe motiv că sunt un pericol în răspândirea SARS-COV-2.  Cu cartofii mai faci ce mai faci, îi pui la păstrare o lună-două,  dar cu varza ce faci? Că nu toți pot transforma câmpurile de varză, în varză murată. Dar cu ouăle? Se mănâncă la popota Guvernului peste două luni? Dar cu gogoșarii, fructele….

In schimb rămân deschise supermarketurile, spații închise în care e multă lume zilnic.

Rămân deschise mall-urile, spații închise în care e multă lume zilnic.

Un Guvern care se face că ia măsuri, lovind în cei mai mici că și așa nu au voce.

Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau să se închidă toate, anapoda. De fapt nu aș vrea să se închidă nimic, dar mi-aș dori niște reguli clare pe care să știu că dacă le încalc ajung să îmi vând mașina ca să pot plăti amenda. Nici măcar nu vreau ca alegerile să fie amânate. Vreau puțină înțeleciune și o strategie  economică care să ne ajute să supraviețium împreună, că virusul e aici ca să rămână, iar strategia guverului până acum a fost doar o orbecăială. Lucrați în interesul românilor, că toti suntem cetățenii României: pacienți, vanzători în piață, chelneri, șoferi, pofesori, copii! Chiar nu realizați că pare că ne duceți pe toți pe contrasens?

Școli închise? Altă brambureală. Toată Europa civilizată aflată in lock-down ia măsuri restrictive, dar lasă școlile deschise. Nu pentru că nu pot face școală online, ci pentru că la copii e mai ușoară boala, iar părinții lor care lucrează de acasă, trebuie să POATĂ să lucreze de acasă.

Mă uit la vecinii mei, patru oameni în două camere de bloc, doi copii și doi adulți,  toți cu activitate online: școală, muncă, foame, sete, pipi, nervi, presiune. Imi spunea mama copiilor că își face call-urile din baie, cu fundal virtual presetat. Lăsați copiii la școli cu măsuri punctuale acolo unde e criză.

In plus, asculați-i, pentru Dumnezeu, pe elevii care au examene și care au ajuns să vă ceară să îi lasați să se poată pregăti, să poată învăța. Pe vremea mea, în Ardeal, copiii voiau să “ungă școala cu slănină ca să o mănânce căinii” – știu cum sună, e doar o metaforă mai brutală; azi elevii vă cer școală. Pare că ei chiar nu contează!   

Un balet trist, electoral, cu măsuri luate de panică din cauză că am ajuns la pragul de la 10 mii de îmbolnăviri noi înregistrate zilnic. Așa se întâmplă când tot ce contează e politică, nicidecum pragmatism.  Mă pot gândi chiar că iau măsurile astea heirupiste ca să salveze săptămâna dinaintea alegerilor, nu știu dacă e așa, oricum așa pare.

Să nu pară cuiva că sunt negaționistă sau conspiraționistă.  Cunosc bine impactul acestei pandemii asupra noastră, dar realizez că microbul ăsta a venit ca să rămână cu noi, cu omenirea. Trebuie să fim precauți, dar răspunderea Guvernului e să ne ajute să nu murim de foame, de frig, de lipsuri că microbul își va urma cursul pandemic până când vom avea un tratament țintit sau vaccinul potrivit.  Sprijiniți sistemul sanitar cu măsuri de protecție, compensații materiale, creați-le condiții ca să aibă unde să primească pacienții. Alfel după alegeri o să o facă alții. PNL, în ritmul ăsta și cu măsurile astea nu știu dacă realizați că faceți campanie pentru celelalte partide politice. Pentru că oamenii nu uită că PNL e la guvernare dinainte să vină criza sanitară, că ați luat măsuri drastice la 100 de cazuri pe zi, că ați așteptat să ajungem la 10 mii de cazuri ca să impuneți noi măsuri, iar atunci când le-ați impus, ați ales să presați elevii, țăranii și restaurantele.

Avem cca 200 de mii de români vindecați total! 200 de mii de români  vindecați din  276,802 și puțin peste 7.500 de decese. Hai, să nu murim și de foame!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner