Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Maruntisuri

Taximetristul de București, hoț cu acte în regulă

Mă întorc zilele trecute dintr-o călătorie cu avionul. La Otopeni, balamuc la plecare, balamuc la sosire. Multă lume în fața aerogării căutând o soluție ca să plece din aeroport. La sosiri internaționale nu e decât o singură variantă, taxiul. Mă așez frumos la coadă la automatul de bonuri comandă, după vreo 15 minute și câteva comenzi ratate ies in fața cladirii cu bonul în mână. Aveam așa un aer de aroganță a lucrului bine făcut. Un taximetrist care statea lipit de bordură cu mașina lui îmi spune cu superioritate simt eu:

– Cu bon de comandă stați pe partea cealaltă!

Nici nu-l bag în seamă. Pe „partea cealală” era în plin soare și niciun taximetru. Din când în când mai apare câte o mașină care nu are indicativul de la mine de pe bon. Ca fraiera stau vreo 20 de minute, se face ora de când am aterizat. Între timp la bordură vin și pleacă taxiuri. Comanda mea, nicăieri. Încep să mă uit cu atenție ce scrie pe tăblița din fața aeroportului. La bordură erau parcate la liber taximetre ieftine, la un leu 50 per kilometru. Mai încolo, pe dreapta cum ieși din aeroport, sunt parcate taximetrele scumpe, 3.50 per kilomeru. Și încep să fiu atentă. Ce să vezi, păcăleala de taximetriști de aeroport.

La bordură stau ăia ieftini pe care oamenii, ca mine unii dintre ei, îi privesc circumspect. Fluxul e ocupat de ăia scumpi, că pasagerul e grăbit și fraier și află la destinație ce țeapă a luat. I-am și pozat.

Mie îmi trage țeapă comanda care trebuia să vină in 4 minute, așa scria pe bon.  Enervată și deja turată, după aproape juma’ de oră de așteptare mă urc într-un taximetru din cele de la bodură. Șoferul îmi deschide portbagajul așteptând să imi pun singură valiza. O las acolo și mă uit cu coada ochiului ce face, o pune sau nu în mașină. O pune, dar se urcă în mașină și imi spune că tariful lui e pentru transport nu pentru a manipula bagaje.

– Dar de ce nu modificați tariful atunci? Că nicăieri în lumea civilizată nu-și aranjează călătorii în portbajaj valizele.

– Doamnă, credeți că noi facem tarifele? Așa le-au hotărât patronii cu ăia mai mari,pentru niu e bătaie de joc tariful ăsta, dar nu putem face nimic.

– Puteți să nu mai ieșiti pe stradă, puteți să refuzați să lucrați cu un tarif pe care îl considerați incorect.

– Doamnă, nu știți cum suntem noi, taximetriștii. Te înțelegi cu doi, trei că facem protest și când vine ziua cu protestul la unu i s-a îmbolnăvit soacra, la altul copilul.

– Înseamnă că vă convine.

– Nu ne convine, dar n-avem ce să facem.

– Cât îi dați din câștigul ăsta mic care vă nemulțumește, patronului?

– Stați, doamnă că nu ați înțeles. La patron îi dăm 100 de lei pe zi, indiferent cât câștigăm, și toate bonurile de benzină dintr-o lună.

– Deci patronul vă dă mașina și benzina!

– Nu, doamnă, numai mașina, că benzina o plătim noi din ce câștigăm pe cursele făcute, numai bonurile le dăm patronului. El ne dă mașina, noi plătim benzina, spălătoria și uneori reparațiile că patronul decât să cumpere o piesă originală atunci când se strică ia tot felul de jafuri ieftine aftermarket. Și dacă e stricat ceva la direcție nu îți convine să mori ca prostul în taximetru, așa că mai pui niște bani din câștigul care ar trebui să ne rămână.

– Bine, și de cât puneți benzină pe lună?

– O mie, o mie cinci sute de lei și bonurile le ducem la firmă, numai banii îi dăm noi.

Am ajuns la destinație. Recunosc, până acum nu mi-am bătut capul cu taximetria Bucureștilor. Dar ce metoda rudimentară și eficientă de evaziune asta cu bonurile de benzină. Practic, patronii firmelor de taxi, scot cu documente legale cel puțin o mie de lei/ taximentru din contabilitatea firmei pe bonurile de combustibil pe care ar trebui să le deconteze  șoferilor. Și le deconteaza direct în buzunarul lor de patroni de taximetre prăpădite.

Când cer bonul, îmi vine și factura pentru vorbărie și revoltă, un drum de 25 de lei mă costă 39…

Muriți de foame, măi hoților!

This article has 13 comments

 1. Dragos

  nu poate existaă decât un singur comentariu : 😂 😂 😂

 2. NuConteaza

  De ce nu specificati si compania cu care ati calatorit, ora si destinatia? Am inteles, trebuie sa va credem pe cuvant…

 3. Lusca ioan

  Si 39 de lei e o suma imensa banuiesc? Nici macar 10 euro pentru o cursa cu taxi… uffff e greu.

  • Cristi Brancovan

   Era vorba de furt , uf , de ce la supermarket nu comentezi cand te fura dar iei apararea la alt furt , uf

 4. Paul

  Cine e autoatre de comenteaza la 8 .5 € sa isi de seama ca nu a luat tramvaiu !!!!!! Taxi e mai scump si de la Otopeni pana unde a mers de facea 25 lei ca pina la baneasa e 14 km daca a mai prins si aglomerat mai pune si tarifu de stationare ca motoru merge si sa vada daca e mai comvenabil sa mearga cu masina personala . Si daca a venit de pe alte meleaguri sa sa intreseze ca costa un taxi in alte tari ßi cit costa combistibilu. De exemplu eu in dk platesc combustibilu mai ieftin decat in Ro iar taxiul aici e cam 6 € PE KM in oras ziua , noaptea aproape dublu 10 € km iar extraurban e 9 € . E drept ca au masini noi din clasa lux dar combustibilu mai ieftin si avantaje de la stat . Sa mai astepte 20 de ani ca face primaria metrou !!!!!😂😂😂😂

  • Cristi Brancovan

   Daca am avea si noi salarii de dk , am tacea , dar aici e vb de furt , nimeni nu forteaza oe nimeni sa faca o meserie nu iti convine te duci in fabrica pe banda sau cersesti statului ajutor social

 5. TAXI

  Toti vorbiti de taxi….voi le stiti pe toate.
  1 . În toată europa civilizată prețul pe km este intre 1,5-2 € pe km.
  2. În paris spre ex au:
  – cursa minima 7.5 €
  – taxa pe bagaj 4 €
  – tarif fix pentru curse de aeroport 50 sau 55 €
  3. În londra spre ex au taxa daca vrei sa PLĂTEȘTI cu cardul 1£ sau 10 % din valoarea cursei si se plătește valoarea mai mare😉
  4. Tariful de 3.5 ron ( 0.7 €) este si asta foarte mic fata de media europeană….tinand cont ca bucurestiul se compara la PIB cu Berlinul spre ex.
  5. Toti vreti sa mergeți cu 3-4 € de la aeroport până în bucurești cu taxiul….
  Aveti 783 parca…..3-4 ron si ati rezolvat problema….drum bun cu RATB-UL😉

  • Cristi Brancovan

   Si dac vin si iti cer salar de Paris sau Londra imi spui ca ma aflu in Bucuresti , deci salar mic , tarife mici ….

 6. TAXI

  Cristi brancovan….
  Hainele sunt mai scumpe în Ro decât în U.E? Da.
  Telefoanele sunt mai scumpe în Ro decât în UE? Da
  Mâncarea este mai scumpă în Ro decât în UE? Da…si salariile sunt ca se gasesc……..( scrie ce cuvant vrei tu) care accepta😉

 7. TAXI

  Sa numiti hoti pe cineva doar ca NU va convine prețul si puneti intr-o postură destul de prosta o firma de taxi ( elegance taxi) nu cred ca este normal.

 8. Hotul

  Off!!!autoarea este un dezastru!!!poate inainte de acest articol ar trebuii sa se intereseze mai bine!!!daca dumneaei a plecat la aeroport de la unirii la 4dim…clar a facut 25lei…s.a stationat f putin!!!daca s.a intors la ora de varf si a stat in trafic…….in fine!!ar trebuii cursa de 50ron la si dinspre aeroport!!si daca vroiai neaparat sa mergi cu 25lei..te duceai frumos la plecari si gaseai taxiu….multi pleaca pe gol de acolo si cred ca preferau sa.ti bage bagajul in portbagaj….25lei….si te mai plimbi prin europa….afara nu mai faceti gat cand dati 50€pe cursa!!plus ca habar nu ai ca sunt taximetristi care supravietuiesc cu 30lei pe zii…si nu pot face alceva din diferite motive!!!si nici sa stea acasa nu poate…nici sa iasa in strada la protest…..sau poate sa te pandeasca sa.ti ia portofelu…o fii mai bine asa???hoata esti tu…si cu cei ca tine…ne furati timpul cu articole de rahat!!!!NU TE DA CE NU POTINSA FII!!!SPUI VORBE DE CACAT…LE AUD ZI DE ZI!!

 9. Hotul

  Off!!!autoarea este un dezastru!!!poate inainte de acest articol ar trebuii sa se intereseze mai bine!!!daca dumneaei a plecat la aeroport de la unirii la 4dim…clar a facut 25lei…s.a stationat f putin!!!daca s.a intors la ora de varf si a stat in trafic…….in fine!!ar trebuii cursa de 50ron la si dinspre aeroport!!si daca vroiai neaparat sa mergi cu 25lei..te duceai frumos la plecari si gaseai taxiu….multi pleaca pe gol de acolo si cred ca preferau sa.ti bage bagajul in portbagaj….25lei….si te mai plimbi prin europa….afara nu mai faceti gat cand dati 50€pe cursa!!plus ca habar nu ai ca sunt taximetristi care supravietuiesc cu 30lei pe zii…si nu pot face alceva din diferite motive!!!si nici sa stea acasa nu poate…nici sa iasa in strada la protest…..sau poate sa te pandeasca sa.ti ia portofelu…o fii mai bine asa???hoata esti tu…si cu cei ca tine…ne furati timpul cu articole de rahat!!!!NU TE DA CE NU POTI SA FII!!!SPUI VORBE DE CACAT…LE AUD ZI DE ZI!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner