Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Memorie

Copiii Regelui sunt copiii voștri

În fața altarului de flori de la Palatul Regal pe înserat, o femeie tânără ține de mână doi copii, 8 -10 ani zic eu. O fetiță și un băiat. Copilul tocmai a aprins o candelă, fata a lăsat flori și se întoarce spre cea care pare să fie mama lor. Fetiței îi văd ochii, îi strălucește privirea:
– Ai zis că Regele a fost un om bun. De asta sunt atât de multe flori?
– Da.

– Cum îi chema pe oamenii răi care l-au alungat? Intrebarea o pune băiețelul.
– Comuniștii noi și vechi.
– Dar de ce nu l-au apărat ceilalți oameni? Intreabă iarași băiatul.
– Fiindcă se temeau de comuniști și ei. – Vezi, dacă nu se temeau aveam un Rege bun! Trage concluzia fetița.
– Mamă, când o să cresc mare nu o să ma tem de comuniști ca să avem și noi românii un Rege Bun. Se aude vocea băiețelui care privește senin în sus la mama lui.

Mi-au dat lacrimile. Copiii Regelui Bun sunt copiii voștri care probabil zilele acestea au auzit pentru întâia oară despre Regele Mihai. Sunt nenumărate scrisori si desene lăsate de copii pe gardul Palatului Regal. Coroane de flori aduse de grupuri de copii și profesori ,adolescenți care stau liniștiți ore în șir ca să ajungă la catafalcul Regelui Mihai Întâiul.

“Majestate, aș fi dorit ca dumneavoastră să mai trăiți pentru a avea grijă de această țară plină de oameni răi și needucați. V-am admirat și vă iubesc și sper ca țara asta să nu ajungă un gunoi, ci bună și cinstită. Rămas bun, Rege Mihai I!” (Sofia, Clasa a III-a; n.r. urmăriți punctuația acestei scrisori)

“Majestatea sa, Regele Mihai I – Ne Pare rău pentru dispația dumneavoastră, ne-am fi dorit să fiți și astăzi lângă noi! Cu drag Maria Emilia”

Scrisorele ori desene de la copii care azi învață o altă istorie, nu pe cea scrisă de Roller care a otrăvit  mințile părinților lor, o istorie a minciunii, a manipulării, a hoției fățișe. Și mi-am adus aminte de alți părinți ai generației mele care zilele acstea au predat prima lecție despre Bunul Rege Mihai Intaiul copiilor lor. E incredibil cum instinctul lor e mai bun decât al milioanelor de bunici și străbunici unii dintre ei trăind și astăzi poate tot cu instinctul debusolat. Mai jos sunt poveștile lor spuse chiar de aceste mame.

 • “Azi am predat prima lectie de istorie. Atat cat m-am priceput. Am incercat sa exlic ce e cu nazismul, comunismul, Uniunea Sovietica, sa arat cum se formeaza aliantele intr-un razboi, ce a insemnat 23 August 1944 si cum a fost alungat regele din tara. Apoi cum a fost Revolutia si cum l-am realungat . Cum a redevenit cetățean român și ce a spus la Parlament în discurs. Au curs întrebările o oră fără încetare. 
  – Mami, te rog să îmi mai povestești și mâine. 
  – Bine, mami. 
  – Mami, tu îți dai seama că tu ai trăit în aceeași perioadă cu acest om bun?
  Pauza. 
  – Mami, și eu am trăit în vremea Regelui. Puțin, dar am trăit. Asta e extraordinar!” (Oana Despa)
 • “N-am fost niciodată monarhistă. Nici ai mei. Am știut despre Regele Mihai foarte puține pe timpul școlii, ca orice copil crescut în comunism. Eram încă mică atunci când Regele a vrut să se întoarcă în țară și a fost oprit de Miliție pe șosea sau ținut la scara avionului în umilință. Nu pricepeam nici cu mintea de copil de atunci de ce se întâmpla asta: nu venise să ceară nimic, voia doar să-și vadă țara. Abia mai târziu am înțeles prea bine. 
  N-am avut ocazia să le vorbesc copiilor mei despre Rege, așa că au văzut direct știrea morții lui la televizor. Matei are 12 ani. A rămas cu ochii lipiți de ecran și, când povestea a ajuns la momentul abdicării forțate, m-a întrebat: ”mama, cum de-am lăsat să se întâmple asta?”…” (Adriana Stoian)
 • Speranța moare ultima și la 6 anii: “Mami, dar acum nu mai avem niciun Rege!  – Nu! –Bine măcar că mai avem președinte.” (Ramona Brad)

 

Fotografia adolescentului îngenuncheat la catafalcul Regelui e despre regăsire, nicidecum despre o pierdere. Regăsirea unei istorii pe care o credeam pe veci îngopată în minciună. Regăsirea stării de umilință într-o societate spoită cu principii care se negociază la fiecare cotitură. Când oamenii tac, încep să înțeleagă. Copiii Regelui sunt copiii voștri și sunt mai buni ca noi!

“Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așază la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii.” – Regele Mihai Întâiul al României

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner