Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
News

Ce caută împreună dinozaurii din Țara Hațegului, proiectul”un sat, un megawatt” și turismul lent?

Criza sanitara sau nu, oamenii care fac lucruri faine nu pot fi opriți când au de lucru. Mi se pare fantastică lista de podium a celor care merită să fie felicitați că fac lucruri memorabile și durabile în România noastră. Podiumul a fost stabilit de organizatorii Galei Dezvoltării Durabile care a avut loc miercuri, iar premianții își merită din plin locul câștigat.

Locul 1 – dinozaurii din Țara Hațegului

Universitatea București cu Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului  merită din plin medalia de aur. Practic, pe oriunde vă veți plimba prin Țara Hațegului, sunteți în Geoparc și într-un sit UNESCO. Este un teritoriu aparte care vă invită să parcurgeți un veritabil Drum prin vremi, prin istoria planetei Pământ: Vremea primelor roci, apărute acum 600 de milioane de ani, Vremea Oceanului Tethys și a Insulei Dinozaurilor pitici, Vremea formării Munților Retezat, Șureanu și Poiana Ruscă, Vremea ultimei glaciațiuni, Vremea primilor oameni, Vremea dacilor și a romanilor, Vremea cavalerilor, a castelelor și a bisericilor din piatră, Vremea noastră, a celor din prezent. Faaabuuulooos! Vă las pozele astea de mai jos pe care le-am împrumutat de pe site-ul geoparcului, dacă nu v-am convins deja.





Locul 2, compania Ascendia

Compania Ascendia a realizat platforma educațională colaborativă Livresq – profesori din peste 5100 de instituții educaționale realizează lecții interactive cu ajutorul ei.

Locul 3,  Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă

Știți de ce, că doar suntem în anul pandemiei despre care sigur se vor face filme si se vor scrie romane, nu doar istorie medicală

Locul 4 – Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23”

A fost înfiinţată pentru a promova și proteja identitatea culturală şi naturală în zona Deltei Dunării, pentru a readuce în actualitate relația om-natură. Proiectele sunt dezvoltate în beneficiul localnicilor, dar mai ales împreună cu ei, pentru că echipa lui Ivan Pazaichin s-a ferit ca nu cumva să fie doar  „încă unii care vin cu idei parașutate de la București”. Asociaţia a preluat numele satului natal al lui Ivan Patzaichin, care și-a dorit să poată da înapoi Deltei şi oamenilor de acolo câte ceva din ce a primit el din locul de baștină, și să atragă atenţia asupra tradiţiilor şi naturii spectaculoase din zonă.

Au înființat Compania de Turism Lent, un start-up prin intermediul căruia sprijină și comercializează produsele și serviciile de ecoturism dezvoltate împreună cu localnicii. Pescaturismul propune turiștilor o experiență unică, de a petrece o zi din viața unor pescari autentici, alături de aceștia, într-un cadrul unui tur special, parcurs cu lotci special construite pentru turism, după modelul vechilor bărci pescărești. Timp de 3 ore, turiștii însoțesc pescarii în traseul lor zilnic printre vârșe și vintire, gătind apoi împreună o parte din peștele colectat. Împreună cu Societatea Ornitologică din România au pus bazele unei infrastructuri de birdwatching într-o fostă incintă piscicolă în care păsările și-au facut obiceiul de a se adăposti. Aici au fost montate observatoare ornitologice, platforme de cuibărit și hide-uri pentru fotografi, precum și un spațiu de campare utilat, și se organizează tururi de vizitare, cu ghizi biologi. Să vă mai zic?

Locul 5 – Clusterul Green Energy

Misiunea clusterului este de a conecta antreprenorii din domeniul biomasei/bioenergie, organizațiile de cercetare, universitățile și administrația publică pentru a consolida cooperarea, a stimula inovarea, a răspândi cunoștințele în domeniul biomasei, cea mai importantă sursă de energie regenerabilă din România. Clusterul este implicat în mai multe proiecte cu finanțare europeană, cu scopul de a dezvolta comunități sustenabile din punct de vedere energetic în România și Europa de Est, prin furnizarea de servicii de consultanță tehnică, proiectare și furnizare de sisteme de încălzire pe bază de biomasă, educație și informare cu privire la cele mai bune practici precum și promovarea conceptului ”Un sat – 1 MW”.

Locul 6 – Kaufland Romania

A performat la domeniul CONSUM ȘI PRODUCȚIE.

Locul 7 – Primăria comunei Ciugud.

Ziceți voi dacă premiul ăsta nu e e cât se poate de just.  Este primăria din județul Alba, pionier al modului în care au înțeles să adopte DIGITALIZAREA administrației publice în beneficiul cetățenilor. Practit cea mai tare primarie din tara care poate sa dea lectii primariilor mamut.

Gala Dezvoltării Durabile este un eveniment organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Județul Covasna. Departamentul Dezvoltării Durabile își propune să-i identifice într-un ciclu competițional de 7 ani, începând cu 2021 campionii dezvoltării sustenabile din România.
 

În fiecare din cei 7 ani, ONG-uri,  școli, universități sau institute de cercetare, administrația publică,  companii comerciale și organizații de tineret vor desemna câștigătorii acestor categorii.

Ce alte proiecte faine care se dezvoltă acum în România cunoașteti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner