Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Revoltator

12 aparate de depistare rapidă a tuberculozei, blocate de 6 luni în spitale de birocrația de la Ministerul Sănătății. Intre timp facem testări pe ouă

  • Pe harta asta sunt 1o steluțe și două triunghiuri cu roșu; 12 în total, semnalizează aparatura nefolosită din dotarea spitalelor, care zace în așteptarea documentelor de la Ministerul Sănătății și se uzează moral între timp…  În dreptul lor scrie Vresatrek și LPA, sunt aparate de ultima generație care depistează tuberculoza  și eventualele rezistențe ale microbului la antibiotice în 24 de ore și din stadiile cele mai mici, cu mult înainte ca boala să producă urmări grave și să ducă la tratamente foarte scumpe.

Aparatura a fost cumpărată din fondurile înternaționale și donată sau dată în comodat spitalelor de pneumologie din Bucuresti, Târgu-Mureș, Craiova, Deva, Targoviște, Leamna, Focsani, Bacău, Bisericani, Drajna, acolo unde numărul bolnavilor de tbc este foarte mare.

Numai că documetația ce permite utilizarea acestor aparate de depistare rapidă a tuberculozei pe care trebuia să o facă Ministerul Sănătății întârzie de o jumătate de an.  Din iunie medicii din cele 10 spitale dotate din țară se plâng stau cu aparatele în cabinete fără să le poată folosi, în vreme ce culturile de tubercloză se fac tot pe ouă.

Metoda Versatreck detectează tuberculoza  în 24 h spre deosebire de metodele clasice cu rezultat în 60 de zile, iar aparatura LPA depistează cu rapiditate mutațiile microbului și antibioticul la care este rezistent.

Degeaba avem aparatură dacă birocrația din Ministerul Sănătății îi pune pe medici să facă analizele ca acum 50 de ani! Aici nu e vorba de bani, e necesar ca cineva sa citească documentația, să dispuna măsurile necesare și să aprobe folosirea aparatelor care deja există în cele 10 spitale de pneumologie din România.

In România, la o populație de cca 19 milioane de locuitori, funcționează acum 4 aparate Versatrek si 3 LPA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner