Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Revoltator

Declarația 600 costă 8000 de lei – taxe suplimentare dacă ați câștigat salariul minim pe drepturi de autor in 2017. Chiar dacă nu mai câștigați niciun leu in 2018, acești bani trebuie plătiți

 

Am fost azi la ANAF ca să depun declarația 600, aia pentru câștigurile individuale , drepturi de autor în cazul meu, fiindcă am depășit plafonul de 22.800 de lei câștigați anul trecut. Ce am aflat, m-a lăsat fără replică. Să vă explic.

 • Aveți sau nu mai aveți drepturi de autor în 2018, veți plăti taxe pentru sănătate și pensie de aproape 8.000 de lei, dacă ați avut în 2017 câștiguri echivalente cu salariul minim pe economie (1900 de lei în ianuarie 2018)
 • Dacă sunteți dintre ghinioniștii care câștigați 2000 de lei pe lună din drepturi de autor, în 2018 veți munci 4 luni de zile gratuit, numai ca să vă puteți achita datoria la fisc.
 • Dacă doar în 2017 ați avut drepturi de autor peste plafonul stabilit, iar în 2018 nu mai aveți deloc acest câștig sau aveți contract de munca pe perioadă nedeterminată  cu plata taxelor inclusă, statul tot vă obligă să plătiți cei 8.000 de lei taxe în 2018.
 • Chiar dacă în 2017 ați avut un contract de muncă și ați plătit toate taxele aferente sănătății și pensiilor, dar ați căștigat  puțin peste 22.800 de lei  din drepturi de autor care au fost impozitate, în 2018 mai plătiți din cauza acestor câștiguri  înca 8.000 de lei.
 • Dacă în 2018 nu mai aveți contracte pe drepturi de autor și nicio altă sursă de venit tot va trebui să plătiți cei aproape 8.000 de lei taxe în raport cu ce ați câștigat în 2017. Nicăieri nu e scris că vi s-ar returna banii plătiți drept taxe la un venit care nu există în prezent.
 • Dacă persoanele fizice autorizate, cabinetele individuale, activitaile liberale au în declarația 600 o căsuță în care pot bifa că nu vor mai face aceleași venituri ca în 2017, ori ca și-au suspendat activitatea, la drepturile de autor nu există acestă opțiune. Statul presupune că vei câștiga cel puțin aceeași sumă și te taxează cu cei 8.000 de lei, chiar dacă tu nu vei mai câștiga banii ăștia.
 • Suma e calculată prin raport la salariul minim brut pe economie la 1 ianuarie 2018, 1.900 de lei. Adică 190 de lei lunar la sănătate, 475 de lei lunar la pensie înmulțit cu 12 luni, adică 7.980 de lei în patru tranșe.

Ceea ce am scris nu e părerea mea despre Declarația 600, sunt lămuririle primite la ghișeul ANAF.

Pe scurt, statul vă bagă mâna în buzunar după banii deja impozitați atunci când i-ați câștigat și vă mai dijmuiește încă o dată căștigurile tuturor celor care lucrați cu acesată forma de plată a serviciilor: actori, ziariști, profesori, muzicieni, arhitecți, fotografi.

Vă las aici și formularul Declarației 600:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/600_OPANAF_4140_2017.pdf

Revoluția fiscală ne-a ciuruit.

 

 

 

 

This article has 28 comments

 1. Florin

  Eu din ce stiu, cei care nu intrunesc norma de 22.800 lei pe 2018 sunt scutiti de aceste taxe si au doar obligatia de a plati impozitul care acum este 10%… Aici vorbesc de PFA la norma.

  Hmm.. trebuie sa fac cat de curand un drum la dragii ANAF…

 2. Alex

  Sa inteleg ca daca eu am platit deja conform cu veniturile mele (si adica mult peste suma asta de 8.000 lei), imi da statul inapoi diferenta platita in plus? :))

 3. Ina

  Am inteles ca amenda este 1000 de lei daca nu depui declaratia?🤫 😈 Acum sa vezi cati vor incasa bani la negru…

  • motanes

   @Ina Poate ca ar incasa ei bani la negru, dar cine poate sa ii plateasca asa?! Pentru ca daca eu, ca firma, platesc bani la negru, e ca si cum am bagat eu banii in buzunar. Si trebuie sa platesc impozit pe dividente, asigurari sociale si de sanatate. Si zau daca ii convine cuiva sa procedeze astfel…

 4. Constantin Geangu

  Aceasta norma este neconstitutionala pentru ca are caracter retroactiv. Pentru veniturile din 2017 s-au perceput taxe si impozite conform cu actele normative aplicabile anului 2017.
  Acum se vine cu o lege care il pune pe acelasi contribuabil, care a platit deja pentru 2017 taxele si impozitele aferente anului 2017 sa mai plateasca inca odata taxe si impozite tot pentru anul 2017. Deci nu este numai retroactivitate, dar este si o dubla impozitare.

  • Max

   Este drept furt, da nur este o taxare retroactiva sau dubla din punctul de vedere al statului, fiind ca se impoziteaza venitul presupus pentru 2018. Multe alte state fac la fel, dar restituie bani daca persoana respectiva nu are venitul presupus in urmatorul an, dar din cat am inteles ANAF-ul nu va face (partea asta este de fapt ilegalitatea, fiindca sa impoziteaza venitul nerealizat).

  • Cip

   Nu aveti dreptate. suma este doar o estimare si reprezinta o plata in avans pentru eventualele dividende sau alte sume pe care le veti incasa in anul 2018.

   Problema e ca ne iau banii inainte – ca la curve – si mai ales ca presupun ca ne imbolnavim mai mult daca muncim mai mult.
   Si, desigur, si unde se duc banii conteaza: acolo unde stim cu totii.

 5. Marius Statescu

  Principiul acesta este din 2012, acum s-au mai relaxat plafoanele. Pana anul trecut, plateai daca aveai venit anual echivalent cu minim 5 salarii medii brute pe economie. Acum plafonul este la 12 salarii minime, considerabil mai mult, te incadrezi mai greu.
  Probabil nu sunt in asentimentul multora dar eu consider ca daca ai un venit net de minim 2000 lei/luna, sa platesti contributiile la sanatate si pensii de 660 lei/luna, nu este mult.
  Treaba cu retroactivitatea este de luat in considerare, ar trebui gasita alta cheie de incadrare.

  • Călin

   Să văd cum trăiți dvs cu 1.300 de lei pe lună?! La cheltuieli de întreținere de 500 de lei pe lună, plus o chirie/rată de 800 de lei, dvs cum v-ați descurca?

  • Vlad

   În asentimentul tãu, la care se pare cã aderã si John (de mai jos), doar cã foloseste o altfel de exprimare.

   Egalitatea în drepturi si obligatii trebuie sã fie perezentã în toate categoriile de remuneratii, fie cã este vorba despre salariati sau printr-o formã mascatã (a se citi “inteligentã”) de a eluda plata acelor contributii minime.

   Cât despre retroactivitate… ea de fapt nu ar trebui consideratã asa, întrucât în anul fiscal anterior situatiei actuale, au fost luate în calcul situatiile de acum 2 exercitii financiare. Deci în 2017 poate cã au achitat doar 100/an, dacã în 2016 sumele încasate au fost mai mici. Dar nimeni nu s-a îngrijorat de acest aspect întrucât fiecare, ne dorim doar beneficii, nu si acceptarea obligatiilor aflate în vigoare la momentul unei analize.

 6. John

  Ce va mai convenea si voua si angajatorului sa fiti platiti pe drepturi de autor. Nu dadeati nimic la stat si ramaneati cu banii in buzunar. Bine ati venit in lumea reala a angajatilor. Ca asta nu “drepturi de autor” pentru niste papagali ce fac emisiuni la tv e chiar bataie de joc la adresa celor care chiar fac niste creatii proprii. Ma mir ca vi se permite mizeria asta. Ar trebui sa aveti contracte de munca exact ca orice alt angajat.

  • Magnolia

   Adica taxele de 16% impozit, 10.5% sanatate, 5.5 % pensie, nu sunt bani care se duceau la stat in 2017? Acestea au fost taxele pentru drepturi de autor in 2017. Daca aveai impresia ca cei care au contracte de drepturi autor nu plateau taxe, te inseli amarnic. Si stai linistit, majoritatea au si contract de munca.

  • Alex

   aia 16% se aplicau la 60% din veniturile din drepturi de autor (40% se dadeau la o parte drept cota forfetara de cheltuieli – adica cheltuieli pe care se presupunea ca le ai ca sa realizezi venitul din drepturi de autor).

  • Ciprian Birtea

   Faza cu moderatorii TV plătiți pe drepturi de autor îi dezavantajează pe aceștia și îi avantajează pe autori. Contribuțiile sunt aceleași la angajat, dar angajatorul nu plătea nimica. Angajatul nu face vechime la pensie dacă e plătit pe drepturi de autor.

  • Ciprian Birtea

   @Magnolia: încurci taxele. În 2017, contribuțiile sociale erau: 5.5 % sănătate, 10.5 % CAS și 0.5 % șomaj. Astea erau contribuțiile la angajat, deci din salariul angajatului. Mai erau contribuțiile la angajator, pe care angajatorul le plătea pe lângă cele luate din salariu: 5.2 % sănătate, 15.5 % CAS și 0.5 % șomaj. Și mai erau și altele pe care le-am uitat. Cei cu drepturi de autor plăteau aceleași contribuții la angajat (5.5 % sănătate, 10.5 % CAS, 0.5 % șomaj), angajatorii plăteau și plătesc în continuare 0 (zero).

 7. Radu Mihaiu

  Dacă contractul de drepturi de autor s-a încheiat, se poate completa declaraţia 600 în acest sens pentru a nu mai plăti contribuţiile. Asta este înţelegerea mea asupra legii

 8. Violeta

  Daca in 2018 nu cistgi din dreptul de autor, nu platesti chiar daca in 2017 ai atins plafonul. La cap. II.4 (cerere in vederea stoparii obligatiei de plata a CAS din Declaratia 600 punctul c exista mentiunea “incetarea activitatii”). La fel si III.2 a) pentru CASS. Obligatia ramine insa chiar daca in 2018 onorariul e sub plafonul stabilit. Numai ca nici angajatii ANAF nu pricep ce e cu ei, in general.

 9. Alex

  Ceea ce nu spune nimeni e ca, daca anul asta (2018) nu incasezi 22.800 din drepturi de autor, la anul (2019) nu mai platesti nimic nici la sanatate, nici la pensii.

  Deci nu e dracu asa negru.

  • Andr

   Crezi tu ca nu platesti. Cel putin cei de la CAS nu ti-i mai da nimeni inapoi, ii primesti sub forma de pensie, asta daca mai apucam noi sa vedem vreun leu la pensie.

  • Ciprian Birtea

   @andr: nu îi primești la pensie pentru că cei cu drepturi de autor nu iau pensie; numai cei cu contract de muncă iau pensie.

 10. Alex

  Contabila mea mi-a spus ca se plateste pausal la valoarea de 1900 / luna si este 10%, daca depasesti 22.800 lei / an.

  deci ar veni 1900+380 = 2280 / an. Oricum este foarte mult.

  Practic se revine la impozitul de 16% pe dividende.
  De exemplu la o firma cu micro platesti 3% pe venit + 5.5 impozit pe dividende si se mai platesc cei 10% impozit minim la salariu minim pe economie.

  Intrebarea este ce se intampla daca nu platim? Pt ca statul nu face nimic pentru banii pe care noi ii platim.

 11. Ana Plesa

  Daca ai venit sub 22.800 lei pe 2017 nu esti obligat sa depui declaratia 600.Dar daca nu o depui si ca atare nu platesti contributia la sanatate de 10% din salariul minim/ luna ,nu vei fi asigurat si v a trebui sa ti platesti cheltuielile la spital .Deci si daca ai venit de zero lei/ an,ar trebui sa platesti sanatatea pentru a fi asigurat.Aceeasi suma de 190lei/ luna o plateste si cel care castiga 10.000 euro / luna si cel care nu are venit pentru a putea fi asigurat.

 12. Titus

  Intrebare: un PFA, fara activitate in 2017, trebuie sa depuna declaratia 600? (regim real)

  • Elena

   Normal ca nu! Daca n-ai incasat nimic in 2017, cum poti bifa in formular ca ai avut venituri egale sau mai mari decat 22.800???

 13. hazard

  1. In cazul nu vad de ce nu ar plati taxe toti cei care si-au inregistrat branduri la OSIM. Marca la fel ca drepturile de autor, este tot o proprietate intelectuala. Si proprietarii de marci sa plateasca procentual, sa vedem ce iese.

  2. Cine nu vrea la negru dar nici sa fie controlat de stat exista o optiune: BITCOIN.
  Acceptati-l ca metoda de plata si impuneti-l intre voi, iar statul nu se mai poate atinge de banii vostri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner