Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Revoltator

Florian Bodog știe cel mai bine de ce nu a fost salvat de la moarte tânarul de 29 de ani care avea nevoie de transplant de plămâni

Vă mulțumim pentru trimiterea pacientul Călin Constantin Farcaș, pentru evaluare în vederea unui transplant pulmonar. Analiza dosarului medical în Comisia Multidisciplinară a Centrului de Transplant Pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria a rezultat în: 

A. Confirmarea diagosticului de mai jos
1.hipertensiune pulmonară aretrială severă
2.în observație boală veno-ocluzivă pulmonară
3.insuficiență cardiacă dreaptă cronică
4.insuficiență respiratorie cronică hipoxemică

B. Confirmarea prezenței indicației de transplant pulmonar și absenței contraindicației pentru efectuarea acestuia. 

C. Datorită patologiei pumonare foarte severe asociată cu o disfuncție cardiacă foarte importantă, Comisia centrului de Transplant Pulmonar Spitalul Sfânta Maria considera riscurile morbidintății și mortalității postoperatorii ca fiind foarte înalte, neputându-și asuma efectuarea transplantului în centrul nostru la acest moment. Ca urmare, recomandăm efectuarea acestei intervenții într-un centru de transplant pulmonar din străinătate.

Semnează: Comisia Multidisciplinară de Transplant Pulmonar, 
                     Dr. Igor Tudorache, chirurgie transplant pulmonar

Documentul pe care îl vedeți este cel prin care singurul chirurg care efectuează în România transplant pulmonar scrie negru pe alb că tânărul de 29 de ani nu poate fi operat în țară și îl trimite în străinătate.
Se întâmpla acum o săptămână conform numărului de înregistrarea de pe document.

Familia băiatului a reușit să adune 200 de mii de euro necesari transplantului numai că în Europa nu ne mai primește nimeni, pe noi, pacienții români.

De ce? Din cauza felului în care Florian Bodog a manipulat politic scandalul transplantului pulmonar lăsând zeci de pacienți care aveau nevoie de transplant fără perspective. De atunci, chiar dacă România a marcat cu succes primele transplanturi de plămâni , au murit 4 pacienți care nu au fost operați.

În martie 2017 aflam cu toții cu stupoare că:  Transplantul de plămâni este blocat pentru pacienții români. Spitalul AKH din Viena, singura clinica din străinatate unde erau operati bolnavii nostri, a anunțat ca nu-i mai poate primi.  Numai că povestea asta a fost pregătită chiar din România. O spune Daniel Dimulescu de la Asociația Română de Transplant Pulmonar.

“- Lista de translplant s-a încheiat la Viena acum două săptămâni (n.r martie 2017) cînd a fost transplantat și ultimul pacient de anul trecut, iar pentru evaluare sunt foarte multi pacienti care așteaptă sa meargă dar nu știu unde. Sunt 15-20 de persoane. Gandiți-vă că protocolul făcut după scandalul de anul trecut a fost  ca 5 persoane să facă transplantul pe an. Iar protocolul este acum întrerupt din cauza domnului manager Copcă, scrisoarea pe care au trims-o catre Eurotransplant și amenințările trimise catre clinica din Viena. Profesorul Klepetko a zis ca nu mai are nevoie de scandal.”

Mi-am adus aminte de informațiile astea azi, (inițial le-am ignorat), ascultând la radio, în mașină, declarațiile ministrului Florian Bodog. “AKH a rupt contractul unilateral”.  Nici vorbă, AKH a făcut ce a spus, a operat cele 5 transplanturi și ne-a salutat din mers. Asta după ce clinica din Viena a devenit ținta atacurilor doctorului Copcă, cel care in plin scandal nu accepta un audit medical străin în spitalul lui decât după alegeri. Auditul nu a mai avut loc niciodată. Vă pun aici traducere scrisorii trimisă de Narcis Copcă  prin avocați medicilor străini (aici e toata povestea:  Adevăratul motiv pentru care AKH nu mai vrea să opereze români, scrisoarea doctorului Copcă (document oficial) “Vizita dumneavoastră poate provoca un mare conflict de interese având în vedere discuțiile personale purtate cu reprezentanții AKH din Viena, spitalul preferat de  Ministerul Sănătății în ceea ce privește transplantul de plămâni, deoarece contractul dintre  Eurotransplant, AKH Viena și un spital din România sunt subiectul unei investigații a procurorilor. (n.r. Copcă tocmai depusese la DIICOT o plângere vizând traficul de organe)

O săptămâna mai târziu, 29 martei 2017,  în direct la TVR citesc pe post  declarația făcută de Florian Bodog la conferința de presă de la Ministerul Sănătății.

–  “vom face transplant la spitalul Sfânta Maria, dar doar pentru pacienții cu anumite probleme pulmoare.” Să vă traduc, vom face transplant la Sfânta Maria pentru pacienții cu cele mai ușoare probleme pulmonare care au nevoie de transplant. Pentru restul AKH Vinena va face transplantul…. Doctorii austrieci ne-au promis că vor opera încă 10 români.

Afirmația mea l-a scos din sărite pe Ministrul Florian Bodog, care intervine revoltat prin telefon.

– Nu știu cine a citit!

– Paula Rusu, jurnalist!

– Exact așa a făcut și când am făcut interviul, a răstalmăcit, a denaturat ce am spus eu în interviu și îmi pare foarte rău . Eu am spus următorul lucru, am spus ca AKH își va continua activitatea cu noi pentru pacienții români. După care a fost o întrebare din sală care a spus bun, ok, dar  cei de la Spitalul Sfânta Maria vor face transplant. Și am spus da, cei de la Sfânta Maria vor face anumite categorii de transplant, pot face anumite categorii de transplant. …. Deci pacienții se adresează pentru evaluare la spitalul Sfânta Maria și au libertatea fie dacă echipa medicală de acolo stabilește că poate să o opereze îi operează, dacă nu, îi trimit la AKH. Este exact același protocol pe care l-am avut înainte cu AKH. Intr-o prima parte vor efectua încă 10 transplanturi…

– Cum îi alegeți pe cei care vor fi operați experimental în România? Dar pe cei care pleacă?

– Este afimația dvs că vor fi operați experimental. Eu am spus că pacienții vor fi examinați de orice echipă medicală din România…. Se eschivează de la răspuns domnul ministru.

– Cazurile grave pleacă sau cazurile grave se vor opera în România? Insist pentru că domnia sa știe răspunsul, dar  chirurgul Bodog se ascunde după scaunul de politician.

– Cred că am raspuns la această întrebare , spune Florian Bodog și închide nervos telefonul.

Lămurirea vine de la profesorul Radu Deac, chirurg cu numeroase transplanturi de inimă făcute a Insitutul Inimii de la Târgu Mureș, directorul Agenției Naționale de Trasplant, prezent în studio: “un centru care începe acum transplantul, nu poate opera pacienții cel mai grav bolnavi”.

De atunci cazurile grave nu au mai fost primite în Europa pentru operații, (s-au mai operat unul sau doi pacienți români un UE), iar 4 români în stare gravă au murit fiindcă aveau o patologie prea complicată ca să mai poată fi operați în țară și nici nu au avut banii necesari ca să plece pe cheltuiala lor.

In loc de încheiere, săptămâna trecută ministrul sănătății Sorina Pintea a dat un ordin de ministru prin care pacienții care au nevoie de transplant, tratament post-transplant, intervenții oncologice prea complexe  pentru România să poată fi tratați în străînătate cu decontarea cheltuielilor de către statul român.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner