Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Revoltator

#metoo

Eram studentă la Cluj și locuiam împreună cu prietena mea cea mai bună. Un băiat cu mulți mușchi a făcut o pasiune dementă pentru ea.  Atât de dementă încât i-a spus că dacă nu merge la masă cu el o să-l bată pe unul dintre colegii noștri. O vreme venea noapte de noapte la ușa apartamentului nostru, locuiam într-un bloc de garsoniere la etajul al patrulea. Deși nu a fost o situație confortabilă și nici nu s-a terminat cu una cu două povestea asta, în capul nostru de ardelence de la „țară“, doar veniserăm din orașul mic în orașul mare, singure, eram ferm convinse că dacă nu îi dăm apă la moară vom scăpa de el.  Am scăpat.

Ne-am simțit hărțuite? Nu știu dacă ăsta e termenul, dar evitam locurile unde era probabil să dăm de el.

Nu m-am simțit vreodată victimă, nici prietena mea, fiindcă undeva, subliminal, știam că trebuie să ne purtăm singure de grijă,  nu să ne bazăm pe stăini. Poate că așa e educația fetelor în orașul mic, nu știu. Deci nu intru în categoria #metoo.

Despre #metoo eu așa văd lucrurile:

  1. Hărțuirea unui omul întervine în clipa în care persoana începe să simtă disconfort.
  2. O palmă pe fund poate să nu însemne nimic pentru o femeie, pentru alta poate fi o traumă serioasă.
  3. Tăcerea poate să însemne teamă, rușine, autodispreț sau interes. Ultima nu le exclude pe celelalte.
  4. Un viol e un act criminal, nu hărțuire – asta pentru țoți cei care spun “doar nu a violat-o”.
  5. Trauma resimțită de o femeie care a fost pipăită fără voia ei, nu poate fi măsurata decât de femeia în cauză. Și poate fi uriașă.
  6. Nu orice hărțuire poate fi denunțată la Poliție: cum faci denunțul în care spui că știi că el sună obsesiv cu număr necunoscut și că respira greu în telefon?
  7. Există șefi care doar sugerează că fără un favor intim, subalterna nu va fi promovată ori e șicanată.
  8. Niciunul dintre cazurile de mai sus nu se desfășoară în secret. Niciunul!
  9. Atunci când în anturaj, la serviciu, în grupul de dansuri populare există o asemenea persoană, știe aproape toată lumea ce face, cum face, cui face rău.
  10. Omerta funcționează aproape fără cusur în cazurile care implică hărțuirea sexuală, aproape totdeauna “victima e de vină”.

Cel mai bun lucru care se întâmplă cu #metoo e că subiectul a ieșit de sub preș. Că se discută, că femei care nu au avut curaj să spună ce li s-a întâmplat, o fac acum, că libidinoși demenți sunt expuși așa cum nu și-ar fi imaginat niciodată.

Așadar, nu tăceți! Vorbiți, transparența e cel ma bun scut în fața oricărui abuz!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner