Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Revoltator

S-a dublat numărul femeilor care mor la naștere față de 2016. Cum e posibil să dăm înapoi?

Cifrele sunt uluitoare. Anul trecut, procentul femeilor care au murit la naștere a fost de 8.9 la 100 de mii de cazuri, anul acesta, 2017, statistica arată că am ajuns la 19.5 decese la 100 de mii de nașteri în rândul mamelor lăuze. Și sunt cifrele adunate numai pâna la jumătatea anului.

Săracia, lipsa educației, lipsa cabinetelor medicale, lipsa unei legislații care să ajute femeia gravidă pe parcursul sarcinii, toate au făcut ca numărul femilor care au murit dând naștere unui copil în 2017 să se dubleze față de 2016.  Paractic România a dat înapoi cu 20 de ani, pe la sfârșitul anilor ’90, începutul anilor 2000 am mai avut date statistice asemănătoare. Mai avem un salt semnificativ în 2010, an de criză, când s-au închis spitale, s-au tăiat indemnizații și salarii, s-au dat afară oameni. Asta să fie legătura?  Analiza e realizată de profesorul  Nicolae Suciu  de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “ Alessandrescu – Rusescurealizată pentru cei de la World Vision. Am scris aici despre proiectul pilot derulat in trei județe sărace din România. Mie una imi dă fiori statistica asta.  Și nu e tot.

In 2016 aproape 25 de mii de  adolescente au rămas gravide

Peste 18 mii de fete sub 19 ani au devenit mame anul trecut, iar alte 6.412 au făcut intrerupere de sarcină. Practic, copii cu copii. Unde? Poate vă intrebați unde sunt mamele copii, că nu le vede nimeni.  Avem cca 16.000 de localități în România, asta înseamnă că în fiecare localitate, în localitatea ta, este cel puțin o mamă copil care a născuta anul trecut un bebeluș, ca să înțelegeți că nu e o problemă izolată. ONG-urile care lucrează cu ele nu le expun, le protejează identitatea, iar spitalele nu fac tam-tam despre aceste nașteri, însă ele există.

Ce ar fi de făcut? Foarte multe: legislație, educație, prevenție.

In România există un proiect pilot pe trei ani de zile care e în derulare în cele mai defavorizate județe din România: Dolj, Vâlcea și Vaslui.
Fundația World Vision România este cea care derulează proiectul care scos la iveală aceste date prin Programul “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, parte a programului internațional MSD for Mothers.  Revin cu soluțiile identificate de ei, numai că trebuie să fim conștienți că nimic nu se rezolvă peste noapte.

 

This article has 3 comments

 1. Tasinschi Sergiu

  Preventie… nu exista
  Medicina de familie in general, mai ales urmarirea gravidei la limita… spre zero
  La doar 80 km de bucuresti… multe femei vad medicul ginecolog doar la nastere… ( cu membrane rupte de 1…2 zile, complicatii infectioase pt fat si mama, etc)
  Si evident… epidemia de cezariene… de ani de zile… pt buzunarul lor… au privat pupulatia de a naste copii mult mai vigurosi pe cale naturala. La cateva generatii deja se vede diferenta dintre “ai nostri” prin cezariana… si “ai lor” majoritatea nascuti natural…
  In rest… “… ca in Germania”

 2. Mihaela

  Cresterea mortalitatii femeilor care dau nastere cred ca mai tine si de un alt aspect pe care eu il consider important. Multe femei neglijeaza pasii in monitorizarea sarcinii, mai ales cele care au mai nascut si care considera ca nu mai sunt necesare vizite regulate la medic si bani dati “aiurea”.
  Apoi, lipsa de educatie sexuala si contraceptiva mai ales la tinerele din familii destramate, abuzive sau neglijente. Nu stiu daca in scolile din Romania exista programe realizate de asistenti medicali sau moase care sa explice fetelor ajunse la varsta pubertatii riscurile si responsabilitatile privind viata sexuala. Traim, dupa cum se poate vedea zilnic, intr-o societate dominata de “credinta si reguli ortodoxe” – ceea ce implica absenta discutiilor in public si in mediile scolare despre sanatatea reproducerii. Trebuie accentuata ideea de asumare a responsabilitatii atat pentru viata sexuala, cat si pentru copilul care se doreste a fi nascut. Sunt multe mame care pot vedea in toate beneficiile propunerilor de mai sus listate, doar o cale mai confortabila de a turna copii de pe urma carora sa poata trai si beneficia de ajutoare sociale si subventii, in scopul satisfacerii dependentelor asociate in mod principal de alcool si tutun. E nemaipomenit sa salvam cat mai multe mamici, dar trebuie luate in considerare mai multe aspecte. Adica si evaluarea psihologica a mamei in timpul sarcinii, daca aceasta prezinta semne de dependenta de alcool sau alte dependente ce pot afecta sarcina. Si nu in ultimul rand, igiena din maternitati, infiintarea mai multor maternitati si in oraselele mici de provincie, mai multe policlinici in mediul rural.

 3. Silvia

  As fi apreciat sa publicati sursele datelor citate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner