Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Live cu Paula din Sufragerie

Publicitatea la fumat, tot mai agresivă deși e interzisă prin lege. Ofensiva “Let’s make smoking great again!”

Deschid ieri un site de știri și mă lovește direct în frunte reclama mare din poză!

Cui îi place fumul de țigară? Nimănui! 
Testează IQOS! 

Ha? Stai! Ce? Desigur, nu vorbim despre reclama la lumânări aromatice, ori la odorizante de încăpere. E reclamă în toată regula la fumat țigări încălzite! Să ne înțelegem e un site de  știri, news.ro. Refuz să vă dau un link activ, dați căutare singuri. Oricum e un site cu acces fără limită de vârstă, un site pe care pot intra adolescenți, copii, oricine practic. De prin 2008 în România e interzisă publicitatea la țigări, la produse destinate fumatului, fix așa scrie în lege. Uite legea, e aici https://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/publicitate/legea-nr-457-din-01112004-privind-publicitatea-si-sponsorizarea-pentru-produsele-din-tutun.html

Pe lateral, cu litere mici, mici de tot, perpendicular pe ecran scrie: “De ce văd această comunicare? Accesează iqos…(bla, bla – refuz să fac publicitate linkului, căci asta e, publicitate, nu “comunicare”) Pentru persoane majore. Utilizarea IQOS nu e lispită de riscuri.”

Dau click și mă duce direct la un link unde mă întrebă dacă sunt majoră înainte să continui. Fuck! – mă iertați. Orice copil curios să testeze coloratele instrumente de e-fumat poate intra, își poate alege gadgetul cu care ar vrea să testeze GRATUIT fumatul cu aceste instrumente.

Numai mie îmi pare o încălcare flagrantă a legii? Numai eu am senzația că instrumentele astea se adresează direct adolecenților pe un site care promovează testarea GRATUITĂ  a acestui tip de fumat?  Sigur, scrie cu litere mici ca trebuie să declari pe proprie răspundere că a 18 ani! Yep, fix așa! Promit că dau un ochi prin liceele din București să văd ce mai fumează elevii. Da, oamenii ăia sub 18 ani.

Din motive de marketing țigările încălzite sunt prezentate drept o alternativă “sănătoasă” a fumatului ori așa ceva nu există. Vă spune orice pneumolog. De-a lungul timpul au fost o mulțime de strategii similare folosite de companiile producătoare de țigări, rețeta păcălelii e identică: mai întâi au fost țigările fără nu știu ce substanță, apoi au venit țigările light, apoi au venit țigările slim. La toate vi s-a spus că sunt “mai sănătoase”. Nu există așa ceva. Ah, bonus, poate nu știați, dar țigările cu arome (cireșe, vanilie, caramel, etc) nu au fost create pentru femei, ci pentru cei mai tineri fumători.

Despre țigările încălzite influencerii povestesc cât bine le fac țigările astea, că nu mai fumeaza pasiv (?!?), că li s-a subțiat vocea (wtf?), și-apoi cănd te duce IQOS gratis la Tokio, spui  și că fumatul astă e terapie cu ozon pur. Exagerez, desigur!

Din reclama de mai sus s-ar putea că credeți că cel mai mare rău e mirosul de fum, bată-l vina! O manipulare. Studiul făcut de Blue Cross Berna și publicat zilele trecute în Swissinfo.ch arată fără tăgadă că țigările încălzite produc niște otrăvuri care pot ucide în scurtă vreme 

Substanțe foarte toxice scapă de filtrele țigaretelor electronice IQOS produse de producătorul de tutun Philip Morris International din Elveția.

Descoperirea a fost făcută de un laborator la solicitarea organizației Crucea Albastră din Berna.

Aceste toxine periculoase numite izocianați sunt eliberate când filtrele polimerice sunt încălzite la 100 de grade Celsius.


"În cazul în care izocianatele sunt inhalate în timpul utilizării IQOS, este foarte problematic", avertizează Rainer Kaelin, pneumonolog, fost vicepreședinte al Ligii Elvețiene pentru Plămâni.

Chiar și inhalarea unor cantități foarte mici, observă el, poate provoca daune grave pentru sănătate.

Izocianații pot provoca boli chiar și la trei luni după expunere. În unele cazuri extreme, inhalarea de izocianați în aer "a condus la boli letale după un an", a spus Kaelin.

Vă las și emisiunea cu Ramona Brad fix pe tema asta! Ce ar trebui să facem?

Nu e o revoltă împotriva fumătorilor ci împotriva reclamei de orice fel la produsele din tutun. Așa se creează dependenți noi, cu reclamă colorată, gratuită, la îndemâna adolescenților. Legea e pentru toată lumea, chiar și pentru giganții din tutun, iar sănătatea o pierdeți o singură dată și nu o mai recuperați veci.

 

 

This article has 1 comment

  1. MALARIA = CĂPUȘE ?

    Aduceti in sufragerie o alta doamna blonda, frumoasa, ce raspunde de Malarie. Malaria, Capusenia, Lepra sunt rezolvate? Nici oreionul nu e rezolvat, lasand urme. Nici sifilisul nu e rezolvat, nici Cancerul, daramite SIDA…Despre satul leproșilor romani nu stie nimeni si e interesant-Leprosii noutestamentari. Fundatia RAA are obiective spre TBC, SIDA, MALARIE. De ce tace in UMIP-urile ei. Dati-i microfonul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner