Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Revoltator

Revoltător: România aruncă lichidul din care se produce cel mai eficient medicament împotriva infecțiilor nosocomiale, a unor forme de cancer sau a unor boli ale sistemului imunitar. 100 de mii de litri de plasmă umană aruncați

Sunt mii de români care se tratează cu imunoglobulinele ce se extrag din plasma umană. Noi nu avem centre de recoltarea de plasma, iar plasma pe care o aruncă România e produsul rezultat după donarea de sânge. Globulele roșii plutesc în plasmă, iar în toată Europa din plasmă umană se fabrică cel mai eficient medicament împotriva marilor infecții cu microbi intraspitalicești, rezistenți la antibitice. Cancere la copii și adulți, boli ale sistemului imunitar, boli inflamatorii sunt tratate cu imunoglobuline care ar putea fi extrase din plasma recolatată de la români , dar nu se întâmplă. Intre timp România cumpără imunoglobulină la preț de speculă. Nu-i așa ca habar nu aveați? Aveți aici toată drama, pe scurt.

 1. 100 de mii de litri de plasmă umană se aruncă anual în România, iar pentru distrugerea ei se plătesc 10 euro pe listru, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății Cristian Grasu.
 2. Plasma umană este singura sursă din care se produce IMUNOGLOBULINA, cel mai eficient medicament biologic în infecții masive cum sunt infecțiile intraspitalicești (un pacient care primește imunoglobulină are șansa se supraviețuiască acestor microbi ucigași, cel lcare u o primește, sigur moare); tratament in boli grave cauzate de suferința sistemului imunitar; tratament in cancere limfatice sau sanguine, etc.
 3. România cu colectează plasmă, ea poate fi donată ca atare, dar noi nu avem asemenea centre de donare.
 4. Plasma care se aruncă în România e recoltată o dată cu donarea de sânge, hematiile, globulele roșii plutesc în plasmă, dar noi nu avem laboratoarele necesare ca să extragem imunoglobulinele. Așa ca acest medicament uman e aruncat la gunoi, la propriu.
 5. România nu poate realiza nici vreun parteneriat cu țările vecine care au fabrici de fracționare a plasmei ca să furnizeze plasmă și să primim la schimb imunoglobulină, pentru ca centrele noastre de trasfuzii nu sunt omologate la standarde europene. Niciunul! Asta înseamnă că nimeni nu are încredere în analizele din Romania.
 6. Ministerul Sănătății a anunțat acum o săptămână că prelungește suspendarea taxei clawback pentru importatorii de imunoglobulină, o măsură care a fost obținută printr-o formă de șantaj la adresa României, din partea marilor producători despre care am scris incă de anul trecut aici.
 7. Donarea de plasmă se poate face săptămânal și chiar mai des, cu condița să existe centrele de donare pe care noi nu le avem.
 8. Donarea de plasmă nu e tot una cu donarea de sânge, se face separat, iar in țările europene se face în centre aflate în gări ori la mall.
 9. Donarea de sânge are ca rezutat colateral colectarea de plasmă umană, faptul că nu facem nimic cu acest produs biologi extrem de valoros ne pune la coada Europei.
 10. Bulgaria și Ucraina au fabrici în care produc imunoglobuline, Ungarea are 36 de centre de donare de plasma realizate în 5 ani din bani europeni.
 11. Dacă azi are loc o calamitate și am vrea să ajutăm o țară vecină cu sânge, nu am putea să o facem fiindcă testarile noastre nu repectă standardele de la nivelul Uniunii Europene.
 12. Imunoglobulinele cu care sunt tratați pacienții români au ADN american, german, austriac sau maghiar.
 13. În România au murit oameni fiindcă nu s-a găsit o fiolă de imunoglobulină pentru ei.
 14. Soluția este realizarea unui centru românesc de fracționare de plasmă care să producă imunoglobulină pentru pacienții români. Fie după modelul Insititutului Cantacuzinp, fie în sistem privat sau în parteneriat.

Va las aici și emisiunea în care vă întrebam din sufragerie dacă trebuie să facem ceva pentru asta:

 

This article has 1 comment

 1. drhouse

  Aparatul de radioterapie de la Targu-Mures e blocat 2-3 luni, pe motiv ca trebuie licitatie pentru camera de ionizare. Bolnavii de cancer sunt in aer, iar angajatii radioterapiei au fost obligati sa isi ia concediu de odihna, 23 de zile, pentru luna iulie, fara acte scrise de la conducere, la ordinul verbal al conducerii. Pentru august si poate si septembrie probabil urmeaza somaj tehnic, Conducerea spitalului nu da semne ca vrea sa mai porneasca aparatul rapid. Multumiri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner