Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Revoltator

România, țara unde mor cele mai multe mame. România, țara cu cele mai multe mame copile. Cine ar trebui să repare topurile astea?

Am observat o tendință a politicienilor devin irascibili și refractari deîndată ce le spui că România e codașă la bune ori fruntașă la rele.  “Vai de mine, să nu ne mai denigrăm singuri că facem o mulțime de lucruri bune pe care nu le mai vede nimeni”.

Vreua să vă las aici tabloul unei categorii a populației  care nu se diferențiază din perpectivă socială ci din aceea a vulnerabilităților: gravidele.

În România de azi:

• 1 din 5 mame nu a ajuns niciodată la medic anterior naşterii (38 861 de gravide în anul 2015)
• 1 din 10 naşteri și 1 din 10 avorturi s-au produs la minore ( peste 26 000 de minore rămân însărcinate anual în România)
• România ocupă locul 1 în UE la numărul de naşteri în grupul de minore 10-14 ani, cu 676 în 2015; Olanda, de exemplu, nu a înregistrat nici o naştere în acest grup de 8 ani.
• Rata mortalităţii materne este cea mai înalta din UE, de aproape 3 ori mai mare decât media europeană, de 6 ori mai mare decât în Italia şi Spania şi de 10 ori mai mare faţă de Austria şi Polonia
• 25 % din femeile din mediul rural nu au asigurare de sănătate.

Sunt date ale Ministerul Sănătăţii şi INSMC ”Alexandrescu Rusescu”.

Există un proiect pilot pe trei ani de zile care e în derulare în cele mai defavorizate județe din România: Dolj, Vâlcea și Vaslui. Soluții ar fi, dar mereu ne lovim de bani. Problema e mai amplă, pentru ca 25% din populația rurală nu are asigurare de sănătate, ceea ce demostrează fie săracie, fie lipsa educație medicale.

Fundația World Vision România este cea care derulează proiectul care scos la iveală aceste date prin Programul “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, parte a programului internațional MSD for Mothers.  Revin cu soluțiile identificate de ei, numai că trebuie să fim conștienți că nimic nu se rezolvă peste noapte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
continuă să rămâna defavorizat în privinţa ratei de acoperire a asigurărilor de sănătate, diferenţa între rural şi urban fiind de 20%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner