Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Romania

Mâncare de spital ca la mama acasă – n-aș fi crezut că se poate

Mâncare de spital ca la mama acasă – o să credeți că imaginația mea a luată-o într-o direcție necunoscută, dar dacă citiți rândurile care urmează o să ajungeți singuri la concluzia corectă.

Am fost ieri la spitalul de copii Victor Gomoiu din București. De câteva luni bune de zile aici a fost pus pe picioare un proiect menit să facă mâncarea de spital atât de bună încât să le placă micilor pacienți care sunt internați, unii dintre ei perioade lungi de timp.

În poza de mai sus e o farfurie de mic dejun: omletă pufoasă cu legume, coaptă în cuptor. Nu am pus-o doar ca să vă atrag atenția ci pentru că așa arată rezultatul proiectului “Gustos și sănătos în farfuria de spital” inițiat de la Victoria Olteanu și Magda Popescu-Biclineru . Tratamentul face casă bună cu alimentația, dar cum faci un copil bolnăvior să mănânce? Cred că părinții știu cel mai bine răspunsul la întrebarea asta și cât de greu e uneori să determini micuțul să ia o lingură de supă.

Ajutați de un bucătar profesionist , de medici, de un specialist în tehnologia alimentară și de toată echipa de la bucătăria spitalului Victor Gomoiu cei de la asociația “Din grijă pentru copii” au creat un meniu care sună a ofertă de restaurant: ciorbă de perișoare de curcan, cartofi franțuzești, humus cu salată, plăcintă cu brânză telemea, pandișpan cu vișine sau cu banane, ficaței lyonezi, cartofi cu rozmarin la cuptor, supă cu găluște, orez basmati cu legume… Au fost susținuți în proiect de cei de la LIDL în așa fel încât ingredientele să fie de cea mai bună calitate.

– Proiectul a avut trei piloni: utilarea bucătăriei, adăugarea unor ingrediente noi, crearea noului meniu zilnic și calculul valorilor nutriționale; apoi educarea resursei umane de la bucătăria spitalului și regândirea părții de transport a mâncării. Au fost cumpărate tăvi termoizolante, compartimentate care să fie ușor de folosit de micii pacienți și de părintele însoțitor.  – spune Victoria Olteanu de la Asociația din Grijă pentru Copii.

– Din cauza tratamentelor unor întâziem la masa și 20 de minute dar găsim mâncarea tot caldă, numai bună de servit. Vin cu copiii mei la spital, la Gomoiu de mulți ani, am umblat și prin străinătate. In loc de un meniu repetitiv am primit un meniu inspirat din bucataria romanesac si internationala. Fiica mea s-a putut rasfata cu un humus cu o salata, omleta pufoasa este o omleta incredibila, este chiar pufoasa, se simt legumele, ceaiul de fructi rosii a devenit preferat de fiica mea. Masa de pranz e servita in vase termice care arata bine si tin mancarea calda chiar daca intarzii si vii in salon de la investigatii dupa 20 de minute. Dulciurile gatite ca acasa, prajituri proaspat coapte – fac spitalul sa para mai putin un loc de tratament sim ai mult un loc pentru vindecare. Conditiile sunt comparabile cu spitale universitare din Germania. – e mărturia unei mame care are gemenii diagnosticați cu o boală cronică care îi readuce mereu la spital.

– “Când manânci bine, te faci bine”  sune d-na doctor pediatru Ana Maria Davițoiu. Aproape 200 de pacienti avem zilnic internați în spital. Ora de masa a ajuns sa fie un moment așteptat. Copii isi doresc externarea mai tarziu ca să primească și gustarea de după-amiază.

Cuvintele astea demosntrează succesul proiectului pilot dar nu e tot. Părinții copiilor internați s-au înscris contra cost la “mâncarea de spital” pentru că e gustoasă și, uneori, mai bună ca acasă.

Medicii de gardă mănânca și ei alături de micuții din spital.

Norma de hrană decontată de Casa de Asigurări de Sănătate pentru un copil este de 22 de lei la care Primăria Capitalei, prin ASSMB mai adaugă 5 lei, iar proiectul “Gustos și sănătos în farfuria de spital” a mai adăugat 5 lei. Astfel meniul întregii zile: mic dejun, prânz și cină a ajuns la valoarea de 32 de lei pe zi pentru un pacient. Ca să rămână un proiect sustenabil, care continua așa cum a fost început, meniul a fost echilibrat la nivel de cost astfel incat sa se încadreze în valoarea pe care o are spitalul din partea statului.

Proiectul pilot s-a încheiat la spitalul Victor Gomoiu dar LIDL susține următorul proiect realizat de asociația Din Grijă pentru Copii care se va derula la Sitalul de Pediatrie Pitești.  Pentru mine e un argument suficient să continui să să îmi fac cumpărăturile de la ei, iar asta nu e o postare plătită.

ASSMB a promis că va susține multiplicarea proiectului și în alte spitale care au secții pediatrice din București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner