Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Romania

Uite că lumea nu s-a prăbușit din cauza pandemiei – ce cred românii?

Guvernul Câțu ar putea să cadă zilele astea, știu, nu prea interesează. Au explodat facturile și o să fie foc de artificii deîndată ce vine frigul, dar și ăsta pare un subiect minor; valul patru al pandemiei aduce azi aproape 1500 de noi bolnavi, vaccinarea e la “terapie intensivă” – uite așa a început să fac lista știrilor care trec pe lângă noi.

Pandemia oricât de înspăimântator e descrisă la știri a reușit o performanță interesantă, oamenii au înțeles că nu se prăbușește lumea și că oricâtă panică curge din televizioare, viața merge înainte. Nu vorbesc despre anarhișți sau conspiraționiști, ci despre majorități largi care acceptă un minim set de măsuri de protecție, dar care azi ar refuza cu îndârjire măsuri radicale de protecție impuse de autorități.

Un studiu proaspăt facut arată clar că cel mai mare nivel de stres al pandemiei nu l-au adus numărul de îmbolnăviri, nici spitalele pline, nici măcar numarul deceselor înregistrate, ci, atenție:

  1. interzicerea deplasării pe timpul nopții, pare că avem un procent destul de mare de populație nocturnă
  2. restragerea accesului în magazine cauzat de reducerea programului unităților comerciale
  3. posibila insuficiență a stocurilor alimentare, practic cel mai mare stres pentru români a fost acela că nu au de unde să se aprovizineze fiindcă nu se mai găsesc produse – asta depre ce a fost.

Stresul cel mai mare care se înregistrază azi nu e despre niciuna din știrile enumerate în primul paragraf, nici în al doilea ci despre reintroducerea unor noi restricții cauzate de valul patru al pandemiei. E unitară percepția asta la eșantionul general; 51,9 procente nu mai vor restricții în vreme ce numai pentru 24,9% o asemenea decizie nu resprezintă niciun stres. Spune multe asta depre felul in care ne-am învățat cu pandemia, cu faptul că trebuie să conviețuim cu noul virus, dar românii nu o mai percep ca pe o apocalipsă.

Ce mi s-a părut extrem de interesant este felul în care românii se poziționează esențial diferit când vine vorba despre obiceiurile de rutină pe care le consideră lipsite de riscuri pandemice. Spre exemplu, comenzile online pentru absolut orice sunt considerate a fi aproape lipsite de risc pandemic de 81,9% dintre cei întrebați – firesc aș zice.

Dar când sunt întrebați locuitorii din București, 82, 1% consideră că mersul la restaurant, la terasă este lipsit de riscuri pandemice, ceea ce arată felul în care socializează, poate chiar muncesc locuitorii capitalei.

In urbanul mare 81,4% dintre cei întrebați consideră că activitatea cea mai lipsită de riscuri pandemice este ieșitul în aer liber; iar la sat mersul în vecini, la rude, la prieteni cum e prezentat în studiu e considerat sigur de 82,6% dintre cei întrebați. Așa funcționăm ca societate, la București e esențial să poți ieși la terasă, la țară dacă nu poți ieși pe uliță ori să dai o fugă la vecin după niște mălai, nu-i viață.

Studiul e mult mai amplu si vizează modificările comportamentului de cumpărare în pandemie, frecvența vizitării magazinelor în perioada stăriid e urgență vs perioada actuală. Practic cine mergea la cumpărături de 2-3 ori pe săptămână înainte de pandemie nu s-a putut abține și a păstrat obiceiul, e un procent mare, pe ste 30% dintre cei întrebați.

De asta spun mereu că pandemia nu a prăbușit lumea românului, a tamponat-o puțin, dar cred că dacă azi ar fi un referendum pe tema “mai vreți măsuri restrictive ca protecție în fața pandemiei” răsunsul majoritar ar fi NU. Până la urmă suntem poporul care a dat proverbul “toți suntem datori cu o moarte”.

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1111 persoane prin metoda CATI, în proiectul #RomaniaDeschisa lansat Cristian China Birta, îl puteți deschide cu un click: https://www.slideshare.net/chinezu/studiu-comportamentul-de-consum-al-romanilor-in-pandemie. Oricine poate face parte din proiectul lansat de Chinezu’ și vă las aici o bucată luată cu copy-paste de pe blogul lui în care vă explica ce și cum. Ultimul link e activ și duce la postarea originală.

Cum te poți implica în #RomaniaDeschisă

În acest prim stadiu, dacă vrei să te implici, poți face următorii pași:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner