
18 conlcuzii medicale despre greșelile românului în alimentație
- 50% din adulții României sunt supraponderali sau obezi
- Atunci când vorbim despre alimentație trebuie să vorbim despre cantitate și calitate
- Deficitul alimentar, excesul cât și de calitatea alimentelor cauzează probleme endocrine grave. La copil, de exemplu, avem deficitele de creștere, avem sindromul ovarian polichistic, rahitismul, gușa și noduli tiroidieni, sindromul metabolic și bineînțeles obezitatea.
- La adult, pe lângă obezitate, avem sindromul hipermetabolic, diabet de tip 2, o să avem afecțiunile tiroidiene mergând până la cancerele tiroidiene
- Infertilitatea, o problemă din ce în ce mai frecventă inclusiv în societatea noastră este cauzată parțial de calitatea hranei cu hormoni, antibiotice, etc
- Toate acestea pot fi prevenite sau măcar ameliorate printr-o dietă cât mai corectă
- Trebuie să știm cum să mâncăm
- Deficitul de iod e în continuarea o problemă de sănătate publică, sarea iodată e o binecuvântare penstru sistemul endocrin
- Cantitatea recomandată este de 5g/zi, în România se consumă și 20g/zi de persoană. E calea sigură spre probleme cardiace, renale, etc
- Trebuie să mâncăm zilnic fructe și legume
- Mersul 15-20 min în ritm alert zilnic ajută menținerii sănătății
- Este important să dormim 7-8 ore pe noapte
- Renunțarea la fumat și alcool lungesc perioada de viață
- Renuntare la alimente contaminate de plastic (apa îmbuteliată, sucuri, conserve) și hormoni, insecticide, fungicide – fructele și legumele din țări neeuropene au hormoni, insecticide, fungicide interzise în UE
- Grijă mare la cosmetice – iritațiile copiilor mici pot fi cauzate de cremele protectoare pentru scutec care, în unele cazuri duc la intoxicații. Recomandarea medicului: folosiți-le în cantitate cât mai mică
- Nutriția, hrana de calitate poate reduce cheltuiala cu problemele de sănătare cu 90%
- Legume de sezon sunt cea mai sănătoasă opțiune. Nu e firesc să mâncâm roșii în ianuarie
- Carnea nu e bine să fie consumată seara, în schimb cina poate cuprinde salate, mămăligă, lactate fermentate, sana, chefir, etc
Sunt doar câteva din concluziile conferinței de presă cu ocazia Zilei Internaționale a Alimentației susținute de Societatea Română de Educație Nutrițională cu participarea medicilor Adina Simona Dragomir – medic primar endocrinologie; dr. Cristina Berteanu – Medic Primar ATI, Doctor în Medicină, Director medical Neolife România și dr. Lygia Alexandrescu, Președinta Societății Române de Educație Nutrițională.

Credeți că ar trebui să fac o emisiune pe aceste teme?