Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

20 de întrebări și răspunsuri despre astmul sever

Vreti să vedeți cât de bine sunt plămânii voștri, vă propun o platformă foarte faină, un fel de   gheimificare/game-ificare (cum o fi corect in limba română?) a testelor pulmoare, uite aici, dați un clik, fac și eu ca presa de scandal😊, dar nu mă credeți pe cuvânt, verificați dacă am dreptate: https://www.eastmsever.ro/testeaza-riscul-de-astm/  și ziceți-mi dacă mă înșel.

E un test folositor mai ales celor care au deja astm, dar pot face o poza din viitor a plămânilor lor.

Îmi place teribil instrumentul creat special pentru această pagină, www.eastmsever.ro  fiindcă ajută mult ca să pricepem mai ușor care e evoluția astmului. Platforma face parte din campania Respir pentru cei peste 1 milion de bolnavi astmatici români.

Despre asta am vorbit cu un pneumolog care tratează pacienți cu astm de mulți ani, profesor doctor Doina Todea, de la Cluj Napoca. Și când spun am vorbit, chiar asta am făcut, toata discuția noastră despre astm, necenzurată, e aici, pe Live cu Paula din Sufragerie:

Astmul sever e una dintre maladiile care au nevoie de suport medical permanent, iar pandemia a făcut accesul pacienților în spitale să fie o problemă și mai mare. Așa cum vorbim de marii arși ca despre niște pacienți speciali, asemenea pacientul cu astm sever e unul dintr-o categorie tare complexă. De obicei ei nu mai pot merge la serviciu, problema nu e doar a lor ci in egală măsură o problemă a familiei, tratamentele care îl țin sub control pot cauza alte dificultăți. Boala se poate ține sub control, dar nu poate fi vindecată. În rândul acestor pacienți poate cel mai expus este pacientul cu astm sever eozinofilic, o inflamație care poate aduce un deznodământ dramatic.  

Am adresat 20 de întrebări d-nei  profesor doctor Doina Todea și așa am aflat pentru voi că:

 • Astmul sever este imprevizibil și se manifestă diferit de la o persoană la alta.
 • Persoanele cu astm sever prezintă adesea pe lângă exacerbări și posibile reacții adverse medicamentoase asociate dependenței de corticoterapia orală.
 • Respirație șuierătoare sau wheezing – expirația care sună ca un fluierat e semn de astm sever.
 • Verificarea numărului de eozinofile la pacienții cu astm este esențială în identificarea astmului eozinofilic, o formă de astm sever.
 • Un număr mare de eozinofile în sânge poate fi asociat cu un astm necontrolat și cu mai multe episoade de tip criză.
 • Astmul eozinofilic se caracterizează prin creșterea eozinofilelor (un anumit tip de celule albe din sânge care fac parte în mod normal din sistemul imunitar al organismului).  
 • În astmul sever simptomele nu se ameliorează chiar și atunci când pacienții își administrează în mod regulat și corect medicamentele obișnuite, iar cauzele declanșatoare ale simptomelor au fost eliminate cât mai mult posibil.
 • Dacă astmul necesită, uneori, utilizarea de corticosteroizi orali sau îngrijiri medicale de urgență, este timpul să acordați mai multă atenție simptomelor.
 • Dacă tratamentul nu își mai face efectul, este recomandată discuția cu medicul curant pentru evaluarea planului de tratament.
 • Strategiile de minimizare a necesității de corticosteroid oral reprezintă o prioritate ridicată pentru specialiștii care tratează pacienții cu astm.
 • Dependența de corticosteroid oral cauzează complicații severe pe termen scurt și lung: depresie, creștere în greutate, diabet, osteoporoză, anxietate, tulburări de somn.
 • Tratamentele de ultimă generație, tratamente biologice, așa numita terapie personalizată sunt accesibile pacientului din România și sunt gratuite.

Dacă am lăsat ceva neacoperit vă invit să o ascultați pe dna profesor Doina Todea. Eu promit să revin și cu alte informații în această campanie.

Acest material face parte din Campania Respir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner