Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

30 de europeni sunt diagnosticați zilnic cu tuberculoză, 7 sunt români

E urâtă tare harta asta. Tot ce vedeți cu roșu închis sunt țările care se confruntă cei mai mulți bolnavi de tuberculoză din această zona a planetei. Pata aia mare e Rusia, urmată de Ucraina,  România e singura țară din Uniunea Europeană care se aliniază cu ele. Suntem în lacul rusesc de tuberculoză, la propriu.  Poate imaginea asta vă ajută să înțelegeți mai bine de ce am tras atât de mulți și atât de mult pentru o Lege a Tuberculozei. Nu e suficient să acorzi tratament pacienților, e nevoie de suport psihologic, de sprijin material pe perioada tratamentului, de concediu pe toată perioada tratamentului ca să schimbăm culoarea acestei hărți.

Din cca 50 de mii de cazuri de tuberculoză depistate în fiecare an în UE, România număra peste 13 mii. Următoarea țară în clasament e Polonia, cu mai puțin de 6 mii de pacienți, vecină si Polinia cu Rusia. Urmează Marea Britanie, cu cca 5 mii de pacienți, dar nu uitați că ei au legături istorice cu India (o țară lovită rău de tuberculoză) și un număr important de miganți vin de acolo precum și din Commonwealth. Bulgaria număra 1.463 de cazuri., nici vorbă să ne putem compara, iar Ungaria vecină 685 de cazuri. Uitați-vă și voi la tabelul ăsta postat de ECDC, o să înțelegeți singuri că stăm cel mai rău din UE.

 

 

 

 

ONU a semnat prima rezoluție împotriva tuberculozei anul trecut, o decizie care vine după ce statisticile au arătat ca tuberculoza e boala înfecțioasă care ucide cei mai mulți oameni. În Romania mor 3 în fiecare zi. Vă las aici 9 lucruri pe care cred ca România ar trebui să le facă în războiul ăsta inegal pentru că microbul a devenit rezistent la antibiotice și crează deja mari probleme de tratament.

 

9 lucruri pe care România trebuie să le facă împotriva tuberculozei
  1. asigurarea completă și permanentă a tratamentului pentru toți pacienții cu tuberculoză. România a avut până recent discontinuități în asigurarea unor medicamente.
  2. accesul la medicamente noi pentru pacienții cu forme rezistente de tuberculoză, medicamente cu efecte adverse mai blânde, mai ușor de tolerat de pacienți.
  3. reformarea sistemului de îngijire a pacientului. Internarea pe perioade lungi nu se mai practica decât în unele țări din fosul bloc comunist. Internarea pe perioade lungi e stigmatizantă și favorizează excluderea socială a celor diagnosticați. E nevoie de un sistem în care internările prelungite să  fie asigurate celor cu probleme sociale, restul putând continua tratamentul acasă. Așa e în Europa civilizată.
  4. screeningul în rândul populațiilor aflate în risc să facă tuberculoză: comunități sărace, pușcării, oameni ai străzii, zone cu incidență mare a bolii. ( aici chiar suntem pe drumul cel mai bun, vă spun de ce în câteva zile)
  5. tratarea integrată a pacienților care suferă și de alte maladii (HIV sau alte infecții) într-un singur loc, fie la Infecțioase (așa e în majoritatea țărilor occidentale) fie la Pneumologie, dar pacientul să nu mai fie purtat de colo-colo. Prea multă birocrație, prea puțin acces la serviciile necesare.
  6. refacerea spitalelor/dispensarelor/sanatoriilor unde se tratează tuberculoza. Avem pușcării în România care arată mai bine decât unele dintre aceste spitale TBC.
  7. educarea medicilor din alte patologii care refuză tratarea pacienților cu tuberculoză pe motiv că “își înfectează cabinetele/sălile de operație”. E o dovadă de nepregătire și superficialitate a medicului care refuză tratarea acestor bolnavi și o forma de stigmatizare a colegilor medici care se ocupă de acești pacienți. In Occident nu o să vedeți niciodata un cardilog, un chirurg ori un ORL-ist care refuză tratarea unui pacient care face tratamentul de tuberculoză, în Romania da, mult prea des.
  8. sprijinirea/largirea ori crearea rețelelor de asistență medicală comunitară care să ajute pacientul externat dar care se află în tratament. Tratemtul sub directă observare are nevoie de personal și de susținere financiară.

Duminică, 24 martie e Ziua Mondială de Luptă Impotriva Tuberculozei, e momentul să facem mai mult pentru ca numărul bolnavilor de tuberculoză să fie tot mai mic în România. Avem partea noastră de cruciadă împotriva bacilului Koch! #ItsTimeToEndTB

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner