
32 de parlamentari vor să înființeze cluburi de fumători. Parlamentarii încearcă azi să amputeze legea împotriva fumatului
“Nu îi poți interzice fumătorului să asocieze la o țigară o cafea, o ciocolată caldă sau o răcoritoare” – în numele acestui argument, Daniel Fenechiu, parlamentar liberal vrea să taie pe ici pe colo, prin părțile esențiale legea care reglementează fumatul.
Pe scurt, sub paravanul unor asociații de fumători (cum o fi asta nu știu exact) parlamentarul plănuiește revenirea la localurile pline de fum, la restaurantele unde tronează pe masa scrumiera cu mucuri, la cluburile în care îți dau lacrimile de cum treci de ușă din cauza fumului gros.
Modificarea e împachetată într-un proiect care se discută azi la Comisia de Sănatate din Camera Deputaților și care deja a primit aviz negativ de la Ministerul Sănătății. Iată ce zice proiectul la articolul 3:
“Fumătorii se pot constitui în asociații sau cluburi de fumători care pot amenaja spații speciale destinate exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului.”
Acum sincer, câte asemenea asociații credeți că se vor înființa în România deîndată ce se promulgă o asemenea lege? Cred că nu va exista sat în România fără o asociație din asta, nici scară de bloc, nici gară, stație de tramvai, chioșc la poarta fabricii.
Orice încercare de modificare a acestei legi nu va aduce, în ultimă intanță, decât probleme de sănătate mai costisitoare decât sumele nesemnificative care ar veni în plus la bugetul de stat. 42 de mii de români mor anual din cauza fumatului. Celor care o să imi spună, dar tu nu ești fumătoare și totuși ai avut probleme mari cu plămânii le răspund atât, am fumat pasiv ani de zile, în barul de la liceu, pe holul de la facultate, în restaurante ori in club.
Datele Institutului Național de Statistică, analizate comparativ și sezonier înainte și după intrarea în vigoare a legii arată creșteri constante și similare cu anii trecuți ale industriei restaurantelor și barurilor din România.
Datele legate de spitalizări arată o scădere a numărului de internări pentru astm bronșic și infarct, conform datelor furnizate de către Ministerul Sănătății.
Datele din studiul Omnibus din lunile octombrie-noiembrie 2016 și martie-aprilie 2017 arată un nivel de
susținere de peste 80% în favoarea legii în forma în care e in vigoare.
Si nu e tot, documentele aferente acestui atac la legea împotriva fumatului, răspunsul Curții Constituționale, sutele de semnături de susținerea a legii în forma în care e în viogare, toate le găsiți aici, în scrisoarea deschisă trimisă de Inițiativa 2035 – Generația fără tutun, Comisiei de Sănătate Publică.
S-a incercat in Europa dar fara succes deoarece legea anti fumat spune ca acolo unde se vinde alcool nu se poate fuma…..deci in cluburile de fumatori doar se va fuma……am restaurante in Spania si am incercat dar m-am livit de lege.
“Altfel vor rasarii cladirile rotunde”
In afara de stupizenia frazei, din care nu se intelege nimic, sa remarcam si agramatismul tipic leprelor cu 4 clase care au ajuns sa conduca o tara. Deci, se scrie “rasari”, nu “rasarii”, cum a scris si probabil scrie in mod normal respectivul cretin cu functie de mare om in stat.
Acesti analfabeti fac legea in Romania! Dar ce ne mai mira, cand am avut-o pe Dancila prim-ministru!