Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

50 de morți din cauza gripei. Medic specialist spitalul Victor Babeș : vaccinați-vă acum, nu e prea târziu!

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 50, sunt datele oficiale ale  Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultimele două persoane care au murit din cauza gripei sufereau de diverse boli cronice şi nu erau vaccinate antigripal. Este vorba despre doi bărbaţi – unul de 71 de ani din Bucureşti şi unul de 42 de ani din judeţul Giurgiu.

Am stat de vorba cu dr Simin- Aysel Florescu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”. Răspunsurile și soluțiile sunt mai jos.

– Este mai agresiv virusul care face acum victime față de alte tulpini virale?
– Ceea ce vedem acum în clinică este că sunt mai multe cazuri cu simptomatologie zgomotoasă față de alți ani: pacienți mult mai astenici, cu dureri mult mai intense, care necesită internarea pentru alterarea stării generale de sănătate, cu febră mare, ii pune la pământ gripa ca să spun așa. Este și un număr mai mare de copii afectați.

– Este o tulpină nouă cea cu care ne confruntăm, una pentru care nu avem imunitatea antrenată?
– Așa se întâmpla de fiecare dată, în fiecare an sunt tulpini noi. Vorbim de gripă sezonieră care prin acele mutații generează tulpini noi față de care nu avem anticorpi și de aia ne îmbolnăvim în fiecare an și de asta trebuie să ne vaccinăm în fiecare an, că sunt tulpini noi, mutații.

– Care e virusul cel mai frecvent întâlnit în epidemia actuală?
– La izolările din spital e virusul gripal B, sunt aceleași manifestări ca la orice gripă. A circulat și AH3N2, dar cele mai multe și mai agresive sunt tulpinile B.

– Există vreun tratament care ne poate feri de gripă?
– Apropo de marota asta universală că în epidemie nu mai e valabil vaccinul, vaccinarea se poate face și acum. Vaccinul e valabit pe toată perioada sezonului epidemic, deci poate fi făcut oricând. Ateție însă la adiministrare, există riscul să faci gripă dacă ai luat deja virusul de undeva chiar dacă boala nu s-a declanșat. E nevoie de o profilaxie înainte de vaccinare dacă ați intrat în contact cu cineva cu gripă, ceea ce e foarte posibil în plin sezon. Asta nu înseamnă ca vaccinul este ineficient, vaccinul poate fi făcut, are trebui vaccinată toata lumea până trece epidemia. Vaccinurile antigripale indiferent cum le cheamă au trei sau patru tulpini din gripa de sezon care dau imunitate pentru virusurile care circulă acum.

– Are legătură întârzierea aprovizionării cu vaccin antigripal, criza din toamna anului trecut?
– Există în România campanie de vaccinare antigripală? Nici nu știu dacă se poate spune că s-a întârziat, la noi epidemia începe mereu pe la sfârșitul lunii ianuarie, in rest sunt cazuri sporadice. Nu cred că are legătură cu vaccinarea.

– Ce greșesc pacienții atunci când se îmbolnănesc de gripă?
– Dacă vorbim de tratament cu antibiotice cum se întâmplă, nu are niciun efect pe virusuri. Pentru asta e nevoie de tratament antiviral, dar numai la recomandarea medicului pentru că aceste substanțe din nou sunt abuzate. Se face abuz de antivirale prin automedicație, iar orice exces de substanțe care se administrază împotriva unor germeni poate să ducă la rezistență, după care duce la tratament inutil pentru că nu mai reacționează virusul la nimic. Încă ceva, pacienții fac ceea ce fac totdeauna, vin la camera de gardă. Lucru care nu e cel mai indicat, foarte mulți dintre acești pacienți cu gripă ar putea fi tratați de medicul de familie pentru că nu reprezintă cazuri grave, nu trebuie spitalizați. Acești pacienți, adulți sau copii, ar trebui tratați acasă la ei de medicul de familie însă lucrul ăsta se întâmplă destul de rar, toți se bulucesc la camere de la gardă ale spitalelor de boli infecțioanse sau la pediatrie și de aici începe o întreagă poveste. Camerele de gardă se aglomerează, pacienții sunt nemulțumiți, mai fac și schimb de microbi unii cu alții. Cel mai eficitn ar fi să vorbească mai întâi cu medicul de familie  și abia dacă e caz grav să vină la spital. E cel mai eficient și pentru pacient.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner