Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

7 lucruri pe care poate nu le știți despre vaccinare și ar trebui

Din nefericire într-o lume în care vaccinurile au eradicat boli precum poliomielita sau difteria (Europa și America de Nord, fiindcă aceste boli încă există și putem fi expuși oricând din nou acestor microbi) în România mor copii de gripă ori de rujeolă.

Unii părinți nu își vaccinează copiii fiindcă îi consideră protejați de ceilalți care sunt deja vaccinați. Alții nu găsesc vaccinul căutat și apoi o lasă baltă, uită. Există și categoria care habar nu are ce vaccinuri ar trebui să facă pruncul lor, din rândul lor sunt cei mai mulți copii morți de rujeolă în România. Și mai sunt cei care trăiesc în teoria conspirației, pentru care vaccinurile sunt vinovate de te miri ce.  Eu nu scriu pentru cei din urmă, ci pentru acei părinți conștienți că ei sunt vaccinați pentru sănătatea lor și nu împotriva ei, pentru cei care înțeleg că motivul pentru care durata medie de viață a crescut în ultima sută de ani se datorează în parte și vaccinurilor.

Vă las aici 7 lucruri pe care poate nu le știți despre vaccinare și ar trebui să le cunoașteți..

  1. Majoritatea vaccinurilor împotriva gripei conțin resturi-bucăți (moarte) din virusul  care produce boala, nu îmbolnăvește ci crează anticorpii necesari protecției împotriva tulpinii virale. Mai rar sunt folosite vaccinurile cu viruși atenuați. Gripa ucide, chiar dacă vă pare că nu e chiar așa, ucide copii ori bătrâni, chiar oameni în toată puterea. 20 de români au murit din cauza gripei în ultimele 30 de zile și numărul ar putea crește.
  2. Efectele adverse ale vaccinurilor apar înscrise pe etichele lor, iar diferența de etichetare între Germania, Franța, Bulgaria sau România vine direct din legislația națională. Agenția Națională a Medicamentului primește de la producător toată documentația vaccinului iar autoritatea română decide cu exactitate ce apare și ce nu apare pe etichetă. Producătorii care respectă etica  afișează pe site prospectul integral al vaccinului.
  3. Populația acceptă că un medicament care tratează rujeola spre exemplu are efecte adverse, dar refuză vaccinarea pe motiv că serul împotriva maladiei ar putea avea efecte adverse. E o ciudățenie, dar e o realitate.

    OMS: modelul de acceptare a reacțiilor adverse ale medicamenteleor si vaccinurilor de către populație

  4. Ca un individ/copil nevaccinat să fie protejat de vaccinarea celorlați e nevoie ca: 85% din cei dimprejur să fie vaccinați impotriva difteriei spre exemplu. Un singur bolnav de difterie mai îmbolnăvește 7 nevaccinați. E nevoie ca 92-94% din grupurile în care se învârte cineva nevaccinat împotriva tusei convulsive/pertussis  să fi facut vaccinul, altfel o persoană care suferă de tuse convulsivă poate îmbolnăvi încă 12-17 persoane.  Rubeola, ca să vă protejați copilul e nevoie ca 83-85% din comunitate să fie vaccinată, altfel de la un bolnav mai apar încă 6-7.
  5. Există boli care pot fi prevenite prin vaccinare: meningita pneumococică sau meningita cu haemophilus influenzae, dar care lasă sechele indirecte pe tot restul vieții în cazul în care un copil nevaccinat face una din aceste boli. Statisticile serviciului danez de sănătate vorbesc despre scăderea randamentului școlar cu până la 11% și despre creșterea riscului de excluziune socială în viitorul acestor pacienți cu până la 10%.
  6. Există vaccinuri care conțin și vaccinuri care nu conțin adjuvanți. Lista vaccinurilor fara adjuvanvați include serul împotriva gripei pandemice, rotavirus, febrei tifoide, varicelei, rubeolei, poliomielieti, etc.
  7. „Doar apa potabilă, apa curată ferește de boli mai mulți copii în Africa decât vaccinarea” – e declarația UNICEF. Este vorba de respectarea igienei minime (spălatul pe mâini, pe față, spălatul alimentelor) și despre accesul la apă neinfestată cu viruși, bacterii ori alți microbi care ucid.

În loc de conluzii vă las aici niște materiale despre pericolul renunțării la vaccinare:

  1. Organizația Monidială a Sănătății a nominalizat antivacciniștii pe lista scurtă a amenințărilor la sănătatea publică în 2019. Motivul: din cauza refuzului vaccinări au redevenit agresive maladii aproape eradicate, rujeola e una dintre ele. 
  2. Miturile sub care defilează comunitatea antivaxerilor le demontează materialul ăsta.  Vă dau numai un exemplu, în anul in care poliomielita a fost declarată eradicată în Europa datorită vaccinării care încă se mai face, au apărut două cazuri noi in Ucraina. Și microbii sunt deștepți, nu numai antivacciniștii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner