Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

9 clarificări de la medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, despre cele 87 de doze de vaccin care nu au putut fi administrate

  1. În cazul tuturor vaccinurilor există un procent de pierdere din motive neimputabile și care este cuprins în legisația privind vaccinarea din România, un procent care poate ajunge pâna la 10 procente.
  2. Nu s-au inregistrat doze irosite, sunt doze care nu au mai indeplinit conditiile de sigurață pentru a mai putea fi administrate. Avem obligația de a sigura vaccinarea în siguranță a tuturor categoriilor.
  3. Vaccinul poate fi utilizat în 6 ore de la desigilarea lui. Dacă numarul de persoane programate la vaccinare este mai mic de 5 ar fi bine să fie reprogramate în așa manieră încât toate dozele să poate fi administrate.
  4. Este necesar ca responsabilii cu vaccinarea din județe să estimeze cât mai corect numărul de doze solicitate astfel încât să nu se ajungă la irosirea lor.
  5. Dacă pentru vaccinare se prezintă o singură persoană din cele 5 programate pentru utilizarea întregului flacon, serul poate fi oferit altor categorii medicale cuprinse în grupa întâi de vaccinare:  farmaciști, medici de familie, pediatrii, asistente medicale, astfel încât vaccinul sa fie utilizat integral pe cât posibil.
  6. Nu încurajăm aruncarea dozelor de vaccin. Dacă niciuna din situațiile de mai sus nu au fost îndeplinte, vaccinut poate fi direcționat către cel mai apropiat centru social de îngrijire a vârstnicilor sau cămine de bâtrâni.
  7. La sfârșitul fiecărei zile se fac raportări cu dozele utilizate și cele rămase. Pot exista situații în care un flacon s-a spart, asta înseamnă cinci doze distruse sau situații în care se depistează devieri de temperatură (s-a stricat frigiderul, s-a intrerupt curentul, etc) ceea ce compromite serul; ori situații în care la sfârșitul zilei de vaccinare rămân una-două doze. E un risc prevăzut de orice campanie de vaccinare, nu sunt situații imputabile.
  8. Ritmul vaccinării a ajuns la cca 17 mii de persoane pe zi în cele 300 de centre, e un ritm bun care condordă cu ritmul de livrare a dozelor, dar pot aparea și incidente nedorite.
  9. În etapa a treia de vaccinare, etapa de vaccinarea a populație tinere, sunt prevăzute inclusiv centre de vaccinarea drive-thru așa cum vedem la televizor că se face în Israel. Până atunci trebuie să asigurăm vaccinarea pentru celelalte categorii aflate la risc.

Nu vreau să închei fără să vă spun două vorbe despre ceea ce s-a întâmplat dimineață. Incă îmi beam cafeaua când mi-a intrat pe mesengerul fb un mesaj în căsuța privată. După articolul scris ieri : Nu aruncați nicio doză de vaccin! Rugăminte de om cu un singur plămân – desigur despre dozele de vaccin care nu au putut fi administrate am primit răspuns direct de la medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național pentru Planificarea Vaccinării COVID-19.

Simt necesar să precizez asta fiindcă în toți anii în care am scris despre problemele din sănătate, este a doua oară când un reprezentant oficial, aflat într-o funcție foarte importantă își rupe din timp ca să ma contacteze direct după un mesaj public care îl vizează direct. Nu mă înțelegeți greșit, oamenii aflați în poziții oficiale înalte răspund la telefoane, unii ajută, alții nu, dar reacția inversă e rarisimă.  Iar din experiența proprie asta arată stofa umană din care e făcută o persoană care ajunge să dețină o poziție publică importantă. Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner