Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Update: Ministrul a reacționat, primul comunicat oficial. Exportul de vaccin rujeolic continuă! Pacienții anunța lipsa lui, distributorii nu pot fi opriți

Update: Joi, după postarea legată de exportul de vaccin rujeolic ministrul Sănătații anunța că dă un ordin ca să-l blocheze. Nu l-a dat nici joi, nici vineri. Azi dimineață am scris pe blog că înafară de vorbe nu s-a întamplat nimic. Sâmbătă, la pranz Ministerul Sanatatii reactionează. FB_IMG_1492883608478

 

Vineri, ora 12, un părinte din România scrie Ministerului Sănătății că nu găsește în farmacii vaccinul împotriva rujeolei. Site-ul oficial ii promite un răspuns în 5 zile, după cum vedeți in poză. Sunt nenumărate aceste anunțuri.

 

lipsa vaccin

Cum a aflat ministrul Sănătății că exportăm vaccinul românilor

Joi dimineață, puțin după ora 10 telefonez ministrului Sănătații. Aveam dinainte cu o seară informațiile privitoare la mai multe loturi de vaccin împotriva rujeolei, aproape 4000 de doze, exportat pentru Europa deși România e în plină epidemie de pojar. 22 de copii și adulți morți în ultimele șase luni. Sun, îmi răspunde.

-Domnule ministru, v-am sunat cu o întrebare punctuală. La începutul lunii, prin 5-6 aprilie, ați semnat ordinul de achiziție de urgența a dozelor de vaccin împotriva rujeolei. In aceste condiții notificările de export (n.r. făcute de distrubuitorii de medicamante pentru vaccinuri) mai sunt valabile?

-Unde să se exporte? Mă întreabă uimit ministrul Florian Bodog.

-In Comunitatea Europeană, răspund.

-Din România se exportă vaccin? Simt din nou perplexitatea ministrului Sănătații.

-Da!

-Noi cumpărăm vaccin la ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății nu exportă vaccin! De data asta vocea șefului de la Sănătate e iritată. E o doză de nervozitate în glasul său.

-Știu că ministerul nu exportă. Dar vă întreb cum puteți opri distributorii să-l exporte?

-Dumneavoastră cred că sunteți intr-o eroare cu informația pe care o aveți. Haideți că vă să spun cum facem, dumneavoastră adresați întrebarea în scris, ca să rămână urmă ce m-ați intrebat și eu vă răspund în scris. Și gata! Pentru că dumneavoastră nu știți ce vreți să mă întrebați. Mă flituiește ministrul Bodog, mai, mai să-mi închidă telefonul.

Ba da! Știu exact. Aveți notificat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului export pentru vaccinul rujeolic, vreo 4 mii de doze. Sunt notificările făcute de distribuitori, e document public. Eu nu vă întreb de la mine de acasă. Îi răspund fără supărare, dar hotărâtă să obțin poziția ministrului.

Atunci întrebați Agenția Națională a Medicamentului, nu pe mine. Dozele pe care le cumpără miniserul Sănatății nu se pot exporta, asta e poziția mea oficială și răspunsul pentru întrebarea dumneavoastră. E tot mai iritat Florian Bodog sau așa îmi pare mie.

Public informațile aici, cu documentele oficiale atașate, iar știrea e preluată mai întâi de Realitatea Tv, dar până seara face ocolul televiziunilor și al site-urilor de știri.

18083561_10210575354638596_364740654_o

Câteva ceasuri mai târziu ministrul Sănătații  revine și spune la televizor, tot la Realitatea Tv:

“Agenția Națională a Medicamentului a notificat toți distribuitorii să oprească orice export de vaccin și în același timp Ministerul Sănătății notifică Comisia Europeană cu privire la intenția de a bloca prin ordin de ministru exportul”.

Nu știu cum funcționează un ordin verbal de ministru, nici cum arată notificarea pe vorbe a distributorilor de către directorul Agenției Naționale a Medicamentului, cert este că până la această oră nu apare niciun comunicat oficial privitor la suspendarea exportului de vaccin rujeolic. Nicăieri! Nici pe siteul Ministerului Sănătății, nici pe site-ul Agentiei Naționale a Medicamentului,  nici pe site-ul Comisiei Europene. Aici, ultima notificare e de vineri, la o zi după declarația ministrului Florian Bodog, dar nici pomeneală de suspendarea exportului intracomunitar de vaccin ROR. Așadar, a dat sau nu a dat ordin de ministru, domnul Bodog, pentru suspendarea exportului de vaccin rujeolic?

rujeola ue

Fără un document oficial exportul vaccinului nu poate fi oprit! Distribuitorii sunt obligați prin lege să declare pe proprie răspundere?!? că în România sunt suficiente doze înainte de a exporta un medicament, dar dacă se constată contrariul nimeni nu e răspunzator conform ordinului de ministrul dat de Florian Bodog, 269/2017.

This article has 2 comments

 1. Andrei Barbu

  Prostie mai mare decat ordine pe gura nu exista.
  Desigur ca nu exista nici baza legala ca sa dea careva ordine scrise. Atat timp cat epidemia de rujeola e cauzata de refuzul parintilor sa isi vaccineze copiii, cum ai putea sa scrii ca lipsesc vaccinurile din cauza exportului, si sa mai blochezi si libera circulatie a marfurilor.
  Si atunci dai pe gura un nonsens fara nici o baza ca sa dea satisfactie tonomatelor din presa platite de producatorii de medicamente.

  • Sorin Aradean

   @ Andrei Barbu, esenta raului consta in tratarea medicamentelor drept marfa ca oricare alta, supusa circulatiei marfurilor (sic). De aici incepe problema, de aici trebuie schimbat ceva, ptr ca distribuitorii sa nu se mai poata prevala de acest lucru in momentul in care re-exporta fara pic de jena vaccinuri, stocuri pe care stiu prea bine ca le-au procurat invocind Romania si necesarul Acesteia de vaccinuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner