Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Ai dreptul la Sănătate ca în Europa: Ministrul Sănătății, avem acte normative la Sănătate create numai ca să dea de lucru funcționarilor (video)

În România dreptul la sănatate e garantat prin constituție. Și aici se incheie partea frumoasă. Florența (video) are 32 de ani și e diagnosticată cu scleroză multiplă, o boală care duce la invalidități foarte serioase în multe cazuri, o boală care nu se vindecă, dar care poate fi ținută sub control cu tratament. Pentru asta, Comisia de Neurologie a stabilit ca acești oameni să facă lunar drumul la spitalul coordonator, sunt numai șase orașe în România, de unde să își ridice personal medicamentele: București, Cluj, Timișoara, Iași, Oradea și Târgu-Mureș.  Trebuie să  meargă din orice colț de țară către unul din aceste centre, chiar dacă ei nu pot să se țină pe picioare, sunt în scaun rulant ori au nevoie de un însoțitor.

Lunar fac drumul ăsta, unii dintre ei cheamă ambulanța ca să  meargă la spital cu scopul de a demonstra personal că leziunile ireversibile nervoase cu care au fost diagnosticați nu s-au vindecat în ultimele 30 de zile. Asta deși colegii lor europeni primesc tratamentul distribuit direct acasă, așa cum ar fi fost firesc și în România, țară europeană.

O campanie pusă la cale de Coaliția pentru Sănătate Europeană si despre care găsiți informații și mărturii ale pacienților pe www.sanatateeuropeană.ro,  își propune să schimbe starea de fapt în ceea ce privește accesul pacienților români la serviciile medicale.

“A fost o perioadă dificilă când mi-am dat seama că imi pierd motricitatea, a trebui să renunț la dans. E supărator să vezi că alții trebuie să facă lucruri în locul tău fiindcă tu nu poți să stai in picioare, la coadă la magazin. Mi-am dat seama că eu sunt norocoasă fiindcă locuiesc in Bcurești. M-am întâlnit la spital cu oameni care îndiferent în ce condiție sunt trebuie să ia trenul ca să vină să își ia tratamentul o dată pe lună. De ce tu ca Ministerul Sănătății, ori ca spital, locul unde trebuie să se ducă și să se simtă ajutat, îngreunezi și mai mult viața? Ce vreau eu e să putem să trăim bine in România așa cum suntem!” Este intrebarea Florenței cu care m-am dus la Ministerul Sănătății.  Iată răspunsul ministrului:

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății : “Ministerul Sănătații este guvernat de 112 pagini de titluri  de acte normative, fiecare creat pentru ca un funcționar să aibă un loc de muncă sau să aibă ceva de scris sau de facut în plus sau chiar asta să-i fie fișa postului. V-am spus de acest număr de acte normative fiindcă lucram la un proces de restructurare a acestei legislații, cu siguranța vom modifica și accesul la rețete pe anumite patologii. Vă pot da exemple: sunt pacienții cu transplant hepatic care vin din Baia Mare ori din Maramureș pentru o rețetă la București o dată la trei luni.  Pacienți care din păcate nu au nici mijloacele necesare pentru a se deplasa pentru că oamenii sunt săraci. Pacienții cu hepatită cu grad de fibroză 4 trebuie să meargă doar în centrele universitare. Sunt niște lucruri pe care le vom regla dar va trebui să discutăm și cu comisiile care lucrează pe lângă Ministerul Sănătății pentru că scopul acestor comisii e să ușureze viața pacientului. În 90% din cazuri o îngreunează de teama corupției, de teama de a nu pierde pacienți si mă refer aici la teama de a nu pierde pacienți din partea unor zone de interese și îmi asum foarte bine ceea ce spun.”

E nevoie de o rescriere din temelii a acestor acte normative, dar nu e destul. România este un stat european și cetățenii români trebuie să aibă aceleași drepturi ca toți ceilalți europeni. Sistemul de sănătate românesc se situează, însă, de mai mulți ani la finalul clasamentelor europene care măsoară accesul la servicii medicale de calitate și la medicamente de ultimă generație.

România are unul dintre cele mai mici bugete, ca procent din PIB, alocate Sănătății și medicamentelor. În același timp, se regăsește printre primele locuri când vine vorba de numărul deceselor care ar putea fi prevenite, de mortalitatea din cauze cardiovasculare sau de prevalența diferitelor afecțiuni.
Campania ,,Ai dreptul la Sănătate ca în Europa” vine în contextul în care, deși în ultimii doi ani, bugetul alocat Sănătății a crescut, situația pentru pacienții români nu s-a îmbunătățit. În lipsa unui proces de eficientizare a modalității de alocare a banilor, bugetul alocat medicamentelor a rămas la nivelul anului 2012, în condițiile în care numărul și nevoile de tratament ale pacienților au crescut.
Doar în ultimii doi ani au fost diagnosticate peste 7000 de cazuri noi de cancer la sân sau peste 900 de cazuri noi de scleroză multiplă. Mai mult, în perioada septembrie – octombrie, conform legislației în vigoare, una dintre prioritățile decidenților va fi stabilirea bugetului pentru anul 2019 şi considerăm că acum este important să vorbim despre nevoile pacienţilor români.

Ce va propun, haideți să adunăm pe această platformă, www.sanatateeuropeana.ro, mărturiile, experiențele pe care le aveți ca pacienți, medici, organizații,  să le tranformăm într-un motor care să ne ajute sa shimbăm legislația, finanțarea și strategia de prevenție. Avem dreptul la Sănătate ca in Europa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner