Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Aici sunt banii dvs: România a cumpărat 8 roboți chirurgicali dar folosește numai unul

– Doamnă, ne-a zis domnul doctor că operația soțului poate fi făcută cu robotul dar că nu sunt fonduri pentru consumabile

– V-a cerut să le cumpărați.

– Nu, nu, dar am intrebat noi.

– Pe cine? Ce ați întrebat?

– Am întrebat cât ar costa și dacă le putem cumpăra noi.

– Și?

– Mi-a zis că ar fi vreo 2000 de euro sau un pic mai mult, dar că oricum nu le putem cumpăra fiindcă soțul meu e internat și ar trebui să deconteze spitalul cumpărăturile și că spitalul nu are bani.

– Dar v-a cerut cineva bani pentru operație?

– Nu, doamnă, nu! Domnul doctor îl are în grijă demult pe soțu’, dar nu mai avem altă soluție decât operația și ne găndeam că poate scapă mai ușor așa, cu robotul, că îî e frică tare.

Nu a scăpat mai ușor. Discuția asta am purtat-o acum vreo două luni, între timp soțul femeii a fost operat de cancer de prostată la Cluj Napoca, acolo unde era internat. Nu am băgat în seamă prea tare discuția fiindcă deformația jurnalistică m-a facut să nu pun preț pe informație, doar femeie mi-a zis clar ca nu i-a cerut nimeni șpagă, deci nu e știre. Am greșit! Mea culpa!

Ministerul Sănătații a tăiat banii pentru chirurgia robotică

Zilele trecute m-am întâlnit cu profesorul Irinel Popescu la aniversarea clinicii Medsana. Știam că se operează și la Fundeni cu robotul Da Vinci. Greșit, au robot, dar nu operează!

– Avem și noi la Fundeni robotul Da Vinci, e o listă lungă de cancere care pot fi operate cu robotul dar aproape că nu îl folosim.

– Cum asta? De ce?

– Păi simplu, nu avem banii de consumabile. Avem robotul din 2008, la început am făcut sute de operații pe an cu el. Acum dacă facem 30 e mult.

– Nu înțeleg de ce fugiți de el.

– Nu fugim, dacă spitalul are bani de consumabile facem operația cu robotul, dacă nu, tăiem pacientul, operație clasică, vindecare grea, risc de infecție, dar asta e. Singurul spital care face operații susținut cu robotul Da Vinci este Spitalul Militar. Ei sunt in perioada în care trebuie să demonstreze sustenabilitatea fiindcă investiția a fost făcuta prin fonduri europene.

– Nu înțeleg, cumpăram tehnologie de ultimă oră ca pe urmă să o lăsăm să zacă nefolosită.

– In 2013, Guvernul de atunci (n.r. PSD), Ministerul Sănătăţii a renunţat la finanţarea programului de chirurgie robotică. Avem roboți dar nu avem bani pentru folosirea lor. Ar trebui reluat programul, dar nimeni nu îți bate capul la minister.

Aici sunt banii dumneavoastră, aruncați pe fereastră

Avem 8 roboți  Da Vinci în spitalele de stat din România, cumpărați din fonduri publice sau prin proiecte europene la care statul român a cofinanțat: la Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, la Spitalul Militar Central din București și la Spitalul Județean Timișoara,  la Spitalul “Theodor Burghele”, la Spitalul “Agrippa Ionescu” și la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca toate din București. Aici sunt banii dumneavoastră, aruncați pe fereastră.  Din 2008 până în 2013 am avut un program național care susținea chirurgia robotică. Banii au fost tăiați, iar pacienții redorecționați spre chirurgia clasică. In loc să mergem înainte, dâm înapoi.  O operație robotică poate ajunge la cca 4 mii de euro iar pacientul pleacă acasă, departe de microrbii din spital în maximum două zile. O operație clasică costă mult mai puțin, desigur, dar o infecție intraspitalicească ridică costurile pentru statul român si la 10-20 de mii de euro/pacient care poate muri după toata acestă cheltuială pentru ca infecțiile de acest fel sunt o ruletă rusească pentru bolnav. Am scris și am filmat operația cu robotul Da Vinci, dacă sunteți curioți dați un click

aici. Soluția ar fi reluarea acestui program de finanțare măcar pentru operațiile care produc mutilări uriașe pacienților pe lângă boala cu care sunt diagnosticați cum e cancerul de prostată, herniile hiatale.

Pentru cei care au nevoie de operație, va spun că mai există roboți Da Vinci utilizați permanet în spitalele private: Medsana – București, Monza – București , Spitalul Sfântul Constantin din Brașov. De astea știu eu.

Robotul operează cancer de prostată, cancere de rinichi, de vezică, cancer de colon sau rect, cancer de stomac sau esofag. Știți ce e bypass-ul gastric, operația de micșorare de stomac, chirurgul Da Vinci operează și asta. Problemele chirurgicale ginecologice: histerectomie,  fibroame uterine pot fi operate cu ajutorul robotului Da Vinci.

 

 

âââââââââââââââ

î,â

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner