Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Alimentația potrivită ajută tratamentul împotriva cancerului

“Gata, e oficial, ne putem vindeca singuri de cancer!”, “7 alimente care te vindeca de cancer!”, “O femeie care susținea ca s-a vindecat de cancer cu dieta vegană, a murit de cancer”.

Sunt doar titluri pe care le găsiți la o simplă căutare pe internet și care, din păcate, induc in eroare pacienți care au nevoie mai mult decât orice de sfaturi verificate.  Fiindcă teama de diagnostic, teama de tratament, de efectele lui adverse, teama de prognosticul bolii sunt mari și reale, pacientul diagnosticat cu o boală atât de gravă caută mereu soluții de vindecare și în alte părți.

E greșit în măsura în care pacientul alege să se trateze cu ceai de coada șoricelului și alte amestecuri ierboase până când tumora iese prin piele. Nu dau exemple la întâmplare, e unul din persoanajele despre care scrie doctorul Vasi Radulescu într-una din cărțile lui.

E firesc ca pacientul să caute să-și ajute tratamentul prin ceea ce i-ar putea fi la îndemână, iar alimentația e prima dintre opțiuni. E nevoie însă ca sfaturile să vină de la oameni care știu cum poate fi ajutat un pacient ce urmează un tratament împotriva cancerului. Îmi aduc aminte (cu groază acum, e drept) cum în perioada în care nu aveam diagnostic pentru problema mea de sănătate că am mâncat untura de bursuc, din disperare că nu dădeam de cap bolii, sperând în vindecări miraculoase…. mă puteam alege cu niște probleme de ficat care să le concureze cu succes pe cele de plămâni; de  asta spun că înțeleg bine disperarea de a găsi pârghii care să ajute tratamentul și să aducă vindecarea, de ce nu. De asta scriu azi despre onco-plan.

Trăim în vremuri în care imunoterapiile, singure sau în asociere cu chimioterapia, au un potențial extraordinar de a crește supreviețuirea pacienților cu cancer și calitatea vieții acestora.  Vă dau numai un exemplu, cancerul pulmonar este tipul de cancer cu cea mai ridicată rată a mortalității și, din punct de vedere istoric, rata de supraviețuire la cinci ani era în jur de 5% în rândul pacienților aflați în stadii avansate de cancer pulmonar non-microcelular. Astăzi însă, vorbim de o imunoterapie care a demonstrat o dublare a supraviețuirii generale în comparație cu chimioterapia și cu șansa de răspuns la tratament foarte ridicată. De aseemea,  această imunoterapie a arătat o rată a supraviețuirii generale la 5 ani de aproape 24%, pentru pacienții cu cancer pulmonar avansat!

E absolut firesc ca acești pacienți să viseze la o viață normală iar pentru asta a fost creată o platformă  (www.onco-plan.ro) care ghideză atât bonavul cât și familia spre sprijinul nutriționistului, al psihologului, al navigatorului de pacienți. Ceea ce mie îmi pare inovația absolută a acestei platforme este legat de comunicarea dintre bolnav și familie, bolnav și echipa medicală, dar și în sens invers, învață familia și  partenerii medicali cum să se apropie de pacient în așa fel încât comunicarea să fie “medicament”.

Rolul nutriției corecte în cazul pacienților cu cancer

Toată lumea a auzit de sfaturile date pacientului cu cancer “nu mânca carne”, “nu mânca zahăr”, etc. Am vorbit special despre legendele astea cu un medic nutriționist specializat în diabet, boli metabolice și de nutriție întrebând exact despre aceste mituri. Mi-a explicat de ce aceste sfaturi sunt greșite și mai ales care sunt consecințeșe asupra pacientului care suferă de o boală oncologică și vă las aici tot interviul. Durează numai 30 de minute dar e edificator.

Adoptarea unui plan alimentar este misiunea acestei platforme, adica ajută pacientul să înțeleagă cum trebuie să-și refacă obicieurile alimentare.

“De cele mai multe ori, dietele persoanelor cu cancer sunt sărace în calorii și în proteine. Aceasta este o greșeală frecventă și este important să fiți corect informați în legătură cu acest aspect pentru a evita scăderea în greutate7. Esențială este menținerea greutății corporale în cazul persoanelor normoponderale, modificări mici ale greutății corporale fiind absolut firești. Însă, foarte multe persoane se confruntă cu scădere ponderală ca urmare a stresului, a bolii și a tratamentelor efectuate. Acest lucru are un impact negativ datorat scăderii consecutive a imunității, a puterii corpului de a face față bolii

Și de aici pornesc sfaturile autorizate de specialiți în onco-nutriție despre cărnuri, grasimi, zaharuri. E foarte important să aveți acces la informația care e verificată, nu la legendele de internet atât de dăunătoare în multe cazuri.


Nu sunt infografii făcute de mine, sunt exact informațiile pe care le găsiți pe site www.onco-plan.ro, dar cel mai provocator mi se pare faptul că găsiți pe site inclusiv rețete cu feluri de mâncare ce se potrivesc acestor pacienți.

Scriu toate aceste lucruri în speranța că îi putem ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie de ajutor pentru că așa cum arată lucrurile astăzi din perspectiva noilor tratamente inovatoarea care sunt asigurate și în România prin programele publice de sănătate, există viață după cancer. Maladia asta oribilă va ajunge în anii care vin o boală cronică, precum diabetul, bolie cardio-vasculare. E nevoie de speranță, nu de disperare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner