Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Revoltator

“Am suspendat operațiile din cauză că nu avem ață chirurgicală, măști, mănuși…” Mărturia profesorului Ioan Cordoș de la Institutul Marius Nasta

 

Am fost ieri să imi fac niște analize la spitalul unde m-am operat la plămâni, Institutul Marius Nasta. Așteptând pe holuri să îmi vină rândul m-am întâlnit cu profesorul Ioan Cordoș care m-a operat acum doi ani, venea de la sala de operații. Schimbăm cateva vorbe când imi spune:

Am fost nevoiți să întrerupem programul operator într-o zi. Toți chirurgii, suntem 10 chirurgi aici, 10 pacienți care nu au mai putut fi operați și au fost amânați. Dintr-un motiv aparent simplu, nu avem cele necesare pentru a desfașura o operație în condiții de siguranță pentru pacient.
– Despre ce materiale e vorba?
– Plăcuțe de electro-cauter, niște nimicuri dacă o luăm așa. Măști, mănuși de diverse mărimi, ață chirurgicală. Sunt sincope care nu ar trebui să se întâmple, dar așa e când Casa de Asigurări nu asigura banii necesari ca sa se facă aprovizionare și storcuri.
– Cum s-a întâmplat?
Dacă suntem cu oleacă de minte în cap ne oprim înainte să se producă vreo tragedie. De asta ne-am oprit. Asistenta șefă a sălii de operație ne-a spus de dimineață: nu avem aia, nu avem aia, nu avem aia, decideți dacă operați. Păi cum să decidem, că dacă operația merge bine și nu se întâmplă nimic toată lumea e fericită, dar dacă se întâmplă o nenorocire putem fi acuzați: domnule, dacă nu ai avut, de ce te-ai apucat de operație?
– Cine e vinovat pentru aceste lipsuri?
Legea e făcută fără cap. Furnizorul care ne aprovizona nu a putut să onoreze comanda. Legea zice că pentru urgențe poți să faci achiziții fără licitație, dar toată lumea se teme să nu se trezească cu probleme din cauză ca a luat mănuși  chirurgicale de urgență.  Ai respectat legea? De ce nu ai trei oferte de preț? Și apoi contestații…15-30-60 de zile. Pacientul cu cancer în timpul ăsta stă cu tumora în el, fiindcă nu sunt plăcuțe de electrocauter așteptăm să ajungă metastazele in cap? Despre asta e vorba. Toată lumea se laudă ca există bani, ministerul de Finanțe, ministerul Sănătății. Banii se recoltează ușor de la populație, dar se întorc foarte greu la oameni, au creat o gramadă de hachițe legislative. 
-Vorbiți despre legea achizițiilor?
Nu e normal să aplici legea achizițiilor și la construcții si în educație și în sala de operație, pur și simplu e anormal. Pocedurile astea ar trebui să meargă mult mai repede pentru medicină, ca vorbim de viața unui pacient. Acești domni care ne explică vehement ca așa e legea, să vedeți când au o problemă de familie cum vin peste orice lege să își rezolve necazul. Au făcut o nouă lege a achizițiilor în care noi, doctorii, trebuie să facem o estimare de prețuri. Păi nu asta e calificarea mea, eu sunt medic, eu am învățat să tratez oameni nu să fac prețuri.

L.E.

Am vorbit apoi cu managerul institutului, medicul Gilda Popescu:

– Am avut controale unde ne-au luat la puricat toate hârtiile. Știți care a fost problema: de ce am cumparat în regim de urgență medicamente pentru pacienți proaspăt operați.  Sunt situații pentru care nu poți achiziționa medicamentele dinainte gândintu-te că poate, poate o să apară un caz excepțional. E nepermis să fi luat la întrebări, de ce ai salvat viața unui om în regim de urgență si nu ai făcut licitație. Da, am avut o sincopă, fiindcă au fost oameni la administrativ care nu și-au făcut treaba, un domn administrator care a fost schimbat din funcție. Acum, din fericire, stocurile sunt suficiente, vă pot arăta hărtiile. (galeria foto)

În loc de încheiere:

Pe mine m-au operat doi chirurgi, patru mâini, profesrul Cordoș și doctorul Cristian Paleru. Ca să mă poată coase la loc au venit cu ața de acasă. Atunci când operează mai multe mâni, fiecare medic are culoarea lui de ață chirurgicală pentru a controla eficient zonele de care se ocupă fiecare. Nu e prima oară când la Nasta chirurgii își cumpără singuri ața chirurgicală pentru ca nu există la spital ori cea achiziționată e de proastă calitate, cea mai ieftină.  Vă amintiți scandalul cu ața chirurgicală contaminată care era adusă din China?

 

 

This article has 2 comments

  1. tanase

    Dumnezeu ne-a binecuvantat cu doctori valori precum dr. Cristian Paleru. Sunt multi profesionisti! Pacat ca tara e condusa de niste minti inguste! sa le fie legile de capul lor! Devenim depresivi cu fiecare astfel de stire. Avem profesori buni, doctori bune, specialisti buni in multe domenii mai putin in ale guvernarii. cum Dumnezeu ca in nici un partid nu se gasesc la varf oameni dedicati asa ca acesti doctori! doctorii si profesorii duc de acasa ca sa isi faca treaba! Ei pot fi dedicati!

    • Dr House

      Pana i avem..Ca n-or sta nici ei pana la final.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner