Sănătate

Am văzut caravanele de screening al tuberculozei, pleacă în scurtă vreme în zonele cu mulți bolnavi. România începe vânătoare de tuberculoză

Am văzut caravanele în curtea Institutului Marius Nasta și abia aștept să le văd plecând în țară.
Sunt trei camioane cabinet medical, dotate cu aparate de radiologie și testele necesare depistării precoce a tuberculozei.

Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul “Marius Nasta”

Este fără nicio îndoială cel mai mare program de “vânătoare” a tuberculozei din România ultimilor 30 de ani, iar cel mai important lucru e acela că “aceste caravane vor ajunge acolo unde nu sunt servicii medicale, în zonele cele mai defavorizate ale României. De data asta nu mai vine pacientul la spital atunci când nu mai poate de bolnav ce este, ci merge spitalul, cabinetul medical, la bolnav. Pe roți și cu toate dotările necesare pentru a identifica boala și a îndrepta pacienții spre ajutorul medical de care au nevoie.” Sunt explicațiile medicului Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Masta” instituție care lansează primul program de screening al tuberculozei din România.

Este prima oară în 30 de ani când lupta României împotriva tuberculozei trece la un alt nivel. E nevoie de asta fiindcă suntem țara din Uniunea Europeană care are cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză, iar în plus exportăm boala în marile comunități de români care lucrează în străinătate.  Germania, Suedia, Italia, Marea Britanie au avut discuții mai mult sau mai puțin formale cu autoritățile românești fix pe acest subiect.

Raportul ECDC – Tuberculosis surveillance

Cu patru români care mor în fiecare zi din cauza tuberculozei, județele Olt, Teleorman, Dolj, Botoșani, Galați, Tulcea, Bacău, Vaslui, Brăila, Ialomița sunt în topul îmbolnăvilor, dar lista e mult mai lungă pentru că avem aproape 25 de mii de bolnavi tratați de tuberculoză anual. Numai în 2018, 540 de  copii mai mici de 15 ani s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar cei mai mulți copii sunt din Teleorman, Ialomița și Maramureș.  Situația României e exact atât de gravă cum o prezintă statistica europeană, România are 23-25% din cauzurile de tuberculoză europeană.

Caravanele care pleacă în misiune de la sfârșitul lunii septembrie mai fac angajări de personal. Vă las aici linkul, și vă încurajez sa depuneți cv-urile fiindcă nu sunt locuri “pe pile”. O spun asta fiindcă garanții, dacă vreți, ai acestui uriaș program de screening sunt partenerii din organizațiile non-guvernamentale care muncesc cu pacienții cei mai expuși de peste 20 de ani: Romanian Angel Appeal ARAS, SAMU Social, UNOPA.

Țineți minte de la mine, tuberculoza nu e boala săraciei. E boala celor cu sistem imunitar slăbit și oricare dintre voi puteți ajunge aici din princina stresului, spre exemplu.

Și, da! O să plec și eu cu caravanele prin țară pentru că m-am implicat în acest proiect. Revin cu informații! O să fie o acțiune fără precedent care va dura 3 ani. Promit!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.