Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Aproape toată populaţia adultă a României e infectată cu bacilul tuberculozei

Afirmaţia nu îmi aparţine. Coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei, doctorul Victor Spânu completează: una din 10 persoane infectate va face boala pe parcursul vieţii.

Infecţia cu bacilul TBC nu e tot una cu boala? Foarte puţini,  extraordinar de puţini ştiu asta, de obiciei pe pielea lor.  Cine să mai pună la socoteală că în fiecare zi trei români mor de tuberculoză?  Boala asta care ucide, se vindecă  dacă e descoperită şi tratată la timp.  Fac parte dintr-un grup de pacienţi cu tuberculoză care comunică intr-o formulă protejată pe facebook despre toate necazurile care vin odată cu diagnosticul ăsta.  Ceea ce m-a frapat sunt feţele acestor pacienţi, femei sau bărbaţi aproape toţi oameni tineri. dacă ne vedeţi pe stradă vă spun cu mâna pe inimă că nu aţi crede ce poveşti dramatice sunt în spatele nostru. Nu ne scrie pe frunte TBC, nu arătăm aşa cum aţi crede: zdrenţuiţi ori săraci lipiţi. Suntem exact aşa că voi restul. Iar acum recitiţi afirmaţia : “aproape toată populaţia adultă a României e infectată cu bacilul tuberculozei, în tuberculoză infecţia nefiind tot una cu boala, doar unul din 10 pacienţi infectaţi va face cândva boala.” Puteţi fi intr-o zi colegul nostru de suferinţă, din nefericire.

Acum doi ani de zile tuşind rău, tot mai slăbită, m-am dus la un laborator privat ca să cer o analiză de sânge din care aflam că am o infecţie uriaşă în organism.  Era 12 mai 2014. Avem să descopăr mai târziu şi diagnosticul: tuberculoză pulmonară – laringiană cu caverne şi ganglioni limfatici cu risc de expulzie. M-am intrebat mereu de unde am luat-o şi nu am un răspuns, nici nu voi avea vreodată. Am înţeles între timp că toţi suntem expuşi acestui risc.  Ceea ce m-a speriat e numarul mare al celor care renunţă la tratament atunci când se simt puţin recuperaţi. Sunt oameni amărâţi care se întorc la muncă cu ziua sau pe şantiere, dar nu numai, pentru că au nevoie de bani ca să trăiască, ei şi familiile lor. Boala netratată complet revine şi e mai puternică de obicei. Contagiasă şi tranformată în tuberculoză rezistentă la tratament loveşte acolo unde nu am crede. Oameni care nu provin din categorii sociale sărace sau mizere ajung în spital cu acest diagnostic: tuberculoză mdrt. E ca un cancer, 16 medicament luate zilnic plus o înjecţie, greţuri, halucinaţii, surzenie parţială.

Tratamentul e susţinut de stat dar nu e destul, pacienţii sărmani, cu venituri mici sau fără venituri, care ajung in spital cu acest diagnostic trebuie ajutaţi financiar de stat ca să îşi facă tratamentul până la vindecarea totală. Altfel boala nu poate fi oprită. E primul pas spre limitarea contagiunii. Suntem prima ţară ca număr de tuberculoşi in Europa şi exportăm boala în alte ţări. Cei mai speriaţi de noi sunt cei din Guvernul spaniol, ţară cu cel mai mare număr de emigranţi români, care au cerut autorităţilor noastre să faca ceva cu numărul mare de îmbolnaviri de la noi.

O parte din ceea ce v-am spus găsiţi în materialul de la TVR.

 

Dar nu mă opresc aici.

This article has 6 comments

 1. agradinaritei maria

  buna ziua se tot vehiculeaza ca tbc se trateaza dar asa este se trateaza dar raman sechelele care sunt mai greu de dus decat boala in sine .eu am facut in romania ani de zile de trat am stat la marius nasta 4 luni am venit acasa aproape moarta si am luat o hotarare sa ma incapatanez sa traiesc si am fugit intrun spital din viena cu un bagaj de medicamente dupa mine si cu eu am slabit atat de mult de nu aveam mai mult de 40 de kg .ajunsa acolo toate medicamentele din romania mi au fost luat si introdusa pe un trat perfuzabil care dupa citeva saptamani se vedea cum isi face efect tusea disparuse complect acele scaune diareeice disparuse aveam si eu un scaun normal dupa ani de zile luam in greutate si ma simteam un om normal dintrun oarecare punct de vedere .dar dupacum stim cu toti ca acele medicamente care trat tbc dau depresie am facut o depresie si dorul de casa de cei dragi de copii intrun moment de ratacire am vrut sa ajung mai repede acasa si am vrut sa ma arunc de pe balcon . mi sau administrat calmante si pentru acele ganduri negre care nu imi dadeau pace .la un momendat cand nu mai eram un pericol si cand ambele boli erau stabilizate am luat o hotarare sa vin in tara sa urmez trat in tara unde erau cei dragi mie .am facut inca doi ani de trat si multumesc lui dzeu ca m-am facut bine am scapat de trat cativa ani au fost bn nu am mai luat trat nu am mai luat antibiotic si toate mergeau bine .vreau sa mentionez ca am 47 de ani am lucrat vreo 20 de ani si am iesit intro pensie de boala cu o pensiee de 360 de lei am facut atunci recurs si mi au mai acordat un leu in plus .am facut o cerere pentru o pensie de handicap uitand sa va spun ca am acaparat din spitalele din romania si o hepatita c si cu aceste 2 boli destul de grele nu mi sa acordat pensia de handicap pt ca cei care am iesit din program nu mai beneficiem de handicap .vam spus ca cativa ani am mers foarte bine si nu am mai luat antibiotic dar de anul trecut din toamna ma simt tot mai rau cu tuse cu dureri de spate avand comisia pentru pensie am inceput cu analize cum este in romania primesc dinou o palma de la viata acea boala care ma lasase in pace se pare ca recidiveaza in alta parte si acum la rinichi .astept sa fac niste analize amnuntite dinou sa vad daca este asa .vam spus povestea mea ca sa vada toata tara cat se pune acceent pe bolnavi pt a fi trat si ajutati in acelas timp sa poata sa duca boala mai usor .vreu sa intreb daca cineva daca o mai avut tbc renal .cei care citesc aceste randuri pot sa ia aminte ca boala stagneaza dar nu se trateaza pe deplin sechelele pot recidiva oricand si poate mult mai grav .va doresc tuturor sanatate .

  • Bela

   Imi pare rau sa aud de recidiva……din pacate da oricand poate recidiva….acum depinde cum ne pastram noi si depinde de oraganismul nostru. …..cunosc persoane care dupa 20 de ani de la boala….se simt tot bine si nu a recidivat…….trebuie sa avem grija de imunitatea noastra…..sa ne alimentam la timp,sa lasam stresul. Multa sanatate va dopresc!!!!

  • Irina

   Buna ziua, cum se numeste spitalul din Viena unde ati fost? Multumesc!

 2. Laura

  Nu stiam de aceste statistici si pare a fi ceva foarte serios, daca asa de mult oameni sunt predispusi sa aiba aceasta boala. Cred ca ar fi cazul sa facem niste analize ceva mai des si sa ne interesam de sanatatea noastra. Nu strica sa prevenim o astfel de afectiune.

  • Liliana Raduca

   Nu “pare” , ESTE FOARTE SERIOS !
   Stiu ca este o afirmatie dura. Fac parte din acele persoane care nici in cele mai negre cosmaruri nu ar fi crezut ca poate fi vreodata bolnava de TBC.Cine ma cunoaste stie ce persoana pozitiva si plina de energie sunt.Dar… intr-o zi un diagnostic mi-a bulversat viata. Tot ce stiam despre TBC se rezuma la informatia potrivit careia ca acest diagnostic il au oamenii strazii , cei care nu se alimenteaza , adica oamenii sarmani. GRESEALA ! Prima reactie a medicului de la Spitalul Teritorial TBC a fost : “Haideti mai doamna fiti serioasa! Cum sa aveti TBC ? Doamne fereste! Nu vedeti cum aratati? Asa arata in TBC-ist?” Avea dreptate…partial! Cine ar fi putut crede ca o persoana la 90 kg poate fi TBC-ist ? Si totusi…Tot universul meu a fost intors cu susul in jos , tot ce credeam ca ma va tine pe picioare nu a fost adeverit. Multumesc familiei mele ca au fost alaturi de mine , am cel mai minunat sot din lume , a fost cel mai bun medicament al acestui tratament. Fara o sustinere permanenta si insistenta a celor dragi nu reuseam sa duc pana la capat dificilul tratament al acestei boli perfide. Tratamentul este dur si de lunga durata. Fara o sustinere este dificil de dus la capat.Eu pot spune ca am fost o fericita ca nu am avut parte de acele complicatii care le vedeam la marea majoritate a celor care aveau acelasi diagnostic cu mine.Multumesc celui de sus ca am reusit sa trec si de acest hop! Astept cu nerabdare sa vad ce urmeaza! Viata este o aventura frumoasa , merita traita la cote maxime!

 3. Elena

  Cum se numeste testul la sange care depisteaza TBC? Radiografia pulmonara nu este suficienta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner