Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Incă un ministru plecă la spital în Austria. La noi, un milion de bolnavi români rămân fără medicamente. Lista bolilor fără tratament

Știrea momentului este despre ministrul Energiei, Toma Petcu,  va merge în Austria ca să-și trateze problemele grave hepatice pe care le are. Să nu mă interpretați greșit, îi doresc să se facă bine și să revină la muncă. Dar priviți împrejur, politicianul maghiar vine oare să se trateze la București, dar cel austriac pleacă să se trateze la Paris? Sistemul medical românesc are cel puțin două centre de excelență hepatică, în București, la Fundeni și la Cluj, sigur e opțiunea fiecăruia după ce posibilități financiare are. Îmi amintesc  însă de operația ortopedică făcută la Spitalul Universitar din București de către soția ambasadorului Olandei. Și uite așa, puternicii votați de români ne arată pentru a nu știu câta oară că sistemul medical românesc e pentru săraci, nu pentru gulerele albe.

În timpul ăsta, în Romania aproape un milion de români sunt la un pas de a rămane fără medicamente. Guvernul taie prețul medicamentelor otova fără a ține cont că 123 de medicamente vor dispărea din farmaciile românești.  Asociația Româna a Producătorilor Internaționali de Medicamente anunță că dintre acestea 55 de medicamente au fie alternative generice limitate, fie nu au nicio alternativă disponibilă în piaţă. În aceste condiții, peste 800 de mii de pacienți riscă să rămână fără tratament.

800 de mii de pacienți care suferă de boli cardiovasculare, principala cauză de deces în România; de cancer, de afecțiuni neurologice , de afecțiuni imunologice, pacienții care au suferit un transplant sau cei cu afecțiuni hematologice; tratamentele lor nu au înlocuitori. Ce facem cu pacienții ăștia, d-le ministru Bodog? 

Nu  înțelegeți greșit, nu plâng de mila industriei farmaceutice, mă tem la propriu pentru viața mea! Tuberculoza, operația la plămâni m-au aruncat într-o zonă în care o simplă răceală ma duce direct la antibiotice. Tavanic am luat utima dată acum trei săptămâni, dar curand va dispărea din farmacii. Și poate eu am cunoștințele, prietenii, și banii să imi aduc antibioticul din străinătate cu o zi, două, trei întîrziere față de momentul în care aș începe tratamentul dacă il găsesc la farmacia din colț, dar cei care nu au nici prietenii, nici banii necesari ce fac? Am scris și aici despre asta!

O spun din nou, sunt îngrijorată pentru mine, pacient român cu boală cronică de plămâni, fără alternativă la medicamentele generice fiindcă unele nu există. Pentru cei care nu știu, medicamente generice sunt copii ale medicamentelor originale, după ce compania farmaceutică ce le-a descoperit/brevetat/pus pe piață, decide să vândă rețeta substanței active pentru a fi fabricată la prețuri mai mici prin tăierea calității unor componente din formula medicamentului inițial.

Ministerul Sănătații e gata să pună ordinul de reducere a preturilor medicamentelor în aplicare, dovada o găsiți dacă dați un click pe linkul alăturat  http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2017/01/HG-MEDICAMENTE-26.01.2017.pdf .  Ordinul e unul vechi, din 2015 însă a fost amânat atunci de Guvernul PSD fiindcă știau ce capcane ascunde pentru pacienți, dar l-au reactivat în campania electorală. În urmă cu numai căteva luni iată ce spunea Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății cu privire la “blocada guvernului tehnocrat” în privința scăderii prețului medicamentelor de-a valma:  Dacă vorbim de lista medicamentelor esenţiale, compensate 100% în România, mai bine de jumătate au preţul sub 50 de lei.(…) E important de spus că impactul pentru pacienţi va fi zero, impactul pentru bugetul de stat va fi tot zero”

Bolnavii nu ies la proteste în stradă, bolnavii mor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner