Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Astm de la alergia la ambrozie. Experiența personală

Sunt vreo doi ani de când am început să simt mai întâi mâncărimile din cerul gurii. Habar nu aveam de ce simt furnicile alea ciudate pe vălul palatin, dar era atât de sâcâitoare încât am încercat să mă scarpin cu degetul. Nu încercați, nu funcționează, e doar mai ciudat și mai neplăcut.

După aia am început cu strănuturile de dimineață. Trei, după aia cinci-șase, acum în zilele în care e mai rău strănut și de 20 de ori după care arăt de parcă am plâns necontenit o zi și o noapte. Cea mai rea e însă mâncărimea ochilor și faptul că mi se înfundă nasul.  Am facut un filmuleț cu un moment din ăsta, un val de strănuturi, dar după ce l-am revăzut de vreo zece ori , am decis că prea multă transparență riscă să dăuneze grav audienței de aici, pe cuvânt. Mă tem că o să ma sune mama panicată după ce vede filmulețul. Așa că nu il mai pun.

Până anul trecut nu am luat tratament, mereu așteptam să treacă vârful de atac al ambroziei, dar anul ăsta e mai rău ca niciodată. Am tratament și îl urmez, dar manifestările sunt tot mai brutale așa că am programare la medic din nou,  mă tem de astm. Am numai un plămân întreg și e frustrant că mă păzesc de răceli iarna și vara, fac vaccinurile antigripale, dar mă doboară o prăpădită de buruiană de ruină. Noduri în gât, respirație dificilă mai ales pe înserat, dureri de cap… tot tacâmul.

Mă tem de astm fiindcă e forma cea mai agresivă  de evoluție a acestor alergii. Am citit pe undeva ca ar exista un vaccin împotriva alergiilor dar nu am aprofundat subiectul. O să caut mai multe informații și revin după ce merg la medic.
Cert e că bifez deja prima manifestare din lista de mai jos.

Programarea la alergolog e pe 12 septembrie, mai am de așteptat, dar cumva mă consolează faptul că orice ar fi deznodământul mi-am făcut temele. Viața cu asmt poate fi una absolut normală dacă tratamentul e făcut la timp, dacă pacientul se ține de el, dacă nu se tratează de astm numai când criza de astm alergic o ia razna. Informațiile le-am găsit pe un site realizat de către cei care știu exact cu ce se “mănâncă” maladia asta iar campania se cheamă “Respir”, puteți da click.

Desigur, știu că există legislație care pedepște necurățarea terenurilor virane sau a pârloagelor de abrozia atât de agresivă, care impune amenzi usturătoare, dar nu mă aștept să văd minuni. Pâna la aplicarea legii la sânge e musai să ne apărăm singuri sănătatea. Că alergiile sunt rele, că aduc după sine probleme mult mai mari de sănătate, că unele dintre ele sunt ucigașe, am cerut toate lămuririle unui medic care se ocupă de alergiile la copii și formele de asmt pe care le pot provoca. Vă las aici filmul cu dna. doctor Elena Camelia Berghea, alergolog la spitalul Marie Curie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner