Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Atenție la felul în care urmați tratamentul!

Semnalul Inițiativei Globale pentru Astm

„Suntem în secolul 21, avem terapii care țin sub control boala astmatică” – așa a început discuția mea cu doamna doctor Roxana Nemeș, medic primar pneumolog și specialist în pediatrie.

Iarna 2020-2021 este mai specială față de tot ce am trăit vreodată din cauza provocărilor ridicate de infecția cu SARS-COV-2. Pacientul astmatic este deja un pacient care suferă de o boală pulmonară cronică, respectarea tratamentului este esențială pentru a preveni exacerbările, crizele de astm care pot aduce în spital pacientul.

Din fericire, în ciuda contextului pandemic, cei mai mulți “ajung la medic” fără a fi prezenți fizic acolo, cu ajutorul telemedicinei. “De departe cel mai important simptom la un un pacient cu astm este tusea. Acea tuse supărătoare la care se adaugă acea respirație supărătoare – wheezing, dar nu orice pacient care șuieră este astmatic. Uneori nu putem respira bine, se numește dispnee. Orice simptom care nu se aliniază simptomelor de astm trebuie raportat medicului de familie. E important ca pacientul să se adreseze la timp medicului dacă îl supără ceva, să relaționeze rapid cu medicul curant.” Este răspunsul când vine vorba despre diferențierea simptomelor de astm sau COVID-19. Simptomele nu se confundă între ele. Pierderea mirosului sau a gustului nu sunt simptome de astm, cum nici respirația șuierătoare nu e simptom de coronavirus.

Descrierea simptomelor, calea pe care trebuie să o urmeze pacientul, ce are de făcut familia pacientului cu astm le gasiti pe www.viatacuastm.ro

Mai sunt însă niște vești bune despre care a vorbit medicul pneumolog Roxana Nemeș: “Vestea bună în ceea ce privește infecția cu SARS-COV-2 riscul pentru pacientul astmatic este mult mai mic. Ei nu se află în primele 10 grupe de risc, dar faptul că suntem în sezonul rece recomandă vaccinarea anti-gripală pentru pacientul astmatic.”

Terapiile de ultimă generație sunt disponibile pacientului român cu astm, spre exemplu bronhodilatatorul asociat cu un corticosteroid inhalator într-un singur dispozitiv este terapia de primă linie, cea care se prescrie de către medic de la depistarea bolii, iar noi le avem. Este o terapie care are ca
prim efect ușurarea respirației pentru pacientul cu astm. Atenție însă la recomandările actualizate ale Ghidului Inițiativei Globale pentru Astm.

“Utilizarea bronhodilatatorolui în sine este limitată de ultima indicație de ghid. Această boală este inflamatorie, de aceea un inhalator trebuie să fie baza de terapie care ajută pacientul să evite să ajungă la medic în criză. O creștere a numărului de administrări, conform prescripției medicale, evită chiar adresabilitatea către medici. Asta înseamnă să acționezi corect.” – spune d-na doctor Roxana Nemeș.

“Această terapie combinată poate susține pacientul pe termen lung, există alergători de cursă lungă care sunt astmatici. Lipsa de simptome nu înseamnă că nu mai avem boala, ci doar că tratamentul și-a făcut
datoria, dar atenție la abandonarea tratamentului, poate duce la exacerbări pe care nu le mai putem controla.” Doctorul Roxana Nemeș vorbește pe larg despre toate aceste detalii în interviul de mai jos.

Am făcut un rezumat al recomandărilor făcute de medicul primar pneumolog, specialist pediatru, dr Roxana Nemeș:
 Noile recomandari GINA susțin acum utilizarea corticosteroid inhalator și ca terapie la nevoie (în situații de criză) și de menținere – este esențial în controlul inflamației, pentru a trata atât cauza, cât și efectul.
 Importanța continuării tratamentului pentru astm.
 Pacienții trebuie să meargă la controale regulate, conform calendarului stabilit cu medicul curant.
 Dacă o persoană suspectează că are simptome specifice de astm, nu trebuie să amâne controlul medical.
 Daca aveți urmatoarele simptome: respirație șuierătoare – wheezing, tuse persistentă, iritantă ș.a.m.d. (alte simptome specifice bolilor respiratorii/astmului) sunați medicul de familie și discutați cu acesta despre cauzele posibile ale acestor simptome. Astmul poate fi una dintre ele.

Vă las și linkul către GINA, http://www.ginasthma.org, dar și ultimele recomandări, poate le direcționați către cei despre care știți că au astm sau către familiile lor.

 Atentie! Utilizarea bronhodilatatorului cu durată scurtă de acțiune de 3 sau mai multe ori pe săptămână ar putea însemna că vă bazați prea mult pe acest tip de medicație. Acest lucru ar putea fi un semn că astmul este slab controlat, ceea ce reprezintă un risc mai ridicat de apariție a crizelor de astm.
 Suprautilizarea bronhodilatatorului cu durată scurtă de acțiune, de 3 ori pe săptămână sau mai mult, poate duce la un risc ridicat de a vă confrunta cu o criză de astm.
 Medicul tău îți va indica întotdeauna cele mai noi recomandări cu privire la managementul și prevenirea astmului, așa cum sunt ele indicate în Ghidul Inițiativei Globale pentru Astm (GINA).
 În prezent, din motive de siguranță, Ghidul GINA recomandă ca toți pacienții adulți și adolescenți cu astm să utilizeze în mod obișnuit sau în funcție de prezența simptomelor tratament de control cu CSI în doză mică pentru a reduce riscul exacerbărilor severe, spitalizării și decesului.
 Pentru prima dată, un medicament cu dovezi de necombătut în reducerea semnificativă a exacerbărilor,  este recunoscut ca preferat la nevoie, indiferent de stadiul evolutiv al bolii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner