Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Avem în țară spitale ca afară: transplant de rinichi cu prelevare robotică

Am început o călătorie prin țară pe urma doctorilor care au rămas acasa și fac performanță în România, la stat sau la privat.

Prima oprire e la Spitalul Sfântul Constantin din Brașov, un spital care a luat premiul Organizației Mondiale a Sănătății pentru cel mai curat spital. Știu, pare aproape neverosimil dacă ne gândim că e în România, dar, uite, că Avem în Țară Sitale ca Afară.

M-am dus la Brașov ca să văd cu ochii mei o intervenție fantastică care s-a desfășurat în primul centru privat de transplant renal din România. Să vă spun pe scurt povestea: un bărbat suferind de diabet ajunge la însuficiență renală, dializă, o viață de coșmar. Singura soluție ar fi un transplant de rinichi. Soția lui se dovedește compatibilă și decide să-i doneze soțului organul salvator. Fix la 22 de ani distanță de la momentul în care l-a adus pe lume  pe fiul lor, femeia îî dăruiește un strop de viață și soțului.

Aici intervine partea excepțională, prelevarea de la femeia trecută de 50 de ani se face cu ajutorul chirurgiei robotice. Robotul acela care operează prin niște găurele mici făcute pe pielea abdomenului. O operație la rinichi are o tăietură abdominală mare, făcută din față spre spate, 20 de centimetri de tăietură sau mai bine. Piele tăiată, mușchi secționați, nervi decupați, practic așa ar fi arătat operația femeii. Numai că intervenția cu ajutorul chirurgie robotice face ca trauma pentru femeia care își ajută bărbatul să fie infimă. O echipă de medici români și elvețieni strunește robotul în așa fel ca într-o oră și un pic, rinichiul să fie scos printr-o încizie minoră, nu mai mult de 7 centimetri. O operație din care femeia îți revine în două zile și poate să plece acasă.

Robotul daVinci și-a încheiat misiunea în prelevarea rinichiului. Este prima operație de acest fel făcută în România, prelevarea robotică, însă înstrumentul ăsta medical care arată precum monștrii din Războiul Lumilor operează aproape orice și poate fi găsit și in spitalele de stat. E adevărat, din 7 roboți câți avem în spitalele de stat din România, funcționează doar doi.

În paralel, în sala de operație alăturată soțul femeii aștepta rinichiul.  De ce spuneam că e fabuloasă povestea, astea sunt cuvintele medicului Bogdan Moldovan, cel care a efectuat transplantul de la Spitalul Sfântul Constantin: „Transplantul presupune practic trei intervenții chirurgicale: operația de prelevare de la donorul viu, soția pacientului bolnav, realizată în cooperare de Prof. Iselin și Prof. Coman, apoi prepararea grefonului renal și în final implantarea la pacientul cu insuficiență renală, pe care am efectuat-o împreună cu domnul profesor Berney. […] A mers totul bine, avantajul transplantului renal de la donorul viu este că durata de ischemie a rinichiului este foarte scurtă. Dacă la transplantul de la donor cadaveric rinichiul este poate la sute de kilometri distanță, echipa trebuie să îl aducă, sunt ore și ore în care rinichiul stă în afara corpului la temperatura de 4 grade, aici practic nu există timp de ischemie, în mai puțin de o oră rinichiul era deja implantat și introdus în circuitul sanguin” […] Chiar înainte de a veni la conferința de presă am trecut pe la soția pacientului, cea care a donat rinichiul. Doamna se trezise deja, astfel că i-am dat vestea cea bună, că totul merge bine, rinichiul a început să funcționeze chiar de pe masa de operație”.

Chirurgia asistată de robot, numită și ”chirurgie robotică”, presupune utilizarea unui sistem revoluționar care include un braț dotat cu o cameră de înaltă rezoluție și mai multe brațe mecanice cu instrumente chirurgicale. Acestea sunt deosebit de flexibile și sunt conectate la o consolă computerizată, care este acționată de chirurg. Chirurgul, așezat la consola poziționată lângă masa de operație, controlează cu o siguranță sporită brațele robotului, beneficiind de o imagine 3D, mărită, de înaltă rezoluție. Cu ajutorul chirurgiei robotice este posibilă efectuarea anumitor intervenții chirurgicale delicate și complexe care ar fi deosebit de dificile, riscante sau chiar imposibile prin tehnicile convenționale. Avantajele incontestabile ale utilizării robotului daVinci Si sunt precizia sporită, creșterea gradului de siguranță, dar și riscul scăzut de sângerare și infecție. Pe lângă acestea trei, se adaugă și recuperarea rapidă, cicatricile de dimensiuni reduse și gradul ridicat de flexibilitate și confort pentru pacient și chirurg.

Operația de la Brașov a costat în jurul a 20 de mii de euro dar Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează nimic.

Avem în Țară Spitale ca Afară!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner