Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Azi, The Guardian : Bolnavii de tuberculoză rezistentă din România – fotografii

Tuberculoza a depaşit demult infecţia HIV în competiţia “cea mai ucigaşă boală infecţioasă”, iar România are cel mai mare număr de bolnavi cu tuberculoza multi-drog rezistentă (MDR) din Uniunea Europeană. Tom Maguire, care lucrează pentru campaniile grupului Results, a vizitat spitale, sanatorii şi puşcării din România ca să cunoască pacienţii cu MDR. Fotografiile lui suprind singurătatea pe care cei mai mulţi pacienţi o simt trăind departe de cei pe care îi iubesc, urmând un tratatament care poate dura peste doi ani.

Tuberculoza ucide trei oameni în fiecare minut – omenirea trebuie să se trezească în lupta cu această pandemie.

Ştefan (foto) şi-a piedut soţia şi ambii părinţi din cauza tuberculozei multi-drog rezistentă. Soţia lui Ştefan

Photograph: Tom Maguire/Results UK

a urmat tratamentul împreună cu bărbatul ei la spitalul din Bisericani, dar la un moment dat s-a oprit din cauza efectelor secundare ale tratamentului. S-a întors acasă, undeva aproape de graniţa cu Moldova unde a şi murit.

Iulian (foto) suferă de tuberculoză XDR, extrem de rezistentă la medicamente. Pe lângă greaţă şi

iulian

dureri de cap, pielea lui a devenit hipersensibilă la apă caldă şi a început să surzească (n.r. – efecte adverse alte tratamentului). Şi-a pierdut tatăl din cauza tuberculozei când era mic. Mama lui suferă de aceeaşi boală ca şi el, dar refuză tratamentul. Barierele care împiedică rezultatele bune în tratarea tuberculozei sunt atât financiare cât şi legale. Agenţia Naţională a Medicamentului e incapabilă să aprobe utilizarea medicamentelor împotriva tuberculozei (n.r. – de ultimă generaţie) care nu sunt produse în UE sau SUA oricât de sigure, eficiente ori ieftine ar fi.

Mihaela, 21 de ani, a fost diagnosticată cu TBC MDR la scurtă vreme după ce a născut al doilea copil.

Photograph: Tom Maguire/Results UK

Înafara soţului ei, nimeni nu ştie că are tuberculoză. E o realitate că  cei diagnosticaţi cu tuberculoză  sunt discriminaţi. Ideile preconcepute născute din lipsa de educaţie şi informare a populaţiei despre această boală au creat o cultură în care oamenii preferă să ascundă simptomele decât să caute tratament.  Cu un tratament corect, dus până la capăt boala este vindecabilă chiar şi în cele mai grave forme ale ei.

Textul de mai sus nu îmi aparţine. E traducere din articolul  “Romania’s drug-resistant tuberculosis patients – in pictures”.

Aici găsiţi articolul complet cu alte drame suprinse în fotografie de The Guardian.

Am avut senzaţia citind azi articolul că mă întorc în timp 25 de ani, pe vremea când străinii scriau odioasa poveste a orfelinatelor comuniste. Atât doar că după 25 de ani de democraţie suntem principalul “exportator” în UE de tuberculoză.

In materialul din The Guardian feţele pe care le vedeţi sunt ale unor oameni amărâţi dar subliniez din nou, boala nu alege. Cunosc pacienţi diagnosticaţi cu diverse forme de TBC care nu fac parte dintre necajiţii lumii în care trăim şi totuşi au luat microbul, oameni care luptă cu o răbdare şi o înţelepciune teribilă. Luptă cu boala, luptă cu tratamentul, luptă pentru însănătoşirea lor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner