Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

„Balaurul din mine se luptă acum cu zmeul care am fost” – m-a rupt mărturia unui domn fumător diagnosticat cu cancer

Conferința de presă se apropia de final, datele despre cancerul pulmonar nu îmi sunt străine, nici problemele sistemului, nici soluțiile inovatoare, imunoterapii în special, menite să mai câștige din gheara morții un an, doi pentru acești pacienți.

Când a venit rândul domnului Marin din Călărași (foto), pacient a început să vorbească domol, despre un diagnostic mai vechi și un tratament început acum doi ani după ce a slăbit 7 kilograme într-o lună de zile. Credeam că e o poveste de succes, în stagnare cel puțin, dacă nu în regresie. Apoi, i-am auzit lacrimile din glas:
– “Un balaur care crește în mine se luptă cu zmeul care am fost!……. a urmat o tăcere fiindcă lacrimile au țâșnit singure….. altă tăcere fiindcă nodul din gât era tot acolo…… Aș recomanda să nu mai fumeze nimeni, niciodată, e ca un strigăt ce spun.”

Azi, când scriu eu, s-a operat de cancer pulmonar.

Domnul Marin din Călărași a fumat 50 de ani, e în putere, se poate vedea ușor că omul a fost “zmeu” la viața dumnealui, cum singur se descrie. Are 70 de ani . Sper din inimă să îi ajute operația și terapiile complementare.

De ieri a intrat în vigoare la nivel european interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate. Scriu asta fiindcă o mare companie de tutun păcălește oamenii cu o campanie în care propovăduiește “sănătatea” fumatului de tutun încălzit, punând în paranteză substanțele toxice degajate de acest fel de țigări care deja crează victime.

Până la urmă fiecare decide ce face cu propria viață, dacă se abonează la cancer, la infarct, la boli pulmonar obstructive, dar merită să știm exact cum stăm. În România diagnosticarea unui cancer pulmonar durează și 5-6 luni față de 10 zile cât îi ia sistemului medical german.

Tratamentele avansate sunt cu atât mai eficiente cu cât stadiul bolii e depistat mai curând. Deși companii mari care dezvolta imunoteparii precum MSD oferă vouchere pentru testarea genetică rapidă a tipului de cancer depistat, fiindcă durează mult de la operație până la rezultatele finale rata de tratament cu imunoterapii e scăzută în România. Iar aici vorbim poate de cea mai agresivă formă de cancer, cancerul pulmonar.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,  cauzează anual cele mai multe decese și cei mai mulți ani de viaţă pierduți prin decese premature. Aceste statistici ar putea fi însă schimbate prin prevenție (renunțarea la fumat) și îmbunătățirea traseului pacientului, prin depistare precoce și inițierea tratamentului cât mai rapid după diagnostic. Un cancer pulmonar depistat în stadii incipiente înseamnă mai multe opțiuni de tratament, mai multe șanse de supraviețuire și o calitate mai bună a vieții.  

În lipsa unor programe de screening pulmonar și a unui plan de acțiune dedicat acestui tip de cancer, primul pas trebuie să îl facă pacientul (sau familia lui) – să își dea seama că e ceva în neregulă, să recunoască simptomele și să meargă la medicul de familie.

„Poți lăsa orice pe mai târziu, mai puțin sănătatea ta! Acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem prin campania Inspiră Speranță, ajunsă la a patra ediție.” spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Cancer din România (FABC).

Rata de supraviețuire la 5 ani cu cancer pulmonar în România este de circa 11%, față de media europeană de 15%. Factori importanți care contribuie la această situație sunt: diagnosticul tardiv, lipsa accesului în timp rezonabil la investigații esențiale (bronhoscopie, tomografie computerizată), traseul medical complex, deseori neclar pe care pacientul cu suspiciune de cancer trebuie să îl parcurgă etc. 

Planul pentru primele 100 de zile” disponibil pe platforma onco-plan.ro îl ajută pe pacientul nou diagnosticat să știe la ce să se aștepte în perioada următoare și să planifice etapele pe care urmează să le parcurgă. Construit în jurul a șase piloni cheie, planul include o componentă de navigare prin sistemul de sănătate, ce ajută la o mai bună înțelegere a bolii, a serviciilor de sănătate de care are nevoie și a opțiunilor de tratament. Un alt pilon este dedicat informațiilor despre nutriție, domeniu extrem de important în cazul pacienților oncologici. Planul ține cont și de sprijinul psiho-oncologic de care are nevoie pacientul pentru se adapta cât mai uşor noii realități, recomandând exercitii zilnice care să îl ajute să adopte, în fiecare etapă a traiectoriei sale oncolgice, o gândire și o atitudine echilibrate. Nu în ultimul rând, Planul de 100 de zile oferă informații despre drepturile pacienților oncologici și sprijinul social de care pot beneficia.

This article has 1 comment

  1. Stela Ciolan

    Buna ziua, Paula!!
    Numele meu e Stela Ciolan, am mai scris pe acest blog al tau…. m-am luptat in anii ’80 cu cancer la rinichi la baietelul nsotru care atunci avea 6 ani si 9 luni… din august 2021 ne luptam cu cancer la vezica urinara la sotul meu, 70 de ani…este tratat la Spitalul privat Sfantu Constantin din Brasov, e pe maini bune, face Imunoterapie cu Instilatii cu BCG, Doamne ajuta sa fie bine…
    Citind noi despre cancerul asta de vezica am gasit ca prima cauza mentionata e FUMATUL.
    Fix ca la cancerul de plamani…
    Vine marea INTREBARE: De ce oare tigarile nu sunt interzise, ca si drogurile?!!!
    Ma gandesc ca imi veti spune ca tutunul aduce bani multi bugetelor, ca si alcoolul si ca lobby-ul multinationalelor castiga in fata SANATATII oamenilor…
    Totusi, Cheltuielile statelor lumii cu cancerul sunt uriase si-atunci: unde e socoteala, mai ales ca vorbim despre cancer, boala care pe langa faptul ca inghite BANI multi pentru tratamentul bolnavilor, mult mai convingator ar fi ca distruge vieti, familii, destine?!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner