
Gata, până aici! Cum au ajuns niște bărboși și surorile lor să facă treaba statului?
Sunt imediat doi ani de la tragedia de la Colectiv, iar România a mers înainte și e gata să uite. Nu toată România, o parte dintre cei responsabili, o bună parte din autorități și probabil cei care au cumpărat camera hiperbarică de la spitalul Floreasca, prezentată ca un tratamet novativ pentru arși ca mai apoi să aflăm că statul a cumpărat cu 620 de mii de euro o capsulă bună pentru tratamente cosmetice, cam ei sunt cei care au uitat.
M-am dus la Cluj, zilele trecute căutând niște oameni despre care am auzit că adună bani ca să doteze secția de arși din Clinica de Chirurgie Plastică de acolo cu câteva aparate absolut necasare. E vorba despre o secție de 5 paturi, iar ceea ce urmează să vă povestesc știu de la personalul de acolo. Deși vorbim despre un oraș universitar, cu o școală de medicină renumită, secția de arși aproape că nu există. Deservește aproape tot Ardealul, dar asta nu e un argument pentru finanțarea decentă a secției. Lipsesc pansamentele speciale, unguentele sunt de multe ori cumpărate din banii de buzunar ai personalului, dotarea este la minimum necesar, numarul asistentelelor și al infirmirelor e insuficient chiar dacă vorbim de numai 5 paturi. Asistentetele și infirmierele sunt împrumutate de la Clinica de Chirurgie Plastică. Toate lipsurile se învârt în jurul banilor, nu sunt bani suficienți alocați nevoilor secției sau vin cu întârziere atât de mare încât pacientul pentru care au fost ceruți a fost între timp externat. Iar un pacient cu arsuri stă multă vreme în spital.
De aici a pornit ideea bărboșilor din Cluj și a surorilor lor. Beard Brothers and The Sisterhood BB sunt oamenii care au povestit cu cei de la clinica ce coordonează Secția de Arși, iar împreună au stabilit care le sunt urgențele: un aparat de întins pielea și un aparat de decupat pielea.
– Îmi vine să îi pup și să îi iau in brațe pe oamenii ăștia! E mărturia pe care mi-a făcut-o asistenta șefă de la Secția de Arși din Cluj Napoca.
– Dar e numai o parte din ceea ce ne trebe nouă aici, nu avem de niciunele. Saltele anti-escară, măcar un aparat de ridicat pactientul cu arsuri grave.
30 de mii de euro costă cele două aparate. Iar bărboșii cu surorilor lor au făcut un calcul simplu. Am împărțit suma la numarul de urmăritori de pe rețeaua de socializare și într-o campanie în care și-au schimbat pozele de profil au solicitat căte o donație de 1 euro și un pic din partea fiecărui susținător.
Au adunat dintr-un foc 8 mii de euro, dar până la 30 de mii mai au nevoie de ajutor.
Ca să înțelegeți cât de importantă e acțiunea lor.
- Spitalul de arși din București, închis în 2016 din cauza înfecțiilor intraspitalicești și-a redeschis secția de terapie intensivă anul acesta.
- Câte paturi credeți ca sunt acolo?
- 5 paturi?
- Unde credeți că sunt aduși marii arși de pe tot cuprinsul Românei? La București?
- Dacă ne lovește o catastrofă credeți că au învățat ceva autoritățile din drama de la Colectiv?
- Cu 5 paturi pentru marii arși din toată țara, aflate la București?
Căci la Cluj sunt tratați pacienți care au arsuri până la 20% din suprafața corpului.
In logica asta, acțiunea celor de la The Beard Brothers și The Sisterhood BB este o intervenție pentru viață. Si dacă eu sunt mai acidă, vă spun că ei nu așteaptă nimic de la statul român. Și-au propus să schimbe ceea ce pot acolo unde sunt ei, și-au propus să schimbe mentalități dând exemplu celorlalți.
Dacă vi se pare important, puteți dona aici: www.beard-brothers.ro
Dar nu e tot. Vă las aici ce am mai aflat despre ei. Sigur o să mă întorc la Cluj.
Inchei cu motto-ul lor.
We are army. We are people. We are here to change!